Strokovnjaki opozarjajo: Vegetarijanska in veganska prehrana škodujeta možganom

Glede na izsledke najnovejše študije so možgani vegetarijancev in veganov ogroženi v večji meri kot možgani tistih, ki se ne odrekajo mesu in drugim živilom živalskega porekla.

13.9.2019 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Strokovnjaki opozarjajo: Vegetarijanska in veganska prehrana škodujeta možganom

Strokovnjaki z univerze Oxford so pred nedavnim zaključili desetletno raziskavo, v kateri je sodelovalo 48.000 posameznikov in na podlagi njenih rezultatov postregli s podatkom, da je pri vegetarijancih in veganih za 20 odstotkov višje tveganje za možgansko kap kot pri tistih, ki uživajo meso in druga živila živalskega izvora. Zlasti je bilo pri prvih zaznati višje tveganje za hemoragično možgansko kap, ki je posledica pretrgane žile in krvavitve v možganih.

Znanstveniki višje tveganje pripisujejo dejstvu, da vegetarijanci in vegani v organizem vnesejo manj nekaterih vitaminov in mineralov ter imajo praviloma nižjo količino skupnega holesterola v krvi, bodo pa za natančno določitev vzrokov potrebne še nadaljnje raziskave.

Prijazna do srca

Študija, katere rezultati so bili objavljeni v publikaciji The BMJ je pokazala še, da je pri veganih in vegetarijancih v primerjavi z vsejedci za 22 odstotkov nižje tveganje za srčne bolezni, zlasti za ishemično srčno bolezen. Gre za stanje, ko je ob naporu ali celo v mirovanju motena preskrba srčne mišice s krvjo in kisikom. Pri tistih, ki od mesa in živalskih izdelkov uživajo zgolj ribe, je omenjeno tveganje nižje za 13 odstotkov.

Ta dognanja strokovnjaki pripisujejo dejstvu, da imajo vegetarijanci in vegani praviloma nižji indeks telesne mase, so redkeje žrtve povišanega krvnega tlaka in povišanega slabega holesterola.

Kot opozarjajo strokovnjaki, je s premišljeno sestavljeno vegetarijansko in vegansko prehrano mogoče telesu zagotoviti vsa ključna hranila, res pa je, da je treba posebno pozornost namenjat tistim, ki se praviloma nahajajo v živilih živalskega izvora kot so kalcij, železo, vitamin B12. Prav ta telo nujno potrebuje za dobro delovanje živčevja.

Opozorilo

"Čeprav gre le za eno študijo, ki je vključevala zgolj prebivalce Otoka, kjer se življenjski stil v marsičem razlikuje od stila drugje po svetu, njenih rezultatov ne gre kar spregledati. Vse, ki se odrekajo mesu in drugim živalskim izdelkom namreč opozarjajo na dejstvo, da je treba upoštevati potrebe organizma po hranilih, ki jih v rastlinskih živilih ni, oziroma so zastopana v nižjih količinah in mu jih zagotoviti na način, ki ga njihov življenski slog dopušča," je njene rezultate komentiral Mark Lawrence z avstralskega inštituta za prehrano in fizično zdravje univerze Deakin.

Preberite še: Tako veganska hrana vpliva na razpoloženje

Morda vas zanima tudi: 10 resnic, ki jih morate poznati, preden se odločite za vegansko hrano


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)