Zlom kolka verjetnejši pri vegetarijankah (izsledki nove raziskave)

Vegetarijanska prehrana ima velikokrat negativne posledice na zdravje kosti.

25.8.2022 ob 5:27 | Foto: Ross Helen/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zlom kolka verjetnejši pri vegetarijankah (izsledki nove raziskave)

Pri ženskah, ki prisegajo na vegetarijansko prehrano, je v kasnejšem življenjskem obdobju za 33 odstotkov višje tveganje za zlome kolkov v primerjavi z ženskami, ki jedo meso, je pokazala nova raziskava. Nizek vnos določenih hranljivih snovi namreč vodi v manjšo gostoto kosti.

Študija, v kateri je sodelovalo 26.000 žensk, starih od 35 do 69 let iz celotne Velike Britanije je ocenjevala tveganje za zlome kolkov pri vegetarijankah, pri ženskah, ki jedo ribe in ne drugega mesa ter pri ženskah, ki jedo vse.

Znanstveniki so odkrili, da je večja verjetnost za zlom kolkov v primerjavi z ženskami, ki jedo meso, samo pri tistih, ki se prehranjujejo izključno vegetarijansko.

Opozorilo, ki ga je treba upoštevati

"Naša raziskava zbuja zaskrbljenost glede tveganja za zlom kolkov pri vegetarijankah. Seveda to ne pomeni, da bi morale izbrani način prehranejvanja opustiti, je pa treba, tako kot pri vsakem drugem, oceniti tveganja, ki jih prinaša za zdravje in se zavedati, da z njim telo prejme manj določenih snovi, ki jih je zato treba v organizem vnašati drugače.

Uravnotežen način življenja in uživanje vseh hranljivih snovi je potreben v vsakem primeru," je povedal glavni v raziskavi James Webster s Šole za znanost o hrani in prehrani v Leedsu.

Dodal je, da je pri vegetarijanskem načinu prehranjevanja velikokrat nižji vnos hranljivih snovi, ki so povezane z zdravjem kosti in mišic. Teh je praviloma več v mesu in drugih živalskih proizvodih kot v rastlinah. Na prvih mestih izpostavlja beljakovine, kalcij in druge mikronutrijente.

"Nizek vnos teh lahko privede do manjše mineralne gostote kosti in mišične mase, oboje povišuje tveganje za zlome kolka," je še pojasnil.

Večplastna težava

Soavtorica študije, katere rezultate so objavili v reviji BMC Medicine Janet Cade je dodala, da je zlom kolka globalna težava z visokimi ekonomskimi stroški ter vodi v izgubo neodvisnosti, zmanjšuje kvaliteto življenja in povišuje tveganje za druge zdravstvene težave.

"Pretežno rastlinska prehrana je povezana tudi s slabšim zdravjem kosti, do sedaj pa ni bilo dokazov, ki bi pričali o povezanosti med vegetarijansko prehrano in zlomi kolkov. Naša predstavlja velik korak k razumevanju potencialne nevarnosti, ki jo prinaša prehrana, katere osnova so živila rastlinskega izvora in ponuja možnost blaženja tveganja," je povedala.

O vplivu vegetarijanstva na tveganje za to poškodbo pri moških pa bodo, so še povedali znanstveniki, potrebne nadaljnje raziskave.

Preberite še: Na tem delu sveta živijo najbolj zdravi in srečni ljudje (dočakali naj bi celo 140 let!)

Morda vas zanima tudi: To se bo zgodilo, če boste vsak dan jedli samo sadje


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)