Kako alkohol vpliva na hujšanje

Vprašljivi niso zgolj džuli.

17.4.2017 ob 5:10

alko.jpg

Bi raje slasten sirov bruger ali vrček piva? Količina džulov (kalorij) je približno enaka, čeprav mnogi kalorično vrednost alkoholnih pijač podcenjujejo. Saj so vendar tekoče! Na žalost se le približno 20 odstotkov posameznikov zaveda, da je v velikem kozarcu vina kar 957,6 džulov (228 kalorij). Prav zato so vse glasnejša prizadevanja organizaciji za javno zdravje, ki opozarjajo, da bi morale biti tudi na embalažah alkoholnih pijač, tako kot to velja za sokove, navedene energijske vrednosti. Alkohol naj, po mnenju zagovornikov tega, telesu ne bi dovajal zgolj praznih džulov, temveč naj bi vplival tudi na presnovo telesnih maščob.

Ni tako črno

Vendar študija, katere izsledke objavlja publikacija Archives of Internal Medicine, ne potrjuje prej omenjenih opozoril. Znanstveniki so med njenim potekom spremljali 19.220 žensk, katerih pivske navade so opazovali 20 let. Izkazalo se je, da je bilo tveganje za debelost pri tistih, ki so alkohol uživale v zmernih količinah (dva decilitra vina ali pol litra piva na dan), za 30 odstotkov nižje v primerjavi z onimi, ki alkohola niso uživale. Natančen pregled rezultatov in povzetek v publikaciji Current Obesity Reports dokazujeta, da zmerno pitje ni povezano s kopičenjem kilogramov.

Pa vendar…

"Ni zmerno pitje tisto, ki pomaga ohranjati zdravo težo, temveč z njim povezan na splošno zdrav način življenja," je povedal profesor Jean-Philippe Chaput z medicinske fakultete zahodni Ontario in glavni izvajalec študije. "Ljudje, ki alkohol uživajo zmerno, praviloma vadijo in se prehranjujejo zdravo. Če želite kilograme obdržati v določeni vrednosti, vam zmerno pitje ne bo škodovalo, vendar je ob tem potrebno zmanjšati vnos hrane in povečati vadbo. Če pa želite shujšati, se mu je bolje odpovedati," je povedal strokovnjak in dejal, da na telo najslabše vpliva občasno intenzivno opijanje. To je po njegovem mnenju tisto, ki spodbuja kopičenje maščob na trebuhu pri moških in na zadnjicah pri ženskah.

Še drugi vplivi

Alkohol hkrati spodbuja tek. Zato so slani oreški ob njem tako okusni. A kot opozarja Chaput, je vpliv alkohola na samo presnovo odvisen od mnogih dejavnikov, med drugim tudi od spola in genetike.

Ključno sporočilo znanstvenika pa je, da se ne bi smeli osredotočati zgolj na en segment, v tem primeru na alkohol, temveč na celotno zdravje. Prav tako kot ne bi smeli podlegati dietam. "Namesto, da bi merili težo, merite zdravje, ki je posledica številnih dejavnikov, upoštevati je treba čisto vse," je povedal.

Nedvomno izjava, ki kliče po kozarčku rujnega.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)