Zakaj bi morali pred uživanjem kikiriki skuhati

Kuhan kikiriki lahko pozdravi alergijo na te oreščke.

8.2.2021 ob 5:45 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi morali pred uživanjem kikiriki skuhati

Uživanje kuhanega kikirikija bi lahko predstavljajo manjše tveganje za alergijski odziv pri osebah, katerih imunski sistem je na te oreščke preobčutljiv, trdijo strokovnjaki z Imperial kolidža v Londonu.

Med kuhanjem kikirikija od 20 do 30 minut se namreč uniči velik del v njem prisotne beljakovine, ki je v večini primerov odgovorna za pospešeno sproščanje histamina v telesu ter je v skrajnih primerih lahko celo usodna. Zgolj praženje je ne uniči.

Sprva malo, potem več

Strokovnjaki, ki so to dognali, so kuhane kikirikije pod nadzorom dajali alergičnim posameznikom. Sprva v zelo majhnih količinah, te so postopoma višali: začeli so z nekaj drobtinicami in zaključili s šestimi do osmimi oreščki ter opazili, da so bile alergije po letu dni terapije manj izrazite ter da so v nekaterih primerih povsem izginile.

Gre za tehniko oralne imunoterapije, ki se uporablja za desinziblilacijo imunskega sistema na prisotnost beljakovin v oreščkih, ki spodbudijo buren odziv telesa na alergen.

Obstaja niz manjših raziskav, ki se osredotočajo na uporabo oralne imunoterapije pri zdravljenju alergije na kikiriki. Te vključujejo postopno dodajanje kikirikijeve moke v prehrano (pogosto v obliki želatinskih kapsul), ki jo prizadeti uživa vsak dan, postopoma se povečuje količina. Na takšen način se določa, koliko oreškov lahko alergik zaužije varno.

 

Znanstveniki z omenjene ustanove pa navajajo, da je kuhan kikiriki mnogo boljši in varnejši način z manj nezaželenih stranskih učinkov, saj se v njem zmanjša delež škodljive beljakovine.

Samo pod primernim nadzorom

Čeprav je metoda še v povojih, so strokovnjaki optimistični in domnevajo, da bi z njo lahko ublažili zelo pogoste alergijske reakcije na te oreščke, vendar profesor Adam Foy, specialist za zdravljenje otroških alergij v bolnišnici Evelin London ob tem opozarja, da bi se vsakem primeru morala izvajati pod strogim zdravniškim nadzorom.

Povzeto po portalu Mail Online

Preberite še: Maska iz beljaka: Zakaj je dobra in kdaj je lahko nevarna

Morda vas zanima tudi: Kivi: Kdo ga sme in kdo ne sme jesti


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)