Pozor, pred spanjem ne jejte tega (hrana, ki vpliva, da slabo spite)

Strokovnjaki za spalno higieno razkrivajo, česa nikoli ne bi jedli (ali pili) pred spanjem.

22.6.2023 ob 8:18 | Foto: Andrey Popov(naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pozor, pred spanjem ne jejte tega (hrana, ki vpliva, da slabo spite)

Več kot tretjina odraslih ima težave s spanjem oziroma ponoči spi slabo. Vzroki za to so različni: od neprimernega spalnega okolja do slabe vzmetnice, previsoke temperature zraka v spalnici, do stresa, napetosti, modre svetlobe z zaslončkov in še bi lahko naštevali.

Med razloge za slab spanec včasih sodi tudi večerja oziroma hrana, ki jo nekdo zaužije pred nočnim počitkom.

"Prepozna večerja slabo vpliva na cirkadialni ritem in s tem ovira dober spanec," je povedala Carleara Weiss, gostujoča profesorica in raziskovalka vzorcev spanja ter cirkadialnega ritma na univerzi Buffalo in dodala: "Posledično je težko zaspati, spanec je slabši, zjutraj pa je prisotna izrazita utrujenost. Zadnji obrok naj bi pojedli vsaj tri ure pred spanjem."

Vendar ne samo, kdaj, pomembno je tudi, kaj je na mizi za večerjo.

Različni strokovnjaki s področja medicine in higiene spanja razkrivajo, česa oni nikoli ne bi jedli.

Mlečnih izdelkov

"Sladoled in drugi mlečni izdelki povsem uničijo moj spanec," je povedal Michael Breus, klinični psiholog, član ameriške akademije za medicino spanja in snovalec spletne strani TheSleepDoctor.com:

"Raje se posladkam z nemlečnim desertom, vendar sem pozoren na količino sladkorja, ki jo vsebuje."

Njegova priporočila podpira znanost: mleko in mlečni izdelki lahko vsebujejo veliko nasičenih maščob, te je leta 2016 opravljena raziskava povezala s slabšim in nemirnejšim spancem.

Drugi razlog, ki govori v korist izogibanju mleku in mlečnim izdelkom pred spanjem, je dejstvo, da jih mnogi težko prebavljajo in zato ovirajo spanec.

Še en se skriva v aminokislini tirozin. Ta je prisotna v trdih sirih denimo v parmezanu in cheddarju. Med presnovo iz nje nastane tiramin, ki ima na možgane stimulativen učinek, saj jih ohranja budne.

Močno začinjena hrana

Močno začinjena hrana za večerjo ali kot prigrizek pred spanjem res ni najboljša ideja. Kajti kot je povedal Breus, tudi ta negativno vpliva na spanec.

"Raziskave dokazujejo, da kapsaicin, antioksidant v pekoči papriki, povzroča nespečnost. Pod njegovim vplivom se dvigne temperatura telesa, to onemogoča ohlajanje organizma, ohlajanje pa je eden od dejavnikov dobrega spanca."

Začinjena hrana ob tem lahko izzove prebavne motnje in pekočo zgago ali ta stanja poslabša, zato je, kadar jo jemo zvečer, težje zaspati, hkrati je moten dober spanec.

Sladki in slani prigrizki

"Čips, piškoti, krekerji in drugi prigrizki so pogosto del večerne rutine, vendar so vsi ti in podobni vse prej kot priporočljivi za razvajanje pred spanjem," opozarja znanstvenik s področja presnove Benjamin Bikman.

"Praviloma gre za prigrizke iz enostavnih ogljikovih hidratov, ki povzročajo nagel porast in nato padec energije, kar negativno vpliva tudi na spanec. Ta je mnogo boljši, kadar je raven krvnega sladkorja enakomerna."

Iz enakega razloga odsvetuje večerjo iz sladkih kosmičev, ki praviloma vsebujejo veliko sladkorja, tudi soli in le malo hranljivih snovi, z njimi v telo vnašamo energijo, katere višek slabo vpliva na spanec.

Alkohol

Po kozarčku vina ali merici piva res nastopi prijetna utrujenost, ki pomaga, da hitreje zaspimo, vendar strategija z vidika dobrega spanca ni najboljša, opozarja Weissova:

"Pod vplivom alkohola se skrajša faza globokega spanca - REM faza. Ta je pomembna z vidika krepitve spomina in drugih mentalnih funkcij. Hkrati se pod vplivom alkohola ponoči večkrat zbujamo, kvaliteta spanca je torej neprimerno slabša.

Čeprav alkohol na prvi pogled deluje kot pomirjevalo, bo po njegovi zaslugi noč nemirna, zato se mu je vsaj dve uri pred spanjem nedvomno bolje izogniti."

Kaj pa lahko prigriznete?

Tik pred nočnim počitkom se je najboljše izogibati tako hrani kot pijači. Če vas vendarle popade lakota, Bikman priporoča poparjeno ali surovo zelenjavo z olivnim oljem, banano, kikirikijevo maslo na polnozrnatem kruhu ali jagodičevje.

Skratka nekaj, kar ne bo vznemirilo želodca in ne oviralo spanca.

Povzeto po portalu Huffington Post

Preberite še: Pred spanjem buljite v mobilni telefon? Potem morate prebrati tole

Morda vas zanima tudi: To je zelišče, ki pomirja in izboljšuje kakovost spanca


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)