Prehranski strokovnjaki: To je hrana, ki je na piknikih nikoli ne bi jedli

Obstajajo živila, ki se jim je po nasvetu prehranskih strokovnjakov na piknikih priporočljivo izogibati v širokemu loku.

5.9.2023 ob 1:00 | Foto: Liudmila Chernetska/Gettyimages, instagram | Avtor: M. FL.

Prehranski strokovnjaki: To je hrana, ki je na piknikih nikoli ne bi jedli

Čeprav je tu september, lepo in toplo vreme vabi na zabavna druženja, kjer z žara dišijo dobrote. Sezona piknikov še zdaleč ni končana, zato opozorila glede varnega uživanja hrane na njih ne bodo odveč.

Obstajajo namreč živila, ki se jim na piknikih prehranski strokovnjaki strogo izogibajo, saj prinašajo visoko tveganje za zastrupitev s hrano. Čemu vse se je zdravju v korist bolje odreči?

Mesu, pečenemu brez uporabe termometra

Večina je prepričana, da dobro pečene pleskavice ali čevapčiče izdajata barva in tekstura, a večina se lahko moti in s preslabo pečenim mesom tvega zastrupitev s salmonelo ali bakterijo E-coli.

"Bakterije, ki izzovejo slabost, bruhanje in druge prebavne težave so lahko prisotne v mesu, če to ni segreto na primerno temperaturo, zato je na piknikih vedno priporočljivo uporabljati termometer," opozarja strokovnjakinja za varno hrano z ameriške univerze Severna Karolina Ellen Shumaker.

Treba je upoštevati temperaturo, do katere naj bi se segrelo meso, ta je odvisna od vrste. Perutnina se mora po njenih priporočilih segreti na vsaj 75 stopinj Celzija, izdelki iz mletega mesa na 70 stopinj Celzija, zrezki na 65, enako ribe in hrenovke na vsaj 60 stopinj Celzija.

Pri pripravi mesa na žaru je priporočljivo uporabljati termometer. Foto: Anna Om/Gettyimages

Potencialno okuženemu mesu

Kimberly Baker, prehranska strokovnjakinja z univerze Clemson se na piknikih vedno prepriča, ali ni pečeno meso morda bilo v stiku s pripomočki, ki so se uporabljali pri pripravi surovega mesa. 

"Je bilo pečeno meso položeno na krožnik, kjer je bilo prej surovo meso, je bilo z žara vzeto z istimi vilicami, kot je bilo nanj položeno surovo meso, je prišlo v stik z marinado, v kateri se je mariniralo surovo meso?

Vse to so razlogi za prenos bakterij na sicer dobro pripravljeno živilo, posledično lahko pride do zastrupitve."

Z njo se strinja strokovnjak za prehranske vede na univerzi Rutgers Don Schaffner: "Prenos bakterij s surovega na pečeno meso je zame na piknikih ena največjih skrbi. Kajti čeprav je meso temeljito pečeno, so v tem primeru na njem patogeni mikrobi."

Hrani, ki ni bila spravljena na primerni temperaturi

Hladna hrana, ki se streže na piknikih, mora biti hladna. Naj gre za sadne, krompirjeve, solate iz testenin ali zelenjave jedi. Vse to mora biti, dokler ne nastopi čas za krepčanje z njimi, v hladilniku oziroma hladilni torbi.

Idealna temperatura za shranjevanje hladnih jedi znaša pet stopinj Celzija ali manj, v nasprotnem primeru se na njih začno množiti bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev.

"Nikoli ne bi jedla nečesa, kar pred piknikom ni bilo shranjeno na primerni temperaturi ali nečesa, kar predolgo čaka na vročem zraku," pravi direktorica za tehnološke komunikacije ameriškega centra za varno prehrano Tamiak Sims in dodaja: 

"Tveganje za okužbo je tako preveliko. Hrana, kadar je zunaj 30 stopinj ali več, na zraku ne bi smela biti dlje kot eno uro. Če niste prepričani, kako dolgo je že na mizi krompirjeva solata z majonezo, je raje ne jejte."

Hladne jedi morajo počakati na temperaturi, ki ne presega petih stopinj Celzija.

Zelenjave, začinjene z marinado, v kateri se je mariniralo meso

Marinirana zelenjava je čudovita in okusna, vendar le, če je začinjena s svežo polivko in ne s tisto, v kateri se je predhodno namakalo meso.

Tveganje za zastrupitev z nevarnimi bakterijami je v tem primeru nedvomno zelo visoko.

Zelenjavi, narezani na isti deski kot surovo meso

Še en dejavnik tveganja za zastrupitev s hrano predstavlja deska za rezanje. Natančneje deska, na kateri se je najprej rezalo surovo meso, nato pa sadje ali zelenjavo.

Shumakerjeva je na piknikih vedno pozorna na morebitno navzkrižno kontaminacijo: "Do nje lahko pride zaradi nepravilne uporabe desk za rezanje, nožev, krp, krožnikov, neumitih rok ... Nešteto je možnosti, ki lahko privedejo do neljubih posledic, a tem se je z malce dodatne previdnosti mogoče izogniti."

Nepravilna uporaba deske za rezanje predstavlja visoko tveganje za zastrupitev s hrano.

Povzeto po portalu huffpost.com

Preberite še: 7 navad, s katerimi med kuhanjem ogrožamo zdravje

Morda vas zanima tudi: Pitje čaja te rastline lajša številne zdravstvene težave


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)