15.1.2023 ob 6:53 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.
Več raziskav je dokazalo, da je pri osebah, ki redno uživajo lupinaste plodove, nižje tveganje za srčne bolezni in za sladkorno bolezen tipa 2.
Tako kot celi plodovi, tudi kikirikijevo maslo znižuje količino slabega holesterola v krvi, pomaga pri uravnavanju krvnega sladkorja in je prijazno do vitke postave.
Bogato je namreč z zdravimi maščobami, beljakovinami, vlakninami ter številnimi vitamini in minerali.
V njem so zastopani vitamin E, ki slovi po antioksidativnih učinkih, magnezij, železo, selen in vitamin B6, piše portal Strong Body and Mind.
V njem je vitamin B7 ali biotin, ki je nepogrešljiv za dobro zdravje kože ter lasišča. Tu je še vitamin B3 ali niacin. Osebe, ki ga s prehrano zaužijejo dovolj, so redkeje žrtve alzheimerjeve bolezni in drugih težav s spominom od oseb, ki jim ga v telesu primankuje.
V kikirikiju je še tako imenovana p-kumarinska kislina. Ta pomaga pri odpravljanju posledic oksidativnega stresa in ščiti pred nevrodegenerativnimi obolenji.
Glede na rezultate nekaterih raziskav je z zmernim uživanjem kikirikijevega masla mogoče za 25 odstotkov znižati tveganje za žolčne kamne. Predvsem po zaslugi spodobnosti zniževanja količine slabega holesterola v krvi, niža tudi tveganje za bolezni srca in ožilja.
Raziskava univerze Harvard je pokazala, da je pri ženskah, ki na dan zaužijejo približno žlico kikirikijevega masla (oziroma temu ekvivalentno količino lupinastih plodov) za 44 odstotkov nižja možnost za srčne bolezni v primerjavi z ženskami, ki teh živil ne jedo.
Zdi se, da kikirikijevo maslo pomaga pri hujšanju. Študija, objavljena v časopisu British Journal of Nutrition je pokazala, da so imele osebe, ki so ga jedle za zajtrk, dopoldne znatno manjšo potrebo po hrani od oseb, ki so se mu odrekle.
Strokovnjaki domnevajo, da je to maslo (in oreščki na sploh) povezano s tvorjenjem peptida YY (PYY), hormona, ki zagotavlja občutek sitosti. Zato ni neobičajno, da imajo osebe, ki redno uživajo oreščke, praviloma nižji indeks telesne mase od oseb, ki jih jedo le redko.
Ob vseh pozitivnih učinkih ne gre pozabiti, da je maslo energijsko zelo bogato. Žlička vsebuje kar 4100 džulov (100 kalorij), zato je količino priporočljivo omejiti na eno, največ dve žlički dnevno.
Previdno tudi pri izbiri: kikirikijevemu maslu na trgovskih policah so velikokrat dodani dodatki, ki še povečajo energijsko vrednost izdelka in kratijo njegove vplive na zdravje.
Najbolj zdravo bo maslo, če ga boste doma pripravili sami.
Sestavine:
Priprava:
Preberite še: To živilo lahko uspešno pomaga odstraniti dlačice
Morda vas zanima tudi: Recept za piščanca, za katerim so ponoreli na Pinterestu
oddajte komentar