Najboljši načini shranjevanja jagod (tako lahko zdržijo tudi en teden!)

Poglejte, kako shraniti jagode, da bi čim dlje ohranile svežino.

21.5.2022 ob 5:56 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najboljši načini shranjevanja jagod (tako lahko zdržijo tudi en teden!)

Ob pravilnem shranjevanju lahko jagode v hladilniku zdržijo tudi en teden. Kadar je njihova hramba neprimerna, pa gnile in plesnive postanejo že po parih dneh. Zato poglejte, kako kupljene in tiste, ki bodo kmalu dozorele na vrtovih, pravilno pospraviti, da boste v njih uživali čim dlje.

V hermetično zaprti posodi

Jagode bodo nedvomno dolgo ostale sveže, če jih boste pospravili v hermetično zaprto stekleno posodo. Takoj, ko jih prinesete iz trgovine ali z vrta, neoprane in s peclji presujte vanjo ter jo položite v hladilnik.

S pomočjo papirnate brisače

Na dno posode položite suho papirnato brisačo in nanjo neoprane jagode. Posodo zaprite s hermetičnim ali običajnim pokrovom in jo pospravite v hladilnik.

Oprane s kisom

Za dlje časa je najbolje shranjevati neoprane jagode, saj vlaga, ki po pranju ostane na njih, pospeši njihovo propadanje.

Če vam ideja, da jih pred spravilom ne bi oprali, ne diši, jih namočite v mešanici enega dela belega kisa in treh delov vode, počakajte nekaj minut, jih odcedite, položite na papirnato brisačko ter pospravite v stekleno posodo s hermetičnim pokrovom.

Kako shraniti narezane jagodeMaria Iliev/Gettyimages

Če bi radi shranili narezane jagode, uporabite katero od zgoraj naštetih metod, lahko pa jih zavijete tudi v aluminijasto ali plastično folijo.

V vsakem primeru je treba vedeti, da se narezane jagode pokvarijo veliko hitreje od celih in da v hladilniku zdržijo samo tri do štiri dni.

Kako shraniti jagodni pire

Izdelava jagodnega pireja ali pireja iz drugega jagodičevja je odličen način za uporabo ostankov teh občutljivih sadežev. Jagodni pire v hermetično zaprti posodi zdrži tri do pet dni in ga lahko uporabite v kombinaciji z jogurtom, kosmiči ali za izdelavo sladoleda oziroma drugih sladic.

Še bolje ga ja zamrzniti in mu tako uporabnost podaljšati do treh mesecev. Pred uporabo ga samo odmrznite. Lahko na sobni temperaturi ali v mikrovalovki.

Lahko zamrznemo cele jagode?

Seveda lahko jagode zamrznete cele, lahko jih razpolovite ali narežete na rezine, skratka, načinov je več.

Za zamrzovanje narezanih jagod je priporočljivo rezine eno ob drugo postaviti na pladenj, jih zamrzniti in nato prestaviti v plastično vrečko ali hermetično zaprto posodo. Tako spravljene jagode v zamrzovalniku zdržijo od 10 do 12 mesecev.

Pred uporabo jih lahko odtajate v hladilniku (vanj jih položite vsaj šest ur pred uporabo), na sobni temperatur ali v hladni vodi: vanjo jih skupaj s posodo potopite za približno 15 do 30 minut.

Vedite pa, da so odmrznjene jagode po videzu temnejše od svežih in so bolj mehke teksture. Nekoliko se jim spremeni tudi okus, zato so najboljše v pecivu, sladoledu ali smutiju.

Povzeto po portalu Miss 7

Preberite še: Kako oprati jagode

Morda vas zanima tudi: Naredi si najslajšo jagodno marmelado brez sladkorja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)