14.10.2023 ob 10:09 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
V svetovnem merilu ima osteoporozo približno 200 milijonov žensk. V Sloveniji je leta 2020 po ocenah Mednarodne fundacije za osteoporozo število žensk z njo znašalo približno sto tisoč, obolelih moških je bilo 25 tisoč.
Strokovnjaki z vidika zmanjševanja pojavnosti tega obolenja opozarjajo na preventivo, ki pa ne zaobjema le tega, kaj je v korist zdravja in dobre gostote kosti treba jesti, temveč tudi, čemu se je priporočljivo izogibati.
"Osebe, ki jih skrbi vpadanje gostote kosti, velikokrat v prehrano vključujejo prehranske dodatke s kalcijem in vitaminom D, vendar imata ti snovi, če nista pravilno odmerjeni, lahko več škode kot koristi," opozarja Liz Matzkin z oddelka za ortopedsko kirurgijo iz bolnišnice Brigham v Bostonu in dodaja:
"Čeprav sta kalcij in vitamin D ključna za močne in zdrave kosti, ju je treba uživati v primerni količini, ta je odvisna od starosti in od stila življenja posameznika. Na splošno velja, da naj bi osebe, starejše od 50 let, dnevno zaužile 1000 miligramov kalcija in od 800 do 1000 enot vitamina D, a kot rečeno, količino naj določi zdravnik."
V korist zdravih kosti se je treba tudi izogibati nekaterim, sicer pogostim sestavinam prehrane. Katere strokovnjaki s tega področja odsvetujejo?
Res je, da kozarček rdečega vina na dan lahko pripomore k boljšemu zdravju srca, res pa je tudi, da alkohol škoduje jetrom in, kot opozarja Matzkinova, ni dober za kosti.
"Z nekaj kozarčki vina ali piva na dan se poviša tveganje za osteoporozo. Telo namreč pod vplivom opojne kapljice težje izkoristi snovi, ki so potrebne za dobro zdravje in gostoto kosti, med katere sodijo kalcij, vitamin D in magnezij," je povedala.
Tu so še hormoni, ki so praviloma povezani s spolnim življenjem, a vplivajo tudi na gostoto kosti. "Testosteron pri moških in estrogen pri ženskah igrata ključno vlogo z vidika zdravja skeletnega sistema. Alkohol zavira sproščanje obeh in spreminja ravnovesje drugih hormonov v telesu," opozarja specialistka ortopedije Angelina Waller.
In še nekaj: ob pretiravanju z alkoholnimi pijačami je višje tveganje za padce, pri katerih lahko pride do zloma.
Strokovnjakinji zato priporočata, da naj na dan ne bi zaužili več kot ene alkoholne pijače, starejše osebe, zlasti tiste, s povišanim tveganjem za osteoporozo, bi se alkoholu morale povsem izogibati.
Kava je ena najbolj priljubljenih pijač, vendar žal ne koristi gostoti kosti. Ne le kava, zaradi vsebnosti kofeina okostju škodujejo tudi gazirane pijače, pravi čaji, energijske pijače in dodatki prehrani, ki vsebujejo kofein.
"Tako kot pri alkoholu velja tudi v tem primeru: kofeinu se ni treba povsem odreči, je pa, ko gre za uživanje tega, več kot na mestu zmernost.
Dokazano namreč je, da ta snov zmanjšuje absorpcijo kalcija in vitamina D ter onemogoča zadrževanje prvega v kosteh, zato negativno vpliva na njihovo zdravje," svari Matzkinova.
Dnevno naj ne bi zaužili več kot 400 miligramov kofeina, kar je količina, ki je v približno štirih skodelicah kave. Podobne smernice veljajo tudi z vidika zdravja kosti, njim v korist je še boljše ostati pri dveh skodelicah kave na dan.
"Gazirane pijače so prav tako povezane s slabšim zdravjem kosti. Leta 2006 izvedena študija pokazala, da pitje teh znatno vpliva na izgubo mineralne gostote kosti pri ženskah.
Ti napitki vsebujejo fosforno kislino in kofein, oboje je slabo za zdravje kosti in splošno zdravje, zato se jim je najbolje v celoti odpovedati in žejo gasiti z običajno vodo," svetuje Matzkinova.
Presenetljivo vendar resnično je dejstvo, da lahko srcu prijazno živilo škoduje kostem.
"V pšeničnih otrobih je veliko fitinske kisline, ta ovira izkoristek kalcija v telesu. Na srečo to ne velja za ovsene otrobe, ti imajo na zdravje prebavil in srca prav takšen učinek kot pšenični, so pa boljši z vidika zdravja kosti, saj je v njih znatno nižja količina omenjene kisline," je povedala ortopedinja.
Fitinska kislina je tudi v drugih živilih rastlinskega izvora, denimo v ohrovtu, zelju, fižolu in kikirikijih. Količina te se v živilih zmanjša z namakanjem (suhi fižol) in kuhanjem (ohrovt, zelje). Špinača in rdeča pesa vsebujeta oksalno kislino, ki prav tako lahko ovira izkoristek kalcija, a se s kuhanjem njen učinek izniči.
Vse omenjeno prinaša mnoge koristi za zdravje in se jim zato ni treba povsem odpovedati, tako kot povsod drugje, je ključ v zmernosti. Dobro pa se je zavedati vseh učinkov in te upoštevati pri sestavi dnevnih obrokov ter te, kadar so na jedilniku ohrovt, zelje, rdeča pesa, špinača. ... znatneje obogatiti z živili, v katerih je veliko kalcija.
Sol največkrat povezujemo z visokim krvnim tlakom in boleznimi srca, vendar je lahko kriva tudi za zmanjšano gostoto kosti.
Težava z vidika soli je, da je velikokrat skrita v živilih, kjer je sploh ne bi pričakovali in jo tako z dnevno prehrano zaužijemo preveč. Več, kot zaužijemo soli, več kalcija se iz telesa izloči z urinom. Leta 2018 je v časopisu Journal of the American College of Nutrition objavljena raziskava jasno pokazala, da previsoka količina zaužitega natrija poviša tveganje za osteoporozo.
Za osnovno delovanje organizma odrasli potrebujemo zgolj 1,4 grama soli. Svetovna zdravstvena organizacija priporoča, da naj količina dnevno zaužite ne bi presegla petih gramov (ena čajna žlička) po nekaterih ocenah povprečen prebivalec Slovenije zaužije od 15 do 25 gramov soli na dan.
Povzeto po portalu HuffPost
Preberite še: Najboljša hrana za močne kosti
Morda vas zanima tudi: Kako veste, da vas ima pes rad
oddajte komentar