5.10.2020 ob 5:35 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Kava sama po sebi, zaužita v primernih količinah, ne škoduje zdravju prebavil, je prepričan gastroenterolog Will Bulsiewicz. Bolj problematični s tega vidika so različni dodatki krepčilni pijači. Med njimi sladkor, umetna sladila, smetana, karamelni sirupi ter podobno.
Namesto teh strokovnjak priporoča drugačne, okusne, na prvi pogled neobičajne, a prebavilom prijazne in dodatke kavi. To je njegov seznam, ki ga povzema Miss7.
Cimet ne samo, da s svojo aromo izboljša okus in okrepi vonj kave, temveč je koristen še z drugih vidikov: deluje kot antioksidant, torej preprečuje telesna vnetja, uravnava krvni sladkor in spodbudno vpliva na zdravje prebavil.
View this post on Instagram
Priporočamo tudi: Popolna jesenska sladica v nekaj minutah in pa Sladice z vlečenim testom: 5 receptov, ki niso jabolčni zavitek
Tudi ingver, dodan kavi, pripomore k zdravju telesa, saj tako kot cimet deluje protivnetno, hkrati skrb za zdravje prebavil ter preprečuje ali blaži slabost.
View this post on Instagram
Kurkuma je še ena začimba, ki je praviloma nihče ne povezuje s kavo, vendar je v kombinacij z njo dobrodošla. Iz enakih razlogov kot cimet ali ingver jo dodajte kavi ter izkoristite njene pozitivne učinke na prebavila in zdravje na sploh.
View this post on Instagram
Bulsiewicz sicer ne navaja natančnih količin, s katerimi naj bi oplemenitili kavo, a ščepec posamične začimbe bo na skodelico povsem dovolj.
In ne pozabite: skupaj s kavo vedno pijte dovolj vode. Ta skrbi za hidratacijo in s tem tudi za nemoteno delovanje prebavil.
Preberite še: Vse to se bo zgodilo, če se boste odpovedali kavi
Morda vas zanima tudi: Vsestransko uporabna kavna usedlina
oddajte komentar