Kava ali čaj? To tvoj najljubši napitek pove o tvojem značaju

Očitno med ljubitelji kave in med tistimi, ki prisegajo na čaj, obstaja kar nekaj značajskih razlik.

1.3.2021 ob 5:40 | Foto: Serhii Sobolevskyi/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Kava ali čaj? To tvoj najljubši napitek pove o tvojem značaju

Eni imajo radi kavo, drugi prisegajo na pravi čaj. Vse je stvar okusa, očitno pa tudi značaja. Kajti več raziskav je nakazalo na razlike med kavopivci in ljubitelji čaja. Tu je nekaj najbolj zanimivih.

Ekstrovertirani imajo raje čaj

Glede na rezultate raziskave, ki jo je v Združenih državah Amerike opravilo podjejte OnePoll, so ljubitelji čaja po naravi bolj odprti, družabni in lažje navezujejo nove stike kot tisti, ki prisegajo na skodelico kave.

Študija Andrewa P. Smitha z univerze Cardiff je opozorila na še eno zanimivo razliko: kofein ekstrovertiranim posameznikom pomaga do boljših delovnih učinkov, medtem ko so introvertirani učinkovitejši, kadar v telesu nimajo te stimulativne snovi.

Ljubitelji kave raje tvegajo

Ista raziskava je pokazala še, da je uživanje kave povezano z iskanjem senzaciji, impulzivnostjo in z nagnjenostjo k tveganju. Kar pomeni, da ljubitelji kave pogosteje uživajo v ekstremnih športih in raje, kot ljubitelji čaja, osvajajo nove izkušnje.

Pivci čaja spijo bolje

Več študiji o razlikah med kavopivci in čajepivci je dokazalo, da tisti, ki imajo raje čaj, spijo več od povprečja. Prav tako imajo ljubitelji kave pogosteje težave z nespečnostjo in rahlim spancem.

 

Ljubitelji čaja so bolj sladkosnedi

Osebe, ki prisegajo na čaj, priljubljen napitek večkrat in znatneje oplemenitijo s sladkorjem v primerjavi z ljubitelji kave. Ti večkrat okušajo grenko krepčilno pijačo.

Zagovorniki kave imajo raje pse

Na vprašanje, katera žival jim je ljubša, mačka ali pes, ljubitelji kave pogosteje odgovorijo, da imajo raje pse. Za razliko od oseb, ki prisegajo na čaj, te imajo praviloma raje mačke.

Osebe, ki prisegajo na čaj, so kreativnejše

Glede na rezultate raziskave z univerze Cardiff, čaj pripomore h kreativnejšemu razmišljanju, kava pa pripomore k lažjemu reševanju težav.

Ljubitelji kave so pogosteje pod stresom, a redkeje depresivni

Študija univerze v Kentuckyju je pokazala, da osebe, ki so izpostavljene stresu, raje pijejo kavo kot čaj. Glede na to, da je kava stimulativna pijača, to ni presenečenje.

Ima pa ta pijača tudi pozitiven učinek na duševno zdravje: dokazano je, da je med ljubitelji kave tveganje za depresijo 32 odstotkov nižje v primerjavi s posamezniki, ki kave ne uživajo.

Povzeto po portalu 24sata

Preberite še: Tako pripravljeno kavo pije največ Slovencev

Morda vas zanima tudi: Poceni požirek za lep nasmeh


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)