11 ključnih napak, ki jih počnete pod prho

Naj bo enkrat za vselej jasno.

15.7.2019 ob 4:50

tus_tusiranje_kopalnica_higiena_umivanje_napake.jpg

Prhanje se samo po sebi ne zdi prav zahtevna naloga. Slečeš se, stopiš v kabino ali kad, odpreš vodo, se namiliš, splakneš, zapreš vodo, obrišeš in to je vsa znanost.

Preprosto, kajne? V resnici ni ravno tako, kajti prav v trenutkih, ko uživaš pod toplim curkom in tik potem, ko zapreš vodo, lahko svoji koži nehote škoduješ. Ne verjameš? Poglej, katere so najpogostejše napake med prhanjem in priznaj, da vsaj včasih grešiš tudi sama. 

Prhaš se z izjemno vročo vodo

Občutek je tako prijeten, a koža tedaj, ko vroča voda teče po njej, ni ravno srečna. "Zaradi nje se odprejo pore, s polti se spirajo naravna olja in niža se njena naravna vlažnost," opozarja direktorica oddelka za dermatologijo na medicinskem centru South Shore Joyce Imahiyerobo-lp in dodaja: "Mlačna voda je nedvomno boljša in koži prijaznejša izbira."

Prepogosto se prhaš

Če pod prho skočiš dvakrat ali celo večkrat na dan, pretiravaš, tvoja polt pa je prav zato suha in brez življenja, saj ne more sproti nadomeščati zaradi vode in kozmetičnih pripomočkov izpranih naravnih olj. Številni dermatologi menijo, da niso potrebne niti vsakodnevne prhe. Če torej nisi zagreta športnica, ki se vsak dan temeljito preznoji, je prhanje nekajkrat na teden povsem dovolj, je prepričana Marina Peredo, dermatologinja iz bolnišnice Mount Sinai.

Uporabljaš izdelke, ki dražijo tvojo kožo

Rada imaš vse tiste dičeče gele za prhanje, a vendar bodi pozorna na njihovo sestavo. Kot namreč opozarja dermatologinja Dendy Engelman, številni geli za prhanje vsebujejo dišave, konzervanse in sulfate, ki na koži povečajo tveganje za draženje. Zlasti bodi pozorna na sestavine izdelkov, če je tvoja polt izjemno suha ali občutljiva ter izbiraj po sestavi čim bolj naravne gele in mila.

Ne uporabljaš filtra za vodo

Morda se ti zdi, da so ti povsem nepotrebni in da zanje ni treba namenjati denarja, a trda voda lahko negativno vpliva na tvojo kožo. "V njej so številni minerali, ki pripomorejo k izsušitvi kože in las," meni Engelmanova. Prav tako se ti minerali kopičijo na povrhnjici, s tem mašijo pore, polt pa je zaradi njih na pogled pusta in nezdrava.

Uporabljaš včerajšnjo rokavico za prhanje

Ne glede na to, iz kakšnega materiale je tvoja rokavica za prhanje, po vsaki uporabi naj roma v pranje. "V vlažni tkanini se izjemno hitro namnožijo bakterije, glivice in plesen," pojasnjuje Joshua Zeichner, direktor oddelka za klinične dermatološke raziskave v bolnišnici Mount Sinai. Bolje, kot uporabiti rokavico, ki ti je služila včeraj, se je po njegovem mnenju umiti samo z roko.

Spužvasto gobico puščaš v kabini za prhanje

Zdi se povsem smiselno, prav tam jo boš namreč naslednjič potrebovala. A vendar strokovnjaki opozarjajo, da je takšno početje koži vse prej kot prijazno. "V vlažni notranjosti spužvastih gobic ali drugih pripomočkov za prhanje se namreč ustvarijo idealni pogoji za rast in množenje mikroorganizmov, ki se ob naslednji uporabi prenesejo na polt ter tam povzročijo neljubo zmedo, kar vodi v okužbe," opozarja Engelmanova. Po vsaki uporabi takšne in drugačne gobice pospravi nekje, kjer se bodo povsem posušile, vsake toliko jih razkuži oziroma stare redno nadomeščaj z novimi.

Pretiravaš z drgnjenjem

Piling, o da. Prav tega si lahko zagotoviš s prej omenjenimi gobicami ali posebnimi krtačami. Z njegovo pomočjo s kože odstranjuješ odmrle celice, ta je zato mehka in nežna. A z njim ne pretiravaj. Več kot trikrat na teden je preveč, prav tako med to nego ne bodi pregroba. "Pretiravanje s pilingi bo privedlo do poškodb zunanjih in tudi notranjih slojev kože, uničilo bo njeno naravno zaščito in vodilo v vnetja polti," svari Engelmanova in dodaja: "Vedi, da je koža tedaj, ko je uničen njen zaščitni sloj, izjemno dovzetna za okužbe z mikrobi, kot so bakterije in glivice. Te pa so vse prej, kot prijetne."

Briješ se v vse smeri

Včasih pač nimaš časa, da bi si privoščila temeljito britje in tedaj na brzino odstraniš dlačice ter nisi pozorna na to, kako po koži potuje britvica. A dermatologi opozarjajo, da previdnost pri tem nikoli ni odveč in da bi moralo britje vedno potekati v smeri rasti dlak. "Kadar se briješ v različne smeri, se poveča tveganje za poškodbe kože ter tudi za vrasle dlačice," pojasnjuje Engelmanova in dodaja, da je britje v nasprotni smeri rasti dlak res učinkovitejše, a vendar poveča tveganje za kožne poškodbe in vrasle dlačice.

Uporabljaš staro britvico

Zaradi nekakšne nenavadne navezanosti nanjo (ali lenobe) jo uporabljaš, čeprav se družita že več kot mesec dni. Prav s tem ogrožaš zdravje svoje polti. Kajti, kot ti govori zdrava pamet in kot opozarjajo dermatologi, topa britvica ne zagotavlja gladke kože, na njej zaradi izdatnejših pritiskov pušča neljube sledi, poleg tega se bakterije, ostanki kože in glivice, ki se na britvici kopičijo, med britjem prenesejo na kožo in zaradi ranic pridejo pod njeno površino. Po najmanj petih uporabah staro obvezno zamenjaj z novo.

Po prhanju ne naneseš losjona

Zapoved, ki bi jo morala obvezno upoštevati, se glasi: takoj po prhi, ko je koža še nekoliko vlažna, nanjo nanesi losjon. Tako se bodo snovi iz njega hitro vpile in polt zavarovale pred izsušitvijo. Nikar torej s tem korakom ne odlašaj.

V skupnih kopalnicah ne nosiš natikačev

Kadarkoli se prhaš v skupnih kopalnicah, sledi pravilu, ki te bo obvarovalo pred glivičnimi okužbami stopal: nosi natikače. Pomisli, koliko ljudi je bilo tam pred tabo in kaj je za njimi lahko ostalo na površinah, kamor z bosimi nogami stopiš ti. "Glivice so povsod. Na vlažnih in toplih površinah se hitro množijo ter ob stiku s kožo povzročajo nadležne okužbe. Pred tem se je mogoče zavarovati na povsem preprost način: nikoli v skupnih kopalnicah, na bazenih ter v savnah ne hodi bosa," svetuje Imahiyerobo-Ipjeva in dodaja, da glivice na nogah niso posledica pomanjkljive higiene, temveč posledica neprevidnosti. Preprosteje, kot jih odpraviti, pa se jim je izogniti.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Trend čudovitih dnevnih sob iz sedemdesetih: vkopane zofe ALI Prenova prizidka: Ko garaža v Rožni dolini postane čudovit svetel dom

Priporočamo tudi: Vila na Siciliji z bazenom, ki jemlje dih


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)