Edini zares učinkovit način razstrupljanja po praznikih

Potem, ko se zadeve po decembrskih praznikih umirijo, je dobro vedeti, kako telesu pomagati nazaj v običajne tirnice.

7.1.2020 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Edini zares učinkovit način razstrupljanja po praznikih

Prazniki zaradi bogato obloženih miz in pogostih zabav ter zdravic niso najbolj prijazni do telesa. To je dejstvo, ki se ga zaveda domala vsak.  Praznične jedi in pijače ponujajo ogromno skušnjav, ki se jim je le težko upreti, hkrati je telesna aktivnost neredko potisnjena malo na stran.

Zato potem, ko lučke ugasnejo, nemalokrat pride na misel popraznično razstrupljanje organizma oziroma detoksikacija, kateri so namenjene takšne in drugačne diete, napitki, postenje in še bi lahko naštevali.

A ti, kot navaja prehranska strokovnjakinja Meghan McLarney z univerze Nebraska, lahko prinašajo več škode, kot koristi in za Reader’s Digest navaja edini učinkovit in telesu prijazen način razstrupljanja.

Ponovno vzpostavite primerno spalno rutino

Po vsej verjetnosti v prazničnem veseljačenju niste prav veliko spali in sedaj je čas, da znova vzpostavite primerno spalno rutino. Nič ni narobe, če v dnevih veselja spanec nekoliko pustite ob strani, a potem, ko se zadeve umirijo poskrbite, da mu boste namenili dovolj pozornosti ter časa, kar pomeni od sedem do devet ur na noč.

Kajti, kot navajajo strokovnjaki, pomanjkanje spanja vodi v hormonsko neravnovesje, zaradi porasta kortizola narašča napetost in prav to mnogi blažijo s tolažilno hrano ter tako še naprej preobremenjujejo svoje telo.

Jejte zajtrk

Študije kažejo da tisti, ki jedo vsako jutro zajtrk, čez dan zaužijejo manj hrane v primerjavi z onimi, ki prvi dnevni obrok izpustijo.

 

Zato je dober, kvaliteten zajtrk, pa naj bo v obliki jajčne omlete, polnozrnatega toasta s skuto ali sadnega smutija še ena pot do zdravega telesa, ki po praznikih potrebuje malo več pozornosti.

Jejte nepredelana živila

Kar pomeni čim več svežega sadja, zelenjave, celih žit, naravnih virov beljakovin, nenasičenih maščob, fermentiranih živil in se izogibajte predelanim sladkorjem ter enostavnim ogljikovim hidratom.

To je vsekakor boljši, učinkovitejši ter cenejši način kot zatekanje k raznim sokovom, čajem ter drugim napitkom, ki naj bi se ponašali z učinkom razstrupljanja.

Vzemite si čas samo zase

Vsak dan si namenite nekaj trenutkov, v katerih se boste posvečali samo sebi. Tedaj lahko meditirate, berete, počivate na kavču, poslušate glasbo, se sprehajate v naravi, izvajate jogo …  

Vse to koristi tako duši kot telesu, kajti po praznikih oboje potrebuje malo dodatnega razvajanja.

Omejite alkohol

Večina si praznikov ne predstavlja brez alkoholnih pijač. Ne glede na to, kako pogosto je bil v zadnjih dnevih decembra ter prvih januarja v vaših kozarčkih alkohol in četudi z njim niste pretiravali, je sedaj čas, da se mu za nekaj časa povsem odpoveste in privoščite jetrom ter drugim notranjim organom zaslužen počitek.

Ohranite družabne stike

Samo zato, ker so prazniki minili, ne pozabite na družabne odnose. Res je, da ti ne bodo več tako pogosti in intenzivni, a vzemite si čas za družino ter prijatelje.

Kajti kvalitetni socialni stiki so nedvomno ključ do psihičnega, čustvenega in tudi fzičnega zdravja. Če seveda ne potekajo ob preobilno obloženi mizi in polnih kozarcih.

Očistite dom

Zagotovo je po praznikih doma ostalo še veliko prazničnega peciva, pijač in jedi, ki vas lahko povlečejo v skušnjavo.

Torej počistite shrambo, police v kuhinji in hladilnik ter z vidnega polja odstranite vse, kar bi vas lahko zapeljalo. Saj veste, kako pravijo: priložnost dela tatu.

Načrtujte obroke

In še zadnje priporočilo. Leta 2017 so v publikaciji International journal of behavioral nuritrition and physical activity objavili rezultate raziskave ki je dokazala, da je pri ljudeh, ki vsaj občasno načrtujejo obroke, manjša verjetnost za prekomerno telesno težo v primerjavi z onimi, ki ne razmišljajo vnaprej.

Prav tako je hrana prvih bolj pestra in uravnotežena. Zato: ni treba sestavljati tedenskih jedilnikov, a načrtujte vsaj dan ali dva vnaprej in temu primerno založite hladilnik. Tako ne samo, da bodo vaši obroki redni, pestri in hranljivi, lažje se boste izognili tudi prenajedanju in impulzivnemu poseganju po prigrizkih, ki do telesa praviloma niso najbolj prijazni.

Priporočamo tudi: Notranja oprema po metodi Marie Montessori, ki spodbuja razvoj otrok

Preberite še: Zdravje v kozarcu: najokusnejši napitki za razstrupljanje

Morda vas zanima tudi: Začinjena limonada za čist organizem med prazniki


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)