Resnica o brezkofeinski kavi: Koliko kofeina je resnično v njej

V kolikor prisegate na kavo brez kofeina vas bo presenetila količina te snovi, ki se skriva v njej.

23.2.2020 ob 6:05 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o brezkofeinski kavi: Koliko kofeina je resnično v njej

Če sodite med tiste, ki si brez skodelice kave ne predstavljajo dneva, saj vam v njej prisoten kofein zjutraj pomaga pri prebujanju, popoldne pa vam zagotavlja prepotreben odmerek zbranosti, ste se zagotovo že kdaj vprašali, kakšen je smisel uživati kavo brez kofeina. Ta konec koncev nima nikakršnega učinka na budnost in koncentracijo.

A obstaja veliko upravičenih razlogov, ki govorijo v prid temu, da bi običajno kavo vsaj občasno nadomestili s takšno brez omenjenega stimulansa.

Kakšne učinke na zdravje premore brezkofeinska kava?

"Običajna in brezkofeinska kava sta pridobljeni iz zrn iste rastline, kavovca," je za Women's Health povedala prehranska strokovnjakinja Samantha Cassetty in dodala: "V obeh so torej prisotni polifenoli, ki premorejo protivnetne učinke ter v telesu blažijo oksidativni stres, posledično pomagajo v zaščiti pred številnimi boleznimi, med drugimi varujejo srce in ožilje, nižajo tveganje za sladkorno bolezen tipa dve in ščitijo pred rakom.

Poleg tega blagodejno vplivajo na prebavila in na tamkajšnjo mikrofloro ter tako, kot polifenoli, ki so zastopani v sadji in zelenjavi, skrbijo za zdrave misli ter prav takšno telo."

Kako nastane brezkofeinska kava?

"Kot rečeno, se jo tako, kot običajno pridobiva iz iste rastline, je pa s posebnim postopkom med predelavo zrnja v kavne mešanice odstranjen določen odstotek kofeina," je pojasnila dietologinja Jessica Cording. Količina tega tako, kot pri običajni kavi, variira ter je odvisna od mešanice a dejstvo je, da je tudi v brezkofeinski kavi vsaj nekaj te snovi.

"Med predelavo v brezkofeinsko kavo je v večini primerov odstranjenega do 97 odstotkov kofeina, to pomeni, da se ga v skodelici napitka nahaja od tri do štiri miligramov. V običajni kavi približno 15," se strinja tudi nutricionistka Sonya Angelone.

Kako vpliva na telo?

Četudi je iz kave odstranjen kofein, so v njej še vedno zastopani antioksidanti, ki pozitivno vplivajo na zdravje. Izločanje kofeina na njihovo količino ne vpliva.

Dokazano je, da tako kofeinska, kot brezkofeinska kava nižata tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, za raka jeter in prostate, za parkinsonovo bolezen, za raka dojk, za alzheimerjevo bolezen ter za bolezni srca in ožilja.

Je torej brezkofeinska boljša?

"To, katera kava je za nekoga primernejša, je odvisno od vsakega posameznika. Za nosečnice, doječe mamice ali osebe, ki zaradi nekaterih zdravstvenih stanj ne smejo uživati kofeina, je vsekakor boljša izbira od običajne.

Prav tako kot za vse, ki so preobčutljivi na kofein, saj pri njih povzroča živčnost, nemir in tresavico. Brezkofeinska kava je dobrodošla v popoldanskih urah, kajti zaradi nizkega odmerka kofeina ne vpliva na kvaliteto spanca," navaja Cassettyjeva.

Brezkofeinska kava je primernejša tudi za vse, ki imajo težave z želodcem, saj ta organ razdraži v manjši meri kot kava, ki vsebuje kofein, čeprav tudi prva s tega vidika ni povsem nedolžna.

Stvar okusa

A na koncu se vse konča pri okusu in pričakovanih učinkih napitka. Če se z njegovo pomočjo prebujate in si pomagate do boljše koncentracije, sta dve skodelici kave s kofeinom povsem sprejemljivi.

Če vam je všeč okus temnega napitka in ga zato na dan popijete preveč, zlasti v popoldanskem času posegajte po brezkofeinski kavi. Ne dodajajte ji smetane in sladkorja, saj povišata njeno kalorično vrednost. Raje jo začinite s cimetom, ki ji zagotavlja prijeten, sladkast okus in po njegovi zaslugi skodelica kave postane zdravju še prijaznejša.

Preberite še: Tu je jasen dokaz, da dve skodelici kave na dan podaljšujeta življenje

Morda vas zanima tudi: 7 napak pri pripravi kave (zaradi katerih ni tako okusna, kot bi lahko bila)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)