13.9.2020 ob 5:30 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Najboljši način za ohranjanje zbranosti in koncentracije je kvaliteten spanec, ki traja od sedem do devet ur na noč. A včasih možgani kljub temu potrebujejo malo pomoči. Zjutraj ali popoldne tako neredko zadiši skodelica kave, ki prebuja in zagotavlja nov odmerek energije. Vendar kava ni edina, ki premore te učinke. Tu je še sedem odličnih napitkov, ki spodbudno vplivajo na misli in telo. Razkriva jih Real simple.
Zagotovo ste že slišali, da voda z limono, ki si jo privoščite zjutraj, poskrbi za boljšo prebavo in vitkejšo postavo. Čeprav ti učinki niso znanstveno dokazani, je nekaj nesporno: limona vsebuje veliko kalija, ki olajša pot kisika do možganov in tako izboljšuje miselne sposobnosti.
Poleg tega voda, naj bo z limono ali brez, skrbi za dobro hidratacijo, prav dehidracija pa je pogosto kriva, da možgani ne morejo delovati s polno paro, kajti, kot navaja prehranska strokovnjakinja Rebecca Ditkoff, že blaga dehidracija slabo vpliva na kognitivne sposobnosti.
"Rdeča pesa vsebuje veliko nitratov, ki pripomorejo k širjenju krvnih žil, posledično po njih kri ter z njo hranljive snovi lažje prehajajo v vse dele telesa, tudi v možgane. Njen sok tako prebuja, viša zbranost in koncentracijo ter na dolgi rok niža tveganje za demenco," navaja strokovnjakinja.
Zeleni čaj je še ena priljubljena pijača, ki pripomore k večji budnosti in boljšemu delovanju malih sivh celic. Za teh učinke je nedvomno zaslužen v njem prisoten kofein, tu pa je še amino kislina L- teanin, ki med drugim niža tesnobnost in spodbuja nastajanje dopamina, skupaj s kofeinom pa znatno pripomore k boljši zbranosti in kognitivnim sposobnostim.
Ne le, da je odličnega okusa, jagodičevje kot so jagode, borovnice, robidnice, maline in drugi na dolgi rok varujejo zdravje možganov ter jih ščitijo pred degenerativnimi spremembami.
"Jagodičevje je bogato z antioksidanti, ti možgane ščitijo pred vplivi prostih radikalov, varujejo pred izgubo spomina ter izboljšujejo povezave med nevroni," je povedala Ditkoffova. Najlažje jih je v prehrano vključiti v obliki smutija za zajtrk ali malico ter tako izboljšati koncentracijo in spomin.
Gobe vsebujejo številne hranljive snovi. Med drugim antioksidante, vlaknine, vitamin D in vitamine B kompleksa. Nekatere pa imajo posebno spodbuden vpliv na možgane. Ena od njih je resasti bradovec, ki dokazano izboljšuje kognitivne sposobnosti. Za to sta zaslužni dve v njej prisotni skupini snovi: hericenoni in erinacini.
Študija iz leta 2011 je dokazala, da omenjena goba upočasnjuje degenerativno propadanje možganov in izboljšuje kognitivne sposobnosti. Raziskava je bila sicer izvedena na miškah in bodo za natančne vplive na možgane ljudi potrebne še nadaljnje poizvedbe, pa vendar.
Omenjeno gobo se le redko uporablja v kulinariki, praviloma je dostopna v prahu, ki se ga za boljše delovanje možganov dodaja kavi, čaju, vodi ali smutiju.
Vroča čokolada ni le okusna in krepčilna, pomaga tudi pri premagovanju utrujenosti in okrepi koncentracijo. Pripravljena iz temne čokolade, ki vsebuje vsaj 70 odstotkov kakava je torej lahko nadomestilo kave, saj kakav vsebuje flavanole, ki ohranjajo in izboljšujejo možganske sposobnosti. Torej slastni napitek ni zgolj izgovor za posladek po kosilu ali zajtrku.
Preberite še: Kako postati jutranji tip: 8 nasvetov
Morda vas zanima tudi: 7 nasvetov za lepše jutro (po ajurvedi)
oddajte komentar