To je najboljši čas za pitje kave (ni zgodnje jutro)

To, da kave ni dobro piti na prazen želodec že veste, prehranska strokovnjakinja pa razkriva, kdaj je najboljši čas za prvo skodelico.

21.7.2020 ob 5:50 | Foto: Farknot Architect/Gettyimages | Avtor: M. FL.

To je najboljši čas za pitje kave (ni zgodnje jutro)

Običajno jutro večine bi lahko opisali nekako takole: zvok budilke, nekajkrat vklopljen dremež, počasno vstajanje iz postelje, stopicanje do kuhinje in kuhanje kave.

A prehranska strokovnjakinja Carlyn Rosenblum ponavlja tisto, kar je dobro znano: kava takoj, ko zjutraj vstanete, sploh pa na prazen želodec, ni najboljša ideja. Za Best Life natančno pojasnjuje, zakaj bi se te navade morali enkrat za vselej otresti.

Torej: zakaj jutranja kava ni najboljša ideja?

"Obstaja več razlogov za to," začenja Rosenblumova in nadaljuje: "Prvi tiči v njenem vplivu na hormone. V organizmu namreč kava poviša raven kortizola.

Tako imenovan stresni hormon kortizol čez dan uravnava količino energije in spodbuja budnost. Njegova raven se preko dneva spreminja, najvišja je zjutraj in najnižja zvečer. Vnašanje kave zjutraj, zlasti na prazen želodec, pripomore k tvorjenju večjih količin kortizola, katerih telo ne potrebuje, saj je tega hormona zaradi cirkadialnega ritma v organizmu že dovolj, preveč kortizola pa ne prinaša nič dobrega."

Zakaj je preveč kortizola slaba novica?

"Kortizol je nujno potreben hormon. Težava nastane, kadar ga je v telesu preveč. Stalno dvignjena raven tega hormona lahko vodi v povišan krvni sladkor, posledično v pospešeno tvorjenje inzulina in na dolgi rok se razvije odpornost na inzulin. Prav tako povišana raven kortizola vpliva na kopičenje kilogramov, na težave s spanjem in na slabši imunski sistem," niza strkovnjakinja.

Še druge nevšečnosti

Kava na prazen želodec negativno vpliva na zdravje prebavil. Čeprav si raziskave glede tega, kako deluje na črevesno mikrofloro, niso edine (nekatere dokazujejo, da ji celo koristi) je dejstvo, da kava spodbuja izločanje želodčne kisline.

V kolikor ste torej dovzetni za refluks, pekočo zgago ali druge prebavne težave, je dobro upoštevati učinek, ki ga ima kava na delovanje želodčne sluznice. Nedvomno je ta največji, kadar pride v stik s praznim želodcem.

Rosenblumova zato priporoča, da pred prvo skodelico kave pojejte hranljiv zajtrk z veliko kalcija, ki nevtralizira kislino iz kave in tisto, ki jo izloča želodec sam.

Kdaj torej piti kavo?

Če vstajate nekje ob šestih ali sedmih zjutraj, je najboljši trenutek za prvo kavo okoli devetih, pol desetih dopoldne. Tedaj količina kortizola v organizmu vpade in telo potrebuje malo dodatne spodbude.

A če je telo zjutraj pod vplivom kortizola, zakaj prav tedaj kava najbolj diši?

Nutricionistka izpostavlja nekaj možnih razlogov. Prvi je po njenih besedah moč navade. Če že leta jutra začenjate s kavo, je ta nekakšen sinonim za prebujanje in bolj globoko zakoreninjeno početje, kot nuja ali potreba.

Drugi razlog, zakaj zjutraj diši kava, je dehidracija. Telo med spanjem izgublja tekočino in zlasti, če čez dan ne pijete dovolj, zjutraj nastopi občutno pomanjkanje tekočine. Res je sicer, da je kava diuretik, a vendarle s skodelico telo prejme tudi tisto, kar zjutraj potrebuje.

In tretji: neprimerne spalne navade. Povprečen človek potrebuje približno osem ur spanja. In če je spanca premalo, je zjutraj prisotna utrujenost ne glede na to, kako naj bi delovale žleze z notranjim izločanjem.

Kajti nadledvična žleza, ki izloča kortizol, potrebuje konsistentnost ter ustaljenost, k čemur pripomorejo prave spalne navade: spanec ob istem času, izogibanje elektronskim napravam pred spanjem, primerno spalno okolje, vse to pomaga ohranjati zdravo spalno rutino in vpliva na delovanje omenjene žleze, ki v primernih pogojih kortizol izloča tedaj, ko ga najbolj potrebujete: zjutraj. In zbujeni boste brez skodelice kave.

Preberite še: Recepti: Pet najboljših ledenih kav

Morda vas zanima tudi: Tu je jasen dokaz, da dve skodelici kave na dan podaljšujeta življenje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)