Ko ni časa: Maksimalen učinek kratkega teka

Tudi v 20 minutah lahko naredite veliko.

27.6.2016 ob 7:31

tek_gibanje_shutterstock_106892897.jpg

Včasih se stvari ne odvijajo po načrtu. In čeprav ste bili prepričani, da si boste lahko vzeli obvezno uro za tek, vam je za dnevno rekreacijo ostalo komaj 20 minut. A naj vas to ne napelje na misel, da bi se ji odrekli. Kajti tudi malo teka je lahko dovolj za temeljito razgibavanje. Če poznate in upoštevate nekaj preprostih napotkov.

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Na zadeve poglejte z drugačnimi očmi

Obremenjeni z delom? Kljub temu, da vas čakajo gora posode, kup perila, razmetana kopalnica in umazana tla, se opravite na tek. 20 minut si lahko vzamete. Napolnjeni z endorfini se nato lotite opravil, ki vas čakajo doma. V uri in pol likanja, čiščenja in pometanja stanovanja boste porabili prav toliko energije, kot če bi odtekli še dodatnih 40 minut.

Vseeno tecite

Čeprav bi ob vseh nalogah tek najraje izpustili, si zanj vzemite vsaj 20 minut. Pravilo, nekaj je boljše kot nič, velja tudi v tem primeru, večino učinkov vadbe je namreč mogoče zaznati že po desetih minutah telesne aktivnosti.

tek.jpg

Okrepite napor

Kadar vas pesti stiska s časom, tistega, ki imate na voljo za rekreacijo, dodobra izkoristite. Namesto po ravnini tecite v breg ali namesto enakomernega teka izberite takšnega, kjer se izmenjujeta hiter in počasen ritem. Vadba bo v obeh primerih učinkovitejša, kot če bi enakomerno tekli po ravnini.

Okrevajte v hladni kadi

Če boste po sicer kratki, a naporni vadbi, v kadi napolnjeni s hladno vodo počivali deset minut, boste spodbudili obnovo mišic in preprečili vnetja ter bolečine v njih. V kolikor nimate časa za kopel, pa si ga boste zagotovo vzeli za hladno prho, ki bo imela podoben učinek.

Privoščite si počitek

Raziskave kažejo, da kratki počitki zmanjšujejo občutke utrujenosti, večajo zbranost in krepijo kognitivne funkcije. Prav tako pripomorejo k obnovi mišic. Če boste za 10 minut zaprli oči, boste izkoristili vse omenjene učinke, se po počitku zbudili spočiti in sveži, hvaležne pa vam bodo tudi mišice.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)