Tako bo vadba prinesla najboljše rezultate

Za boljšo učinkovitost vadbe vadite v družbi ali pred ogledalom.

7.3.2016 ob 10:45

shutterstock_309420602.jpg

Veliko raziskav se, se še in se bo nedvomno tudi v prihodnosti, ukvarjalo z učinkovitostjo vadbe oziroma s tem, kako jo izboljšati. Tukaj je nekaj najbolj zanimivih izsledkov.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

V družbi. Ljudje so dvakrat bolj odporni na bolečino in njihova telesa sproščajo dvakrat več endorfinov, kadar vadijo v dobri družbi, so dokazali strokovnjaki z univerze Oxford

Pred ogledalom. Prav tako boste ritem ohranjali lažje, če boste med tekom na traku ali pri vožnji na sobnem kolesu imeli pred seboj ogledalo. Tako so zapisali v publikaciji Medicine & Science in Sports & Exercise, kjer so dodali še, da bo ob pogledu na lasten odsev vadba bolj zalegla. 

Pogled naprej. Kadar tečete, hodite ali kolesarite v naravi, glejte naravnost predse. Da boste zato lažje prispeli do cilja, je pokazala raziskava univerze New York, na podlagi katere so strokovnjaki zapisali, da posamezniki, ki med hojo ali tekom gledajo naravnost, presodijo, da je cilj za 28 odstotkov bližje in hodijo za 23 odstotkov hitreje od ljudi, ki gledajo naokrog. 

Pozitivne misli. Trening lahko olajšajo tudi pozitivne misli. Zlasti glede vpliva vadbe na telo. To je pokazala raziskava strokovne publikacija PLoS One, kjer so znanstveniki zapisali, da se vam bo vadba zdela bolj naporna, če boste razmišljali: "Kako me vse boli," kot če si boste govorili: "Kar čutim, kako se spreminja moje telo."

Pomoč kave. Da pomaga tudi kofein, pa so zapisali v publikacijo Appetite, kjer navajajo, da so kolesarji, ki so uro pred treningom uživali kofein, razdalje premagovali lažje v primerjavi s tistimi, ki so se mu raje izogibali.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)