Najpogostejše napake pri pripravi čaja

Za popolno skodelico krepčilnega čaja se je treba izogibati nekaterim sicer pogostim napakam pri pripravi.

10.1.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Najpogostejše napake pri pripravi čaja

Skodelica dobrega čaja je včasih vse, kar potrebujete za sprostitev in razvajanje. Vseeno je, na kakšnega prisegate, na sadnega, zeliščnega ali pravega, ko nastaja priljubljen napitek se izogibajte sicer pogostim napakam pri njegovi pripravi.

Kajti le tako bo čaj po učinku in okusu res dosegel pravi namen. Katere so usodne, niza portal msn.

Uporaba vrele vode

Čaja ne bi smeli prelivati z vrelo vodo. V kolikor je ta prevroča, napitek ni pravega okusa. Da bi se temu izognili, je primerno uporabljati kotliček s termostatom in temperaturo vode prilagajati izbrani vrsti čaja.

Če vodo segrevate v običajnem lončku potem, ko zavre, posodo odstavite z ognja, počakajte pet minut ter šele nato z njo prelijte listke ali čajno vrečko.

Uporaba postane vode

Najbrž vam je znano: voda ostane v lončku ali kotličku in pri naslednji skodelici jo ponovno segrejete. Prav to pa je še ena pogosta napaka pri pripravi čaja.

 

Kajti, medtem ko voda čaka na ponovno segrevanje, se iz nje izločajo snovi, ki plavajo na njeni površini in v najslabšem primeru poslabšajo okus končnega izdelka. Zato vedno uporabljajte svežo vodo, prav tako redno čistite kotliček, v katerem se ob pogosti uporabi nabira vodni kamen.

Uporaba napačnega čaja

Pri nakupu bodite pozorni na vrsto čajev ter izbirajte tiste, ki so pridelani organsko, brez dodanih pesticidov, umetnih okusov ter barvil.

Uporaba čajev v plastičnih vrečkah

Morda niste vedeli, a čajnim vrečkam je večinoma dodana posebna plastika polipropilen. Ta se ob stiku z vodo, katere temperatura presega 95 stopinj Celzija, sprošča v napitek in prehaja v naše telo.

Nekateri proizvajalci so sicer tovrstne vrečke že nadomestili z zdravju ter okolju prijaznejšimi, še vedno pa so najboljša izbira mešanice čajev brez vrečk ali čaji z domačega vrta.

Pitje pravega čaja zvečer

Skodelica čaja zvečer pred televizijo je odlična ideja le, v kolikor ta ni pravi, saj vsi pravi vsebujejo kofein, ki negativno vpliva na spanec.

Zato so zvečer veliko boljša izbira zeliščni, sadni čaji ali čaj rooibos. Ti ne vsebujejo snovi, ki krati nočni počitek.

Preberite še: Zeleni čaj: 6 super učinkov na telo, če ga boste pili vsak dan

Morda vas zanima tudi: Najboljši čaji za spanje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)