Lahko alkohol podaljša življenje?

Odgovor ni enostaven.

23.4.2018 ob 8:15

vino_kozarec_ThinkstockPhotos-625144938.jpg

Rezultati nove raziskave, ki so jo predstavili na letošnjem letnem kongresu Ameriškega združenja Znanosti (American Association for the Advancement of Science) so pokazali, da je zmerno uživanje alkohola povezano z daljšim življenjem.

Kot so pojasnili strokovnjaki, približno dva kozarca vina ali piva na dan, za 18 odstotkov znižata tveganje za prezgodnjo smrt. Snovalci študije so pri tem dodali, da je vpliv na daljše življenje celo večji, kot ga prinaša zmerna vadba.

Do rezultatov so prišli s pomočjo znanstvenega dela, imenovanega 90+Study. Šlo je za skupni projekt univerze Kalifornija in inštituta za nevrološke motnje Irvine, v kateri so spremljali življenjske navade posameznikov, starih 90 let ali več.

Čeprav sama študija še ni bila predstavljena širši javnosti, je že izzvala burne odzive in pereče debate. Lahko alkohol res podaljša življenje? Odgovor na to vprašanje je večplasten in ga je težko podati zgolj z da ali ne.

Pozitivni učinki

Omenjena raziskava ni prva, ki je alkohol povezala z daljšim življenjem. V eni podobnih iz leta 2015 se je izkazalo, da so pacienti z alzheimerjevo boleznijo, ki so v alkoholu uživali zmerno, živeli dlje v primerjavi s popolnimi abstinenti.

Študija iz leta 2017 je prav tako pokazala, da je zmerno uživanje alkohola povezano z nižjim tveganjem za smrt zaradi srčno žilnih bolezni. Zlasti so pri tej strokovnjaki izpostavili rdeče vino, ki se ponaša z močnimi varovalnimi sestavinami, na prvem mestu je tu antioksidant resveratrol.

Vendar pa

Kot opozarja stroka, bodo za natančne dokaze potrebna nadaljnja znanstvena dela. Omenjene raziskave so temeljile predvsem na opazovanju načina življenja in njegovih posledic, ni pa bilo z njimi mogoče prepoznati natančnega vzroka za daljše življenje.

Na njihovih temeljih je namreč težko določiti, ali je za pozitivne učinke zaslužna opojna kapljica ali druge življenjske navade zmernih pivcev, med katere sodi tudi bogato socialno življenje.

In kar je najpomembnejše: gre za zmerno uživanje alkoholnih pijač, kar pomeni največ en kozarček nežgane opojne kapljice na dan za ženske in dva za moške.

Pri pretiravanju z alkoholom so vsi pozitivni učinki izključeni, saj tako znatno skrajšuje pričakovano življenjsko dobo ter ogroža zdravje.

Negativni učinki pretiranega opijanja

Alkohol in rak

Povezava med pretiranim uživanjem alkohola in malignimi obolenji je nedvoumna. Opijanje je povezano s višjim tveganjem za številne oblike raka, so novembra lani zapisali pri Ameriškemu društvu za klinično onkologijo in dodali, da znatno poviša tveganje za vsaj sedem oblik rakavih obolenj.

Študije namigujejo, da alkohol negativno vpliva na DNA in zato potencialno vodi v raka dojk, debelega črevesja, jeter ust in požiralnika. Tveganje za nekatere oblike malignih obolenj je celo višje, kot pri drugih razvadah, denimo kajenju in pitju vročega čaja.

Alkohol in kilogrami

Zlahka je na to pozabiti, a alkoholne pijače vsebujejo veliko kalorij. Redno uživanje ter zlasti pretiravanje z njimi vodi v višek kilogramov in debelost, ki je povezana z drugimi zdravstvenimi tveganji: od srčnih bolezni do sladkorne bolezni tipa dve.

In za konec

Res je, da obstaja vse več dokazov, da lahko alkoholne pijače zagotavljajo boljše zdravje, a vendarle je pri tem treba še enkrat opozoriti na zmernost. Če torej z zdravicami radi pretiravate, pa čeprav samo ob posebnih priložnostih, je smotrno razmisliti o tem, da bi malo upočasnili konje. Ni pa se vam, v kolikor se s tem strinja vaše zdravje in ostajate v razumnih mejah, treba alkoholu odpovedati.

Avtorica: M. FL., povzeto po pisanju portala Real Simple
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)