Znanost pravi: To je najboljši čas za tek

Tedaj, ko so mišice segrete in presnova deluje s polno paro.

29.7.2016 ob 11:30

asa.jpg

Vaša rutina je vaša rutina in včasih časa, ki ga namenjate vadbi, ne izbirate sami, pač pa ga morate prilagoditi ostalim obveznostim. A obstajajo številni dokazi, da bi se na tek morali podati v zgodnjem večeru. Poglejte, s čim to utemeljuje znanost.

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Tveganje za poškodbe je nižje

Ko se zjutraj prebudite in postavite na noge, so mišice nekoliko zakrnele. Ponoči jim je namreč gibanje prihranjeno. To pomeni, da, razen če nimate časa za temeljito ogrevanje, ob jutranjem teku hitreje pride do poškodb, kot če bi se nanj odpravili zvečer, ko so mišice dodobra segrete.

Kilogrami puhtijo hitreje

Del dneva znatno vpliva na presnovo. Ta je po nočnem postenju nekoliko upočasnjena. Če se boste na tek podali zvečer, ko metabolizem deluje s polno paro, bo vadba še izdatneje pripomogla k porabi kalorij. Večerni tek ima tudi psihološki učinek na težo: najbrž se potem, ki se boste dodobra preznojili, ne boste predajali raznim prigrizkom pred televizijo, saj ne boste želeli izničiti vsega vašega truda.

Zlahka boste pretekli več

Pljuča zvečer delujejo za šest odstotkov bolje kot zjutraj, dokazujejo raziskave. Za tekače to pomeni možnost hitrejšega teka in daljših razdalj.

Premagan stres

Najboljši način za premagovanje stresa, ki se v vas kopiči preko celega dneva, je večerni tek. Znano je, da vadba telo navda z endorfini, ki takoj izboljšajo razpoloženje. Torej tek pomaga k sprostitvi tedaj, ko jo najbolj potrebujete.

Bolje boste spali

Raziskava z univerze Kalifornija je pokazala, da večerni tekači potem, ko ležejo v posteljo, v trden sen potonejo pol ure prej kot tisti, ki tečejo zjutraj. Vadba namreč niža krvni tlak in blaži napetost v mišicah, poleg dobrega počutja pa so to odlični pogoji za kvaliteten spanec.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)