Odkrit še en izjemen učinek pitja čaja

Strokovnjaki so dokazali, da lahko redno pitje čaja zniža tveganje za pogosto bolezen sodobnega časa.

9.10.2022 ob 5:49 | Foto: Vovchyn Taras/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Odkrit še en izjemen učinek pitja čaja

Pitje vsaj štirih skodelic čaja na dan lahko zmanjša tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, sugerirajo rezultati nove raziskave.

Ta je pokazala, da uživanje prej omenjene količine črnega, zelenega ali oolong čaja v desetih letih tveganje za diabetes tipa dve zniža za 17 odstotkov.

Pitje od ene do treh skodelic napitka pa tveganje v enakem času zniža za štiri odstotke.

Rezultati so bili predstavljeni na letošnji letni konferenci Evropskega združenja za preprečevanje diabetesa v Stockholmu, poizvedba pa temelji na analizi 19. raziskav, v katerih je skupno sodelovalo več kot milijon ljudi.

Spodbudni kazalci

"Naši rezultati so vsekakor spodbudni, saj nakazujejo, da je z nečim tako preprostim, kot je redno pitje čaja, potencialno mogoče omiliti tveganje za nastanek sladkorne bolezni tipa dve," je povedala vodja raziskave Xiaying Li z univerze za znanost in tehnologijo Wuhan.

Med analitičnim pregledom že obstoječih raziskav, izvedenih do septembra 2021, v katere so bili vključeni prebivalci osmih držav, se je izkazalo, da vsaka skodelica čaja zmanjša tveganje za diabetes tipa 2. To je bilo nižje ne glede na to, ali so sodelujoči pili oolong, zeleni ali črni čaj  in ne glede na njihov kraj bivanja.

Že več predhodnih študij je dokazalo, da je čaj koristen za zdravje, med drugim zato, ker vsebuje antioksidante, ki varujejo pred mnogimi kroničnimi boleznimi.

Zgolj čaj ni dovolj!

Se pa strokovnjaki strinjajo, da zgolj pitje čaja diabetesa ne bo preprečilo. V prvi vrsti je treba ohranjati primerno telesno težo, kajti debelost je glavni vzrok za sladkorno bolezen tipa 2.

 Xiaying Linova je v zaključku dejala, da bodo za natančno določitev ozadja učinka čaja potrebne še nadaljne študije:

"Mogoče je, da določene sestavine v čaju, denimo polifenoli, znižajo količino glukoze v krvi, a za opazne učinke mora biti količina teh bioaktivnih snovi dovolj visoka."

Povzeto po portalu 24sata.hr

Preberite še: Zakaj morate pred kavo ali čajem popiti kozarec vode

Morda vas zanima tudi: Čarobni učinki oolong čaja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)