Lestvica sedmih alkoholnih pijač: Od slabe do najslabše za kožo

Žal vam bo.

20.12.2017 ob 1:10

pijaca_micna.jpg

Veste, da alkohol ni ravno zdravju prijazen. Res je, v družbi opojne kapljice je vse bolj sproščeno in zabavno, a tako, kot pretiravanje škoduje celemu telesu, negativno vpliva tudi na kožo.

"Nobenega dvoma ni, da alkohol na polti pušča neljube posledice," pojasnjuje Sam Bunting, ena vodilnih britanskih dermatologinj. "Sčasoma se zaradi prekomernega opijanja na njej pojavljajo vnetja, rdečica, prav tako vse opaznejše postanejo razpokane kapilare. Seznam pa se pri tem ne konča. Pod vplivom alkohola telo dehidrira, koža zato postane suha, povešena in poslabša se njena struktura. Ne gre pozabiti tudi na zabuhlost obraza. Zlasti na predelih, kjer se že sicer rada zadržuje voda, denimo pod očmi. Učinki so še izrazitejši, v kolikor zdravice spremljajo slani prigrizki," niz učinkov nadaljuje strokovnjakinja in za konec dodaja:

"Alkoholne pijače so pogosto polne sladkorja, kar v telesu povzroči porast inzulina ter s tem vodi v vnetja polti in izbruhe aken."

Ob upoštevanju vseh teh posledic je dermatologinja sestavila lestvico sedmih najbolj priljubljenih alkoholnih pijač, na kateri so te razvrščene po enem samem kriteriju in sicer, kako škodljive so za kožo.

Po vrsti: od slabe do najslabše.

7. Tekila: ni tako slaba, kot si mislite

"Glede na to, da je v njej manj sladkorja, kot v ostalih pijačah, je redkeje vzrok za vnetja in izbruhe mozoljev,« pravi Buntingova.

Če boste preskočili obred s soljo, bo prav tako manj izrazit maček, saj vsebuje visoko prečiščen alkohol in ne tudi kongenerjev. Gre za stranske produkte fermentacije, ki povzročajo zoprnega mačka in so v veliko večji meri zastopani v temnejših pijačah, denimo viskiju in rumu.

Ne glede na to pa bosta ob pretiravanju s kozarčki tekile trpeli tako vaša glava, kot vaša polt. Verjemite strokovnjakinji.

6. Pivo: slabo, a ne katastrofalno

"Res je, v pivu je alkohol, v nekaterih vrstah celo sol, pa vendar so v njem tudi vitamini in antioksidanti, ki so koži prijazni in v določeni meri zavirajo staranje," pojasnjuje strokovnjakinja.

Poleg tega je v tej pijači nižji delež alkohola, kot v žganih napitkih, praviloma ga pijemo počasneje in v manjši meri dehidrira telo, kot močnejši opoji.

5. Gin tonik ali vodka tonik: ne super, a ne najslabše

Tako v ginu kot v vodki niso prisotni že omenjeni kongenerji, zato je maček po zdravicah z njima manj izrazit. Ob tem je v obojem manjši delež sladkorja in soli.

Če si ju boste torej privoščili v toniku brez sladkorja, bosta koži veliko prijaznejša, kot sladke različice alkoholnih pijač, kamor sodijo različni likerji.

4. Belo vino: zadeve se slabšajo

Večina dobro ve, kako hromeč je lahko glavobol po zabavi, kjer je bila glavna pijača belo vino. Tako, kot to ne koristi počutju, ne koristi niti koži.

"V belih vinih je praviloma veliko sladkorja, ki vodi v telesna vnetja, kar pomeni, da nedvomno pripomore k poškodbam kožnih celic in pospešenemu staranju," svari Sam in dodaja:
"Prav tako ni v njem praktično nobene sestavine, ki bi na polt vplivala pozitivno, zato koža od njega nima čisto nobene koristi."

3. Mojito: dokaj slabo, zlasti za gube

Kot že povedano, uživanje sladkorja in drugih enostavnih ogljikovih hidratov vodi v telesna vnetja, kar se med drugim odraža na izrazitejših gubah. Manj sladkorja, kot zaužijete z alkoholnimi pijačami (in s hrano na sploh), lažje boste ubežali prezgodnjemu staranju.

Na žalost je prav v temu koktajlu veliko sladkorja in se po vsebnosti tega zlahka primerja s pijačami, ki so mešanica alkohola, gaziranih ali energijskih napitkov ter sladkih sadnih sokov.

Gube pa niso edino, kar bi vas moralo skrbeti. Sladkor namreč zaradi porasta inzulina spodbuja tudi nastajanje aken, ki so posledice vnetnih procesov v organizmu.

2. Margarita: ena najslabših

"Ti koktajli pomenijo dvojno grožnjo koži. V njih sta namreč dve polti najmanj prijazni živili: sladkor in sol," pojasnjuje dermatologinja.

Po veseljačenju v njihovi družbi so zato oči zatekle, maček je izrazit in da ne omenimo vpliva, ki ga ima sladkor na prezgodnje staranje.

Če vam torej življenje podari limete, iz njih ne pripravljajte margarit.

1. Rdeče vino: Neeee

Žalostno, toda resnično. Rdeče vino je praktično najslabša pijača za vaš obraz. Seveda, če ne ostanete le pri enem kozarčku.

"Pod vplivom alkohola se krvne žile razširijo, tudi tiste v koži, vaš obraz je zato videti rdeč. Rdeče vino je s tega vidika najslabše, saj v telesu spodbuja sproščanje histamina, rdečica je zato še izrazitejša," svari Sam. Prav zato je, zlasti če je rdečica obraza pri vas pogost pojav ali trpite za rozaceo, kronično kožno bolezen, vaši lepoti najmanj prijazna pijača.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)