Visok krvni tlak? Izognite se tej hrani (en sadež vas bo presenetil)

Visok krvni tlak je mogoče uravnavati tudi s prehrano, nekaterim živilom se je v ta namen treba izogibati.

3.4.2023 ob 7:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Visok krvni tlak? Izognite se tej hrani (en sadež vas bo presenetil)

Visok krvni tlak ogroža srce in ožilje ter viša tveganje za bolezni srčno-žilnega sistema. Eden od načinov premagovanja te težave je premišljeno izbrana prehrana, določenim živilom se je, če imate povišan krvni tlak, treba izogibati.

Katere je priporočljivo črtati z jedilnika, opozarja portal msn.com.

Predelane mesnine

Predelane mesnine so priročna sestavina malice, a zaradi visokega deleža soli in posledično natrija (dve rezini običajne šunke vsebujeta 730 miligramov natrija) niso najboljša izbira, če imate povišan krvni tlak.

Prav vnos natrija znatno vpliva nanj in pretiravanje s tem mineralom poviša krvni tlak, s tem se poveča tveganje za bolezni srca in ožilja ter za srčno kap.

Vložena zelenjava

Dobrodošla priloga narezkom, sendvičem in burgerjem, ki jedem zagotavlja svežino žal ni najbolj primerna, če imate visok krvni tlak.

Iz tekočine namreč vložena zelenjava vpije veliko soli, zato je obroke mnogo primerneje popestriti s svežo zelenjavo.

Instant juhe

Preproste so za pripravo in večinoma kar okusne, a če imate povišan krvni tlak, se jim je bolje izogibati. Vsebujejo namreč veliko natrija. Samo v polovici skodelice (120 mililitrih) instant piščančje juhe je lahko kar 890 miligramov natrija.

Juhe je torej bolje pripravljati doma in jih soliti zmerno.

Kupljene omake za testenine

Še eno priljubljeno in priročno živilo, ki je na voljo na trgovskih policah, a tudi to krvnemu tlaku in s tem zdravju srca ni najbolj prijazno.

Praviloma je namreč v njih veliko soli in zato v polovici skodelice lahko kar 400 miligramov natrija.

Siri

Slaba novica za ljubitelje sirov s povišanim krvnim tlakom: tudi to priljubljeno mlečno živilo naj ne bi bilo na njihovih jedilnikih.

Nekateri siri, denimo parmezan in tisti s plemenito plesnijo v tridesetih gramih vsebujejo kar 300 miligramov natrija. Srcu prijaznejša je zaradi nižje vsebnosti tega mocarela.

Slanina

Slanina je mastna in slana ter zato velik ne za osebe z visokim krvnim tlakom.

Tudi če z njim nimate težav, se je slanini bolje izogibati ali z njo vsaj ne pretiravati, saj študije opozarjajo, da lahko poviša tveganje za nekatere oblike raka.

Sladke gazirane pijače

Ne zgolj, da spodbujajo kopičenje kilogramov, prinašajo več škodljivih učinkov na zdravje, eden od njih je višanje krvnega tlaka.

Ena od študij na to temo je dokazala, da je pri osebah, ki te pijače pijejo večkrat, višje tveganje zanj. Povišan krvni tlak ali ne, sladke gazirane pijače v nobenem primeru niso najboljša izbira za gašenje žeje.

Vino

Vino v zmernih količinah, kar pomeni, deciliter na dan, niža tveganje za srčne bolezni. Zlasti to velja za rdeče vino, v katerem je prisoten antioksidant resveratrol.

A nihče, zlasti pa ne osebe, ki imajo povišan krvni tlak, ne bi smel preseči priporočene količine. Pretiravanje z alkoholom škoduje srcu in ožilju.

Energijske pijače

Čeprav so zelo priljubljene, zlasti med mladimi, zdravstveni delavci opozarjajo na njihove številne negativne učinke na zdravje. Med drugim povzročajo glavobole, tesnobo, vrtoglavico, prebavne težave in povišan krvni tlak.

Vsi ti učinki so posledica velikih količin sladkorja (ali umetnih sladil) in kofeina, ki ga nekatere pijače vsebujejo veliko več od priporočene dnevne količine.

Grenivka

Grenivka sama po sebi ni nevarna, a če uživate zdravila za uravnavanje krvnega tlaka, previdno z njo. Ob hkratnem uživanju tega sadeža in omenjenih zdravil namreč lahko pride do močnega padca krvnega tlaka, kar povzroči resne težave.

Drugi citrusi takšnega učinka nimajo, glede grenivke pa se je o uživanju najbolje predhodno posvetovati z zdravnikom.

Valentyn Volkov/Gettyimages

Ocvrt krompirček

Ko boste naslednjič obedovali v restavraciji, se raje izognite ocvrtemu krompirčku, kajti praviloma je izdatno posut s soljo in tako lahko težave s previsokim krvnim tlakom še poslabša.

Kava

Osebe s povišanim krvnim tlakom bi morale biti res previdne pri dnevnem vnosu kave. Ena od raziskav je pokazala, da lahko kava pri osebah, starih od 18 do 45 let z blago hipertenzijo, znatno poviša tveganje za srčno kap.

V tej isti študiji se je pokazalo še, da so sicer zdrave osebe, ki na dan popijejo več kot štiri skodelice kave, pod višjim tveganjem za razvoj srčno-žilnih bolezni.

Pica

Če imate povišan krvni tlak, bi se morali izogibati pici. Večina pic je namreč bogato premazanih s paradižnikovo omako in obloženih s šunko, sirom ter drugimi dobrotami, ki vsebujejo veliko soli ter nasičenih maščob, ta kombinacija v nobenem primeru ne vpliva dobro na zdravje srca.

Če brez pice ne morete, jo raje, kot bi jo naročali v restavraciji, pripravite doma in testa ne solite preveč, za oblogo pa izberite živila, ki se podajo nanjo, a vsebujejo manjši delež soli.

Kečap

Naj vas ne preslepi sladkast okus te priljubljene omake, ki vsebuje nemalo soli. V zgolj žlici kečapa je lahko kar 190 miligramov natrija, samo pomislite, koliko ga zaužijete, ko z njim bogato prekrijete krompirček.

Odpovejte se obojemu, srce vam bo hvaležno.

Meso na žaru

Obožujete na žaru pečeno meso? Torej bi morali, če imate povišan krvni tlak, razmisliti o prehranjevalnih navadah. Rezultati ene od na to temo opravljenih raziskav so pokazali, da je pri osebah, ki redno jedo na žaru pečeno govedino, piščanca ali ribe, višje tveganje za visok krvni tlak.

Kemikalije, ki se pri takšni pripravi sproščajo, namreč slabo vplivajo na zdravje srca.

Ocvrt piščanec

Še ena dobrota, ki bi se ji morali vsi s povišanim krvnim tlakom izogibati.

Več študiji je pokazalo, da ocvrta hrana znatno pripomore k nastanku hipertenzije, za kar je kriva kombinacija maščob in visokega deleža soli, ki nikakor ni srcu prijazna.

Klobase

Če imate povišan krvni tlak, te mastne in slane mesne izdelke črtajte z jedilnika.

Razlogov za to je več, vsekakor sta na prvih mestih visoka količina nasičenih maščob in soli.

Preberite še: Presenečeni boste, a zato je med hujšanjem dobro jesti mandlje

Morda vas zanima tudi: Deset z železom najbogatejših živil


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)