Prebavne težave: Pazljivo tudi na piknikih in izletih

Zaradi visokih temperatur moramo poleti več pozornosti namenjati pripravi in shranjevanju živil, s čimer lahko preprečimo prebavne težave in tudi zastrupitve.

14.7.2023 ob 11:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. Fl.

Prebavne težave: Pazljivo tudi na piknikih in izletih

Ko se začne pravo polet­je in se dnevne temperature povzpnejo visoko, nastopi čas za aktivnosti na prostem, pri katerih ima pomembno vlogo hrana.

Vrstijo se pikniki, vrtne zabave, druženja ob odprtem ognju, malice na plaži ali visoko v gorah in še bi lahko naštevali priložnosti, ki se lahko zaradi neprevidnosti pri pripravi in uživanju jedi slabo končajo. Pri visokih temperaturah se na nepravilno shranjenih ali slabo toplotno obdelanih živilih namreč hitro namnožijo zdravju škodljive bakterije, ki povzročijo zastrupitev.

To ne pomeni, da se moramo piknikom in podobnim družabnim dogodkom odreči, dobro pa je poznati načine, s katerimi bo tveganje za takšen razplet čim manjše in bo poletje tudi s tega vidika varno.

Vse se začne pri dobrem načrtovanju

Hrano, ki jo nameravate vzeti s seboj na poletni izlet ali pik­nik, doma, kjer imate na voljo vse pripomočke in tekočo vodo, primerno pripravite: operite vse sadje in zelenjavo ter ju do odhoda spravite v hladilnik, tik preden se odpravite od doma, pa ju prestavite v hladilno torbo.

Bolj kot prej zamrznjeno meso je za piknik priporoč­ljivo pripraviti sveže in primerno shranjeno v hladilniku. Na odtajanem se namreč hitreje namnožijo zdravju neprijazne bakterije. Če boste vendarle vzeli zaloge iz zamrzovalne skrinje, jih varno odtajajte v hladilniku, nato pa s seboj odnesite v hladilni torbi.

Pri zlaganju v hladilno torbo imejte vedno v mislih, da morajo biti živila, ki jih boste uživali surova, denimo sadje, zelenjava in sveže solate, ločena od surovega mesa in morskih sadežev. Za pijače uporabljajte drugo hladilno torbo.

Previdno pri peki mesa

Težave ali zastrupitve s hrano so najpogosteje povezane z uživanjem slabo pečenega mesa. Pri pripravi tega se ni dobro zanašati zgolj na barvo, sploh ne, ko gre za piščanč­je meso. Bolje se je o primerni temperaturi prepričati s termometrom. Perutnina je denimo pečena, ko njena temperatura doseže 75 stopinj Celzija, enako velja za svinjino, mleto meso je pečeno pri približno 70 stopinjah Celzija.

Pripomočki za peko naj bodo čisti, poskrbite, da bo pri roki dovolj snažnih krožnikov in krp. Nikoli ne uporabljate istega krožnika za surovo in pečeno meso. Če nimate na voljo tekoče vode, imejte s seboj dovolj zaloge tudi za temel­jito umivanje rok.

Vroče naj bo vroče in mrzlo res mrzlo

Hrano, ki naj bi jo uživali vročo (temperature vsaj 60 stopinj Celzija), servirajte res vročo. Če na žaru pečenih dobrot ne boste postregli takoj, jih zavijte v aluminijasto folijo in odložite na rob rešetke.

Hrana, ki se postreže mrzla (temperature manj kot 5 stopinj Celzija), naj bo vedno na hladnem. Založite se z dovolj vložki za hladilne skrinje, te postavite v senco in jih zaščitite pred soncem ali drugimi viri toplote.

 

Ostanke hrane najpozneje v dveh urah oziroma v eni, če temperature presegajo 32 stopinj Celzija, pospravite v hladilnik in jih v njem ne hranite dlje kot dva dni. Marinad, polivk in drugih omak, ki ste jih uporabljali pri pripravi mesa, ne uživajte več.

Tvegana živila

Okužbe in zastrupitve so pri nekaterih živilih verjetnejše kot pri drugih. Med najbolj kritična spadajo jajca, saj se ob neprimernem shran­jevanju v njih namnožijo bakterije salmonele. Zato jih vedno shranjujte v hladilniku in se poleti izogibajte jedem, v kateri ostanejo surova.

Sploh če ne veste, kako sveža so. Med živili, ki pogosto povzročajo zastrupitev, so še neprimerno toplotno obdelano meso, morski sadeži, nepasterizirani sokovi, mehki siri, paštete, mesni namazi, nesušene mesnine, mleko in drugi mlečni izdelki.

Previdno torej tudi pri pripravi sendvičev: izpustite majonezo ali druge kremne namaze, bolje kot s polsuhimi jih je obložiti s suhimi mesninami ali svežo zelenjavo. Varnejša izbira z vidika preprečevanja zastrupitev so na dolgih pohodih, denimo v hribih, konzervirana živila.

Ne glede na to, ali se boste krepčali doma ali v naravi, nikoli ne smete dvomiti o živilih, ki jih nameravate jesti. Če menite, da so neprave barve, teksture ali vonja, jih nikar ne uživajte.

Preberite še: Novi dokazi: Tako mediteranska prehrana vpliva na možgane

Morda vas zanima tudi: Osem odličnih knjig, ki jih lahko preberete na letošnjem dopustu


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)