Navade, ki uničijejo učinke teka

In kako se jih znebiti?

12.7.2016 ob 11:15

tek.jpg

Če vas po teku bolijo vse mišice, ste po njem neizmerno utrujeni ali ne zmorete preteči zadane razdalje, nekaj ne počnete prav. Vadba vam zato ne prinaša prave koristiti ter tudi ne zadovoljstva. Poglejte si torej najpogostejše s tekom povezane napake in spoznajte, kako se jim izogniti.

Več nasvetov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.

Pretiravanje z obremenitvami

Se na tek vračate po poškodbi, ki je zahtevala daljše okrevanje? Torej poslušajte telo in začnite počasi. Intenziteto ter dolžino teka vsak teden povečajte za 10 odstotkov in tako telesu pomagajte, da se bo počasi znova soočilo z obremenitvami, ki jim je bilo kos pred poškodbo.

Nepravilno obnavljanje energije

Po daljšem, napornem teku si obvezno privoščite s sestavljenimi ogljikovimi hidrati in beljakovinami bogat prigrizek, ki bo telesu povrnil energijo ter pripomogel k obnovi mišic.

Brez zaščite pred soncem

20 minut bivanja na soncu telesu koristi, kadar tečete dlje, četudi v oblačnem vremenu, uporabite kremo z zaščitnim faktorjem.

Prehiter začetek

Zlasti na tekmah in maratonih začnite počasi ter pospešujte proti koncu. Sicer vam bo kaj lahko prehitro zmanjkalo moči in cilja ne boste dosegli.

Sam svoj zdravnik

Tekači pogosto preobremenijo svoje telo, posledice, kot so boleče mišice in sklepi pa nato zdravijo na lastno pest. A manjše tegobe se ob nepravilnem zdravljenju kaj lahko spremenijo v velike, zato je zdravnika bolje obiskati prej, kot kasneje. Obvezno pa, če vas takšne ali drugačne bolečine pestijo tri dni ali več.

Izpuščanje raztezanja

Nič ne bo narobe, če boste raztezanje izpustili na začetku. Nekateri strokovnjaki celo menijo, da mrzlim mišicam lahko naredi več škode kot koristi. A po teku se morajo te umiriti počasi, zato naj mu vedno sledi nekaj raztezalnih vaj, ki bodo mišicam zagotovile počasno ohlajanje in bodo preprečile njihove poškodbe.

Premalo spanja

Raziskave kažejo, da nezadostna količina spanca vpliva na sam tek ter tudi na sposobnost telesa, da se po njem regenerira. Koliko spanja potrebujete, je odvisno zgolj od vaših individualnih potreb, nikoli pa sebe ne prikrajšate za primerno količino nočnega počitka.

Nikoli ne počivate

Pretiravanje lahko privede do številnih težav: od preobremenitve telesa do bolezni in izgube motivacije. Vsak program vadbe mora vključevati dan počitka in dva dneva treninga nižje intenzitete. Če že izpustite blažje obremenitve, nikoli ne izpustite dneva počitka. Mišice namreč potrebujejo čas za obnovo.

Ne poslušate telesa

Telo se na obremenitve vsak dan odziva drugače in vam samo sporoča, da pretiravate. Vi mu namenoma ne prisluhnite ter trmasto vztrajate pri zadani razdalji. Počutje pa zato, milo rečeno, ni najboljše. Začnite se poslušati in zapomnite si: tečete zato, da bi se počutili bolje in ne, da bi se preobremenjevali ter zato bili pod stresom.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)