Kako si pomagati, ko nas muči sezonska alergija

Pomlad in zgodnje poletje za tiste, ki jih muči sezonska alergija, nista prijazna letna časa, a simptome preobčutljivosti na cvetni prah je vendarle mogoče ublažiti.

14.5.2019 ob 12:44

zenska_narava_alergija_micna.jpg

Pomladno deževje je poskrbelo, da cvetni prah dreves, ki so po večini že odcvetela, alergikom ni zadal preveč preglavic. A vsak čas bodo zacvetele akacije in trave, ki preobčutljivim na pelod prav tako povzročajo nemalo težav. Zato je dobro vedeti, kako jih premagati ali vsaj ublažiti brez pomoči antihistaminov. Nekaj uporabnih napotkov niza Pure Wow.

Prepričajte se, da gre res za alergijo in ne za prehlad

Kihanje, pekoče oči, curljanje iz nosa in oteženo dihanje. Pa je res alergija ali ste morda prehlajeni? Prehlad in alergija se sicer odražata s podobnimi simptomi, ena od očitnih razlik pa je izcedek iz nosa, ki je pri prvem gost in rumenkast, pri drugi pa redek in prozoren. Preden se torej odločite za zdravljenje se prepričajte, da ste res alergični in ne prehlajeni.


Izogibajte se alergenom

Čim bolj omejite stik s cvetnim prahom. Kar pomeni, da zapirajte okna, zunaj nosite sončna očala, v stanovanje ne vstopajte s čevlji (in prosite goste, naj se sezujejo), čim pogosteje sesajte tla in perila ne sušite na prostem.


Pred počitkom se oprhajte

Zvečer slecite vsa oblačila, ki ste jih nosili zunaj in se pred spanjem vedno oprhajte. Tako boste z las in kože sprali cvetni prah, ki ne bo motil vašega spanca.


Izpirajte nos

Izpiranje nosu s fiziološko raztopino se ne sliši ravno vabljivo, vendar je na takšen način mogoče ublažiti simptoma alergij, kot sta nosni izcedek in oteženo dihanje.

Pripomoček za izpiranje nosu napolnite z destilirano vodo in soljo ter poskrbite, da bo tekočina v nos tekla po eni in iz njega iztekala po drugi nosnici. S tem se bodo iz nosu izprali alergeni.


Razmislite o alternativnem zdravljenju

Ko gre za naravne pripomočke proti alergijam je na prvem mestu navadni repuh. Švedska študija je dokazala, da je njegov ekstrakt prav tako učinkovit, kot temu namenjena zdravila, antihistamini. Prav tako je simptome alergije mogoče ublažiti z uživanjem kurkume, vsekakor pa se pred tem posvetujte z zdravnikom.


Ne kadite

Ne običajnih in ne elektronskih cigaret. Snovi v dimu dražijo dihala in okrepijo simptome alergije.


Pijte veliko tekočine

Tekočina pripomore k redčenju sluzi v nosu in tako olajša posledice preobčutljivosti. Zlasti koristni so vroči napitki, čaj ali juha, katerih para prav tako sprošča dihalne poti. Ne velja pa to za alkoholne pijače, ki simptome alergije okrepijo.


Jejte lokalni med

Teorija: med čebel iz domačega okolja pomaga pri blaženju sezonskih alergij, saj je v njem manjša količina peloda, na katerega se telo ob zmernem uživanju počasi privaja.
Finska študija, ki se je ukvarjala s tem fenomenom sicer ni potrdila pozitivnega učinka medu na simptome alergije, a žlička v čaju zagotovo ne more škodovati.


Avtorica:
M. FL.
Foto: Thinkstock

Priporočamo tudi: Dvajset izjemnih učinkov medu Ali pa: Zakaj morate nova oblačila obvezno prati

Preberite še: Kako s česnom odmašiti nos


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)