Štirje razlogi za telesna vnetja in kronične bolezni, o katerih se premalo govori

Med razlogi za telesna vnetja, ki vodijo v kronične vnetne bolezni, so vsaj štirje takšni, ki jim namenjamo premalo pozornosti.

12.5.2023 ob 7:15 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Štirje razlogi za telesna vnetja in kronične bolezni, o katerih se premalo govori

Torej, trudite se jesti zdravo, redno vadite, dovolj spite, še vedno pa se ne počutite ravno najbolje. Morda ste po uravnoteženem obroku napihnjeni, morda se zbujate utrujeni, se soočate z bolečino ali pogosto zbolevate zaradi okužb.

Če se prepoznate v tem scenariju, ste kaj lahko žrtev tako imenovanega čustvenega vnetja. Kajti, kot je pojasnil strokovnjak  Will Cole, avtor dela Gut Feelings, lahko čustvene stike, travme, tesnoba in sram na telo z vidika vnetji delujejo enako slabo, kot denimo izdatno predelana hrana, pomanjkanje vadbe in spanca.

Kako na prvi pogled neobičajni povzročitelji telesnih vnetji vplivajo na naše zdravje, kateri to sploh so in zakaj bi jim morali namenjati prav toliko pozornosti kot tistim, splošno znanim, takole pojasnjuje Cole.

Nepredelane travme iz preteklosti

Po besedah strokovnjaka je nemogoče pričakovati dobro zdravje, če nekoga hromijo nepredelane travme iz preteklosti.

Te so neverjetno pogoste: po nekaterih podatkih pestijo vsaj 70 odstotkov odraslega prebivalstva, večina teh, ki so bili v preteklosti deležni travmatične izkušnje, pa to najraje pometejo pod preprogo.

"Vsak ve, da je to neprimerno početje, le redki pa se zavedajo, kako vpliva na njihove mitohondrije, na njihovo živčevje in na raven vnetji v organizmu," je povedal Cole. "Ljudje se preprosto sprijaznijo in tolažijo z dejstvom, da so bili nekateri deležni še težjih preizkušenj kot oni sami."

In še nekaj, na kar opozarja strokovnjak:

"Ni vsaka travma katastrofalen dogodek. V bistvu je več drobnih, komaj opaznih, pa vendar se z njimi povezana negativna čustva kopičijo v telesu in na koncu ogrožajo duševno in fizično zdravje, saj vnetja, ki jih sprožajo, prav tako vodijo v kronične bolezni kot tista, katerih vir je denimo nezdrava hrana."

 

Kronični stres

Če je akutni stres do določene mere dober, saj nas sili k razmišljanju, iskanju rešitev ter spodbuja kreativnost, je kronični stres na drugi strani velik sovražnik ne le psihičnega, temveč tudi fizičnega zdravja.

"Čeprav je stres en največjih sovražnikov sodobnega človeka, je z njim še vedno povezanih nemalo stigem in sramovanja ter mnogi ne priznajo, da obremenitev, ki jim jih nalaga življenje, ne zmorejo nositi sami," meni Cole.

Ena od posledic kroničnega stresa so telesna vnetja. Zato je z vidika preprečevanja teh in njihovih posledic dobro najti načine sproščanja, ki bodo učinke stresa in samo napetost postavili v okvirje, ko ne bodo škodovali zdravju.

Zaskrbljenost glede zdravja

Zadeva je svojevrsten fenomen: pretirano obremenjevanje z zdravjem zdravju škoduje. Enako velja za obsesivno spremljanje z njim povezanih informacij in opozoril.

Pretirano obremenjevanje z zdravjem povzroča stres, kronični stres pa, kot že rečeno, izzove telesna vnetja, ki so eden od glavnih razlogov za kronične bolezni.

"Pri meni se zglasi veliko pacientov z neutemeljenimi strahovi glede zdravja. Ti strahovi velikokrat izvirajo iz preverjanja simptomov na internetu.

Vsem svetujem, naj se v skrbeh za zdravje raje, kot z Googlom, posvetujejo z zdravnikom in naj skrb za zdravje ohranjajo v mejah razuma. Tudi s tem mu bodo koristili ter na drugi strani s pretiravanjem škodovali," je povedal avtor.

Družabna omrežja

"Ne samo hrana, ki ni telesu prijazna, zdravju škodujejo tudi družabna omrežja," opozarja Cole in dodaja: "Družbeno pogojene vnetne bolezni niso mit, saj pretirana izpostavljenost tem medijem negativno vpliva na naš živčni sistem, na žleze z notranjim izločanjem in na ravnovesje hormonov."

Raziskave so pokazale, da je pri osebah, ki veliko uporabljajo družabne medije, v telesu povišana raven C-reaktivnega proteina, ki nakazuje na kronična vnetja.

"To ne pomeni, da se jim morate povsem odpovedati, pomeni pa, da pozorno izbirajte, komu sledite in izberete profile, ki vas navdajajo z dobrim počutjem, ne pa s stresom, ki izvira iz primerjav z navidezno popolnimi življenji."

Še za konec: nemogoče se je nadejati zdravega življenja brez primerne prehrane, dobrega spanca in telesne aktivnosti. To je dejstvo.

A bodite pozorni tudi na manj očitne sovražnike dobrega zdravja in se jim s primernimi tehnikami kar najbolj dosledno izogibajte ali jih vsaj skušajte nadzorovati.

Povzeto po portalu Mind body green.com

Preberite še: Dihalna tehnika 4-7-8 za mirne živce in boljši spanec

Morda vas zanima tudi: Dr. Ajda Pfifer: Ko sem doživela popoln zlom, sem prepoznala te napačne odločitve


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)