Pred spanjem buljite v mobilni telefon? Potem morate prebrati tole

Izkazalo se je, da buljenje v zaslon mobilnega telefona ali gledanje televizije tik pred spanjem povzroča večjo škodo možganom in telesu, kot se je prej mislilo.

22.1.2023 ob 6:37 | Foto: Pixabay | Avtor: M. Č.

Pred spanjem buljite v mobilni telefon? Potem morate prebrati tole

Dan Siegel, klinični profesor psihiatrije na Medicinski fakulteti UCLA, je pojasnil, kako škodljiva je pravzaprav interakcija z mobilnimi telefoni, tablicami ali računalniki pred spanjem.

Namreč, s pogledom na zaslon pred spanjem vsrkamo celoten tok fotonov, ki našim možganom sporoča, naj ostanejo budni, čeprav je čas za počitek.

»Ko ljudje svoje oči izpostavijo takšni svetlobi, to možganom sporoči, ostanite budni, ni še čas za spanje«, pravi Siegel.

Preprečimo naravni proces

Ko je čas za spanje, naši možgani naravno proizvajajo melatonin, ki nam omogoča, da se »izklopimo«, a s porabo digitalnih informacij preprečimo ta naravni proces. Prav zato se v postelji vse pogosteje obračamo in iščemo udoben položaj za miren spanec, ki lahko včasih traja več ur, piše Business Insider.

Škoda zaradi tega pa se žal ne pozna le v utrujenosti in zmanjšani koncentraciji naslednji dan. S tem ko ostanemo budni, ko bi morali spati, nevronom ne dovolimo počitka, spremljajočim nevroglialnim celicam pa onemogočimo čiščenje toksinov, ki jih naši nevroni oddajajo čez dan.

Kaj se zgodi, če premalo spimo

Če ne spimo vsaj sedem do devet ur, se toksini zadržujejo v naših možganih in telesu, in prav to se dogaja v telesu 95 odstotkov ljudi. Obstaja majhen odstotek ljudi, ki so genetsko drugačni in ne potrebujejo toliko spanca, vendar velika večina od nas potrebuje sedem do devet ur spanja. Vse, kar je manj kot to, povzroči pomanjkanje energije, spomin je oslabljen, sposobnost uspešnega reševanja težav je zmanjšana, inzulin, ki pomaga uravnavati metabolizem podivja.

Namesto da pred spanjem brskate po telefonu, raje berite knjigo ali poslušajte glasbo. Z brskanjem po telefonu pa končajte vsaj eno uro pred spanjem.

Preberite tudi: Kaj odgovoriti, ko otrok vpraša: Mami, ali sem debela?.

Morda vas zanima še: Trije najboljši zajtrki za jutranji odmerek energije.


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)