Alergični na alkohol? Ja, tudi to je mogoče in to so najpogostejši simptomi

Organizem vam na različne načine sporoča, da ste morda preobčutljivi na alkoholne pijače.

11.9.2018 ob 9:54

punca_pije_alkohol.jpg

Če vas po nekaj pijačah preveva malce čuden občutek, vzrok zanj morda ni le preveč kozarčkov vina. V kolikor se določeni znaki pojavljajo vselej, ko veselo nazdravljate, ste morda alergični na rujno kapljico in je telo ne presnavlja tako, kot bi jo moralo.

Alergija na alkohol se odraža z različnimi simptomi, nekaj najznačilnejših je za Pop Sugar nanizala dermatologinja Sonia Batra, ki opozarja, da bi se, če se pojavljajo redno, o njih morali posvetovati z zdravnikom, ki bi s testi lahko potrdil ali ovrgel domnevo o preobčutljivosti organizma.

"Alergija na alkohol je praviloma gensko pogojena. Dokazano je, da zanjo največkrat trpijo posamezniki z variacijo gena ALDH2, ki se najpogosteje pojavlja pri ljudeh azijske rase, tudi drugi pa niso izvzeti in zaradi njega telo ne prenaša alkohola," je povedala Batrova, ki takole našteva najpogostejše simptome.

Rdeča, pekoča koža

Če je vaš obraz potem, ko popijete alkoholno pijačo rdeč ter se na njem hitro narišejo znojne kapljice, je za to res morda krivo le vino, kaj lahko pa gre za znamenje alergijskega odziva telesa.

"Pod vplivom alkohola se krvne žile razširijo, kar pomeni, da skoznje preteče več krvi in pojavi se rdečica obraza. Tu alergija nima prstov vmes, kar pa ne velja za drugi primer:

Potem, ko popijete alkoholno pijačo, metabolizem alkohol predela v acetilaldehid. Če tega telo ne more dovolj hitro nevtralizirati, začne izločati preveč histamina, kar vodi v rdečo in pekočo kožo, ter tudi povišan krvni tlak in pospešeno bitje srca," pojasnjuje Batrova in dodaja, da to tega odziva največkrat pride po pitju rdečega vina ali piva. 

Izpuščaji

Kadar acetilaldehid v telesu povzroči sproščanje histamina, na koži lahko nastanejo izpuščaji in osip. K temu največkrat ne pripomore sam alkohol, temveč tudi druge sestavine alkoholnih pijač, denimo žita, med njimi v prvi vrsti pšenica, ječmen in rž ter različni konzervansi, kot so sulfidi v vinu, ki lahko sprožijo tudi napad astme.

"Edini način, kako se temu izogniti, je premišljeno uživanje alkoholnih pijač in dosledno izogibanje tistim, po katerih se omenjeni odziv telesa pokaže. Hladni obkladki sicer umirijo prizadeto kožo," meni dermatologinja.

Težave z dihanjem

Pod vplivom povečane količine histamina v telesu, se lahko razvijejo težave z dihanjem. "Zaradi porasta histamina pride do zatekanja mehkih tkiv dihalnih organov, zato se pojavi občutek zamašenega nosu in oteženega dihanja," opozarja Batrova in dodaja, da te spremljajo simptomi, ki spominjajo na prehlad, torej srbeče oči, srbeče grlo in kihanje. Prav tako se lahko pri astmatikih okrepijo simptomi astme in že po nekaj kozarčkih pride do napada, ki je posledica alergije na alkohol.

Driska in slabost

Če vas po pitju alkohola boli želodec in vam je slabo, nikar za to ne krivite pice, ki ste jo pojedli pred ali med zdravicami. "Zaradi alkohola v želodcu naraste količina želodčne kisline, s tem se razdraži prebavni trakt," pojasnjuje dermatologinja. Kadar telo alkohola ne more presnavljati, so prebavila v stiski, na katero se odzovejo z drisko in slabostjo.

Diareja se pojavi, ker prebavila iz telesa črpajo večje količine vode, s katero želijo alkohol čim prej izločiti iz telesa. In nasvet? Če se po zdravicah pojavijo ti simptomi, zlasti pogostejše odvajanje tekočega blata, se naslednji dan izogibajte kofeinu ter uživajte lahko hrano, s katero ne boste dodatno obremenjevali prebavil. Pozabite torej na krompirček, ki vam tako zelo diši.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Kdaj resnično ne bi smeli jesti ogljikovih hidratov ali pa 8 odgovorov na vprašanje, zakaj se ponoči zbujate 

Priporočamo tudi: 6 malenkosti za dan brez stresa


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)