Ko je res vroče: Nepogrešljivi nasveti za poletni tek

Ker pripeka ne sme biti izgovor, da ne bi obuli tekaških copat.

6.7.2016 ob 8:20

tek.jpg

Tek, pa naj bo zaradi lastnih užitkov ali priprav na katero od tekaških pridreditev, ki se v tem letnem času kar vsrtijo, je tedaj, ko se temperature vzpnejo visoko, dokaj velik zalogaj. Ker se mu vsi zagreti tekači zaradi poletne pripeke nedvomno ne bodo odpovedali, si tudi sami poglejte, kako poskrbeti, da se med njim ne boste pregreli ter tako ogrozili svojega zdravja.

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Izberite pravi čas

Izkoristite prednost dolgih poletnih dni in se na tek podajte, ko je živo srebro na termometrih najnižje. Torej zgodaj zjutraj ali pozno zvečer. Če boste za tek izkoristili jutro, boste njegove učinke občutili ves dan. Dokazano je namreč, da na zdravje in počutje najbolje vpliva prav jutranja vadba.

Obvezna hidratacija

Pred, med in po teku. Nikoli ne pozabite na primeren vnos tekočine. Pol ure pred tekom zato zaužite vsaj štiri decilitre vode. Na tekaško progo se ne odpravljajte brez zaloge tekočine, po teku pa si privoščite z elektroliti obogateno pijačo, ki bo telesu povrnila tudi z znojenjem izgubljene hranljive snovi.

Tecite ob vodi

Ob reki, jezeru, morju. Zrak ob njih je hladnejši, zato prijetnejši, po teku pa si lahko v vodi privoščite še odlično osvežitev.

… ali po travniku ali gozdu

Beton in asfalt se poleti izdatno segrejeta in v zrak vračata vročino. Prav zato je občutek te na takšnih površinah izrazitejši. Raje za tek poiščite park, gozd ali travnik.

Izberite prave barve

Vaša oblačila naj bodo svetlejših barv, saj ta odbijajo sončne žarke. Naravni, zračni materiali in ne preozki kroji pa bodo telesu omogočali dihanje ter sprotno hlajenje.

Krema za sončenje

Zmotno je prepričanje, da oblačila varujejo pred soncem. Preden si oblečete tekaško majico, po vsem telesu nanesite kremo z zaščitnim faktorjem. Seveda ne pozabite na vrat, obraz, noge in roke.

Zaščitite glavo

Brez pokrivala ne bo šlo. Zato si omislite zaščitno, lahko čepico iz naravnega materiala in s šilcem, ki bo pred soncem zaščitil vaše oči.

Predhodno hlajenje

Uro pred vadbo znižajte temperaturo telesa. Ta se namreč ob teku takoj začne dvigovati. Če bo telo predhodno ohlajeno, boste lahko tekli dlje in hitreje ter boste, kot pravijo raziskave, za tri odstotke učinkovitejši. Posedite torej v hladni sobi ali se ohladite s hladno pijačo.

Avtorica: M. F.
Foto: Shuttersock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)