Napihnjenost: hrana, ki jo povzroča in živila, ki jo preprečujejo

Napihnjenost je mogoče preprečiti ali ublažiti tudi s primernim izborom živil.

1.5.2023 ob 9:00 | Foto: Stefan Amer(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Napihnjenost: hrana, ki jo povzroča in živila, ki jo preprečujejo

Napihnjenost in vetrovi so posledica mnogih dejavnikov. Denimo zaprtja, požiranja zraka med hranjenjem in hitrega prehranjevanja.

Lahko so tudi kazalniki določenih bolezni, kot so gastroezofagealna refluksna bolezen ali krajše GERB, sindrom razdražljivega črevesja, celiakija, neravnovesje bakterij v črevesju, rak na jajčnikih in intoleranca na glukozo je pa res, da so največkrat posledica uživanja določenih živil, kajti nekatera spodbujajo napenjanje in vetrove. Tu je nekaj največjih krivcev za ta pojav:

Kapusnice

Ohrovt, zelje, cvetača, brokoli in podobno vsebuje sladkor rafinozo, ki ga bakterije debelega črevesja uporabijo kot vir ogljika. Med tem procesom nastanejo plini, ki se sprožajo v obliki neprijetnih vetrov.

A kljub temu, da so ta živila kriva za bolj napet trebuh, so nepogrešljiva sestavina zdrave prehrane, kajti vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, ki so obvezni za dobro zdravje, ob tem pa še vlaknine, ki koristijo prebavi in delovanju srca.

"Zato se jim ni smiselno izogibati, prav tako pa z njimi ni dobro pretiravati in je bolje, kot surove, uživati kuhane," je povedala prehranska strokovnjakinja Cynthia Sass.

Stročnice

Tudi stročnice načeloma sodijo med zdrava živila, bogate so z vlakninami, beljakovinami, vitamini in minerali, vendar fižol, leča, grah, soja in podobno spodbujajo napenjanje, saj so v njih vlaknine in sladkorji, tudi že omenjena rafinoza, ki jih telo ne more absorbirati.

Manjše tveganje za neprijetne posledice uživanja bo, če jih boste jedli v kombinaciji celimi žiti, denimo s kvinojo ali polnozrnatim rižem.

"Stročnice v kombinaciji z njimi napenjajo v manjši meri, kot če so zaužite samostojno," je povedala Sassova.

Mlečni izdelki

Ti so problematični za osebe, ki ne presnavljajo laktoze. Pri njih so plini in napenjanje izraziti že po majhni količini popitega mleka ali po dveh rezinah zaužitega sira, saj nimajo encima, ki bi razgradil ta mlečni sladkor.

Ta zato v telesu povzroča napihnjenost in vetrove. Ob sumu na netoleranco na glukozo se izogibajte mlečnim izdelkom in opazujte odziv telesa na nov način prehrane.

Jabolka

Jabolka so zdrava in se jim nikakor ne bi smeli povsem odpovedati, vendar ima pretiravanje z njimi neprijetno posledico v obliki napenjanja in vetrov.

"Zlasti pri ljudeh, ki so preobčutljivi na v jabolkih prisotna sladkorja fruktozo in sorbitol. Pri teh so ti pojavi posebej izraziti, do njih pride že ob zaužitju manjših količin sadežev, ki pa na drugi strani nižajo tveganja za srčne bolezni in dihalne težave," je povedala Sassova.

Slana hrana

Uživanje slane hrane spodbuja zadrževanje vode v telesu, s tem se pojavi napihnjenost.

Odrasla oseba naj bi na dan zaužila pet gramov soli, večina to količino presega, tudi zaradi živil, v katerih je sol skrita, denimo v raznih omakah, vnaprej pripravljenih jedeh, kruhu, pecivu in podobnemu.

Hrana z glutenom

Celiakija je avtoimunska bolezen, ki pri osebah, ki jo imajo, ob uživanju žit ter izdelkov in z njih spodbuja napihnjenost. Gluten je prisoten v pšenici, ječmenu in rži, osebe s to motnjo se jim morajo zato dosledno izogibati.

Lubenica

V njej je veliko fruktoze. Ta je sicer v domala vseh sadežih, lubenica pa po količini izstopa: v samo eni rezini sadeža je fruktoze lahko kar 10 gramov.

Ta že pri zdravih posameznikih v takšni količini povzroča napenjanje, to je še izrazitejše pri osebah, ki so intolerantne na fruktozo ali jo njihovo telo slabše presnavlja.

Česen in čebula

Oboje vsebuje veliko posebne vrste topnih vlaknin, ki jih telo ne prebavlja najbolje in zato v prebavilih povzročajo zmedo v obliki napenjanja in vetrov.

Pri nekaterih je prisotna celo intoleranca na te vlaknine, kar težavo še okrepi.

Hrana, ki preprečuje napenjanje

Na srečo je tudi na tem seznamu kar nekaj okusnih in zdravih živil.

Kumare

Kumare blažijo napihnjenost, so naravni diuretik ter zaradi antioksidanta kvercentina dobro vplivajo na delovanje prebavil.

"V njih je še nemalo protivnetnih encimov, zato so odlična hrana proti napenjanju in za splošno zdravje," pravi Sassova.

Šparglji

Tudi ti vsebujejo snovi proti napenjanju, bogati so z vodo ter naravni diuretiki, kar pomeni, da telo navlažijo in spodbujajo izločanje odvečnih tekočin iz njega.

V njih je še veliko probiotikov, ki so hrana za zdrave bakterije v črevesju ter tako skrbijo za zdravo prebavno mikrofloro.

Riž

Škrob v krompirju in koruzi lahko izzove napenjanje. Edini škrob, ki takšnega učinka na telo nima, je škrob iz riža.

Banane

Ena srednje velika banana vsebuje devet odstotkov dnevno priporočene količine kalija. S tem elementom bogata hrana uravnava količino soli v telesu, spodbuja izločanje odvečnih tekočin ter tako preprečuje tudi napihnjenost.

Druga, s kalijem bogata živila so še: rozine, suhe marelice, špinača, pomaranče.

Papaja

V papaji zastopan encim papain spodbuja presnovo beljakovin in s tem olajša delo prebavilom, kar pomeni, da hrana hitreje potuje skoznje in je manj verjetnosti za napenjanje in vetrove.

Hkrati so v papaji še vlaknine, ki skrbijo za dobro in pravilno delovanje prebavil.

Ananas

Še en tropski sadež, sestavljen pretežno iz vode, ki skrbi za hidratacijo in preprečuje napenjanje, za kar je zlasti zaslužen v njem prisoten encim bromelain, ki tako, kot papain pomaga pri presnovi beljakovin.

Lanena semena

Imajo prav čudežno moč, saj spodbujajo prebavo, blažijo krče in napenjanje in so nepogrešljive za zdrava prebavila. Dodajte jih smutijem solatam, juham ali jih drugače vključite v prehrano, saj so koristna tudi zaradi visoke vsebnosti zdravih maščob.

Probiotični jogurti

Probiotiki so snovi, ki v črevesju skrbijo za bakterijsko ravnovesje  in s tem preprečujejo napenjanje. Kadar se pojavi neravnovesje v črevesni mikroflori, so vetrovi in napihnjenost občutnejši, s primerno hrano, denimo z jogurti in drugimi viri probiotikov, pa je temu mogoče izogniti.

Ingver

Koristen je za prebavo, vsebuje encim zingibain, ki pomaga pri presnovi beljakovin ter preprečuje napihnjenost in vetrove. Če vas že mučijo, si privoščite skodelico ingverjevega čaja ali pogrizljate njegovo korenino.

Cimet

Začimba, polna antioksidantov s številnimi pozitivnimi učinki na zdravje, med drugim zagotavlja dobro prebavo in preprečuje težave z njo, kot so vetrovi in napihnjenost.

Metin ali kamilični čaj

Oba sta zaveznika dobre prebave, saj pomirjata prebavila, spodbujata prebavo in blažita ali preprečita krče ter napenjanje. 

Še za konec

Razlogi za napihnjenost in vetrove so res različni, največkrat pa tičijo v hrani in s premišljeno sestavljenim jedilnikom je tveganje za to prebavno težavo mogoče znatno zmanjšati ali celo povsem odpraviti.

Če kljub tovrstni prevetritvi težave vztrajajo, pa obiščite zdravnika.

Povzeto po portalu Health.com

Preberite še: Vsi neverjetni zdravilni učinki fižola in kako preprečiti napenjanje

Morda vas zanima tudi: Visok krvni tlak? Izognite se tej hrani (en sadež vas bo presenetil)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)