22.9.2023 ob 6:00 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Ob besedni zvezi s kalijem bogata živila večina najprej pomisli na banane. A ta pomembni elektrolit se ne nahaja le v teh sadežih.
Kaj sploh je kalij, kakšne so njegove naloge, koliko naj bi ga zaužili na dan in kje ga je največ? Tu je nekaj odgovorov na z njim povezana vprašanja.
"Sodi me posebno vrsto mineralov, imenovanih elektroliti," je pojasnila profesorica prehranskih znanosti na univerzi New York Kristie Lancaster. Tako kot vitamini, so tudi minerali mikro-hranila, nepogrešljiva za naše zdravje. Z izjemo vitamina D, ki ga telo lahko tvori samo, je druge treba v organizem vnašati s prehrano.
"Kalij je odgovoren za mnoge telesne funkcije: uravnava količino tekočin v organizmu oziroma znotraj celic in zagotavlja pravilen izkoristek zaužite tekočine. S tem skrbi za pravilno delovanje srca, ledvic in mišic. Pomemben je še za uravnavanje krvnega tlaka, saj pripomore k izločanju viška natrija iz telesa in sprošča krvne žile," dolg seznam učinkov niza prehranska strokovnjakinja Jerlyn Jones.
Pomanjkanje kalija se odraža na različne načine, najpogostejši simptomi so zaprtje, utrujenost, zatekanje udov, mravljinčenje po telesu. Ob hujšem pomanjkanju se pojavijo krči v mišicah in srcu, omotica in nepravilno bitje srca.
Odrasla oseba naj bi dnevno zaužila od 2600 do 3400 miligramov kalija. Najbolje ga je telesu zagotavljati z zdravo prehrano, če ne gre drugače, tudi s prehranskimi dodatki.
Pri tem se posvetujte z zdravnikom ali farmacevtom, kajti res je, da premalo kalija vodi v težave, vendar z njim ni dobro pretiravati. Preveč kalija lahko privede do hiperkaliemije: stanja, ko ledvice ne morejo iz telesa izločati viška kalija, posledično pride do povečane količine v krvi in vodi v mišično šibkost, aritmijo v skrajnih primerih tudi v paralizo. Pojav je pogost pri osebah, ki imajo težave z ledvicami.
S kalijem so praviloma bogati sadje, zelenjava, mlečni izdelki. Najbolje je zastopan v teh živilih:
Iz z njim bogatega sadja in zelenjave lahko pripravite smutije ali solate, z žiti v kombinaciji z jogurtom ali mlekom začnite dan, stročnice so odlične tako v juhah kot prikuhah in solatah.
Jogurt in pomarančni sok sta odlični sestavini zajtrka. Krompir in riž sta prilogi, ki se podata k mesu ali zelenjavnim prikuham, skratka seznam s kalijem bogatih živil je dolg in možnosti za njegovo umeščanje v prehrano je domala neskončno.
Povzeto po portalu Self.com
Preberite še: Sedem ključnih vitaminov za ženske po 40. letu
Morda vas zanima tudi: Večina ljudi ne zaužije dovolj te pomembne, a redke snovi, vsebujejo jo jajca
oddajte komentar