Superhrana za boljši spanec

Sestava in čas obrokov vplivata na količino in kvaliteto spanca.

28.9.2023 ob 8:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Superhrana za boljši spanec

Obstajajo živila, ki na količino in kvaliteto spanca vplivajo pozitivno ter takšna, ki obojemu škodujejo.

Je pa treba upoštevati še nekaj: z vidika kvalitetnega spanca je pomembna rutina. Kar pomeni, da je dobro vsak večer v posteljo odhajati ob isti uri, ob isti uri iz nje vstajati, spati v prostoru, kjer je vedno svež zrak, ni prevroče ter ne preveč mrzlo. Redno gibanje čez dan povečuje možnost za dober nočni počitek, nanj pa vpliva tudi hrana.

"Kar pojemo, se odraža na vsem, tudi na spancu. Z vidika slednjega je pomembno zlasti, kdaj je zaužit zadnji obrok dneva in kako je ta sestavljen.

Res je, da je vsako telo zgodba zase, vendar obstajajo smernice, ki jih je z vidika prehrane v povezavi s spanjem pametno upoštevati," je povedala Kora Habinakova, strokovnjakinja za medicino spanja iz podjetja SleepSeeker in dodala, da bi nekaterim živilom lahko rekli superhrana za spanec.

Puranje meso

Pretiravanje z beljakovinami pred spanjem ni priporočljivo, a malce puranjega mesa lahko izboljša kvaliteto spanca. Vsebuje namreč triptofan, aminokislino, ki poveča raven melatonina v telesu, primerna količina melatonina, imenovanega tudi spalni hormon, je ključna za dober počitek.

Mastne ribe

Z vključevanjem mastnih rib, kot sta denimo losos ali tuna v večerne obroke, se na preprost način v telesu poviša količina vitamina D. Kadar je vitamina D v telesu premalo, je večje tveganje za težave s spancem. Vitamin D pod vplivom sončnih žarkov nastaja tudi v koži.

Večerja iz lososa pomaga do krepčilnejšega spanca. Foto: Olena Mykhaylova/Gettyimages

Zeliščni čaji

Zeliščni čaji, denimo metin, kamilični in baldrijanov pomagajo pri izboljšanju kvalitete nočnega počitka. Kamilični čaj zmanjšuje občutek tesnobe in zagotavlja mirnejši spanec. Ob tem vsebuje antioksidante, ki blažijo nespečnost.

 

Med

Čaj sladkajte z medom ali tega drugače vključite v večerni obrok. Naravni sladkorji v njem nižajo količino oreksina v možganih. Gre za nevropeptid, ki povzroča budnost.

Oreščki

Poleg tega, da vsebujejo veliko vitaminov in mineralov, gre za živila, ki v možganih dvigujejo raven melatonina. Peščica oreščkov, denimo pistacij ali orehov pred spanjem, pozitivno vpliva na spanec.

Drugo mnenje

"Ni dvoma, da določena živila pomagajo, da bolje spimo. Na drugi strani so takšna, ki spancu škodujejo," je povedala prehranska strokovnjakinja Susie Burrell.

Tudi ta je nanizala nekaj priporočljivih in nekaj živil, ki se jim je na splošno, sploh pa zvečer, primerneje izogibati.

"Banane vsebujejo veliko hranljivih snovi, zlasti kalija in magnezija, to je razlog za njihov pozitivni učinek na nočni počitek. Ta dva minerala namreč zagotavljata sproščanje mišic," je pojasnila in dodala:

Banane sodijo med živila, ki jih je dobro jesti zvečer.

 "Naravni ogljikovi hidrati iz banan pomagajo pri uravnavanju glukoze v krvi, zato je dve uri po zaužitju sadeža ali dveh tako lahko potoniti v globok spanec."

Dodaja, da imajo starši, ki otrokom pred spanjem dajejo toplo mleko, prav. Mleko je namreč izvor triptofana, ki pomaga pri nastajanju serotonina in melatonina v organizmu. Serotonin deluje kot nevrotransmitor, ki naravno pomirja in pripomore k boljšemu spancu.

Hrana, ki slabo vpliva na spanec

Temna čokolada

Čeprav ima uživanje temne čokolade mnoge prednosti, grizljanje te pred spanjem ni dobra ideja. V njej je namreč kofein, ki slabo vpliva na spanec. Tega je veliko manj v mlečni čokoladi, vendar tudi ta zaradi sladkorja zvečer ni najboljša izbira.

Sladoled

Pozno zvečer se raje izogibajte sladoledu. Ker vsebuje veliko predelanega sladkorja in maščob, stimulira delovanje možganov in ti se zato ne morejo umiriti ter pripraviti na spanec.

Slana hrana

Velika količina soli pred spanjem slabo vpliva na spanec. "Slana hrana pripelje do dehidracije, s tem do prebujanja zaradi žeje. Slani prigrizki velikokrat vsebujejo mononatrijev glutamat, ojačevalec okusa, ki stimulativno vpliva na telo, to se zato ne more primerno sprostiti," opozarja Susie Burrell.

Zaradi slanih prigrizkov boste lahko slabše spali.

Kaj se zgodi, če spimo premalo

  • Imunski sistem je oslabljen, telo je zato dovzetnejše za okužbe z raznimi boleznimi.
  • Možgani delujejo počasneje, zmanjšani sta koncentracija in zbranost.
  • Osebe, ki na noč spijo manj kot pet ur, so dovzetnejše za kopičenje kilogramov, saj se težje uprejo nezdravi in energijsko bogati hrani.
  • Koža je na pogled utrujena, gube izrazitejše, več je starostnih peg in aken. Utrujeno telo se hitreje stara.
  • Poviša se tveganje za srčno-žilne bolezni.
  • Pri osebah, ki spijo manj kot pet ur na noč, se zmanjša količina spolnih hormonov, s tem pade spolni nagon.
  • Med spanjem možgani predelujejo informacije in pomembne skladiščijo v spominu, pomanjkanje spanja tako slabo vpliva tudi na pomnjenje in druge možganske funkcije.

Povzeto po portalu The Sun.co.uk

Preberite še: Pozor, pred spanjem ne jejte tega (hrana, ki vpliva, da slabo spite)

Morda vas zanima tudi: To je zelišče, ki pomirja in izboljšuje kakovost spanca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)