Tef - super živilo za tekače

Z njim boste zlahka premagali dolge razdalje.

24.8.2016 ob 8:10

tek.jpg

Še nedolgo nazaj je bila špinača tisto super živilo, ki naj bi zagotavljalo moč in vzdržljivost. Nato jo je na prestolu zamenjal ohrovt, za njim je prišla kvinoja ter semena čije.

Več dejstev o zdravem življenskem slogu najdete na Facebooku.

Zagotovo se bo v bližnji ali bolj oddaljeni prihodnosti našlo še kakšno super živilo, trenutno pa strokovnjaki največ pozornosti namenjajo tefu.

Tef - droben, a močan

Tef ali etiopsko proso je starodavno žito in najbolj razširjena gojena rastlina v Etiopiji. Domnevajo, da so ga tam pridelovali že 4000 let pred našim štetjem. Samo poimenovanje naj bi pomenilo izgubljen in se nanaša na majhnost zrn, ki v premeru merijo manj kot en milimeter. Samo v enem gramu tega žita je tako približno 3000 semen, njihova največja skrivnost pa tiči v temu, da ne vsebujejo glutena. 

tef_shutterstock_389897722.jpg

V njih prisotni ogljikovi hidrati se presnavljajo počasi ter postopoma sproščajo energijo, zrna vsebujejo visok delež odlično prebavljivih beljakovin ter veliko kalcija, železa in drugih mineralov. Prav zaradi vseh teh lastnosti je tef izjemno priljubljen pri športnikih.

Iz prve roke

»Za mnoge to žito predstavlja super hrano, saj je bogato s hranljivimi snovmi, zlasti pa z železom, ki ga aktivnim športnikom velikokrat primanjkuje. Hkrati se z njim zaužita energija sprošča počasi in je zato res idealno živilo,« je za The Times povedala Laura Ingalls, navdušena tekačica iz Bostona, ki pa ni edina v tem športu, ki je odkrila moč tega žita. Nanj je prisegal že legendarni etiopski tekač na dolge proge Haile Gebrselassie in morda ni naključje, da prav iz domovine tefa prihaja toliko uspešnih atletov.

Prehranska strokovnjakinja iz Severne Karoline Julie Lanford je povedala, da velikokrat tef priporoča svojim strankam, saj vsebuje resnično veliko telesu prijaznih snovi, ki jih to potrebuje zlasti pri daljših obremenitvah.

Torej počistite omarice in pripravite prostor za tef. Kaj kmalu se bo namreč zavihtel na sam prestol super živil.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)