Šest naravnih razkuževalcev za čist dom

Pozabite na močne kemikalije in pobrskajte po kleti.

27.3.2018 ob 11:30

cscenje_ThinkstockPhotos-607749416.jpg

Dezinfekcija doma z naravnimi čistili in minimalnimi izdatki se zdi skoraj nemogoča, a je takšna le na prvi pogled. Kajti večina pripomočkov, ki vam pri tem lahko pridejo prav, se najbrž že skriva v vaši kleti. Po čiščenju prostorov z njimi bodo ti sijoči, hkrati ne boste ogrožali zdravja in ne narave. Tu je šest najmočnejših naravnih zaveznikov z učinki razkužila.  

Alkoholni kis

Upravičeno je prvi na seznamu, saj se ponaša z izjemno čistilno močjo in neskončnimi možnostmi uporabe. Zlahka odstranjuje mastne madeže, odličen je za čiščenje stekel, premaguje neprijetne vonje, raztaplja vodni kamen in še bi lahko naštevali. Zaradi visoke koncentracije kisline med drugim s površin odstranjuje tudi na njih nakopičene bakterije in je nedvomno zdravju ter naravi prijaznejša izbira, od belila. Že leta 1994 so v publikaciji Journal of Environmental Health objavili študijo, s katero so strokovnjaki dokazali, da je v boju z bakterijami prav tako učinkovit, kot temu namenjena posebna čistila.

Vodka

Zaradi visoke vsebnosti alkohola je odlično čistilo, dezinfekcijsko sredstvo in je kos tudi plesni, pišejo na portalu Real Simple. Tako kot kis, vodka razmaščuje, odstranjuje madeže, površinam zagotavlja lesk, osvežuje tkanine, z njih odstranjuje neprijetne vonje ter se odlično znajde tudi v vlogi razkužila.

Limone

V njih prisotna citrična kislina je zlasti učinkovita pri odstranjevanju alkalnih madežev, ki jih obloge mila v kombinaciji z vodnim kamnom tvorijo v kuhinji in kopalnici. Sok limone je prav tako primeren za dezinfekcijo neporoznih površin, kot so kopalniške in kuhinjske pipe, umivalnik, kad, kuhinjsko korito, saj ne odstranjuje zgolj vidne umazanije, temveč tudi očem skrite bakterije. Čeprav je sicer nekoliko manj učinkovit, od alkoholnega kisa, vseeno dostojno opravi nalogo, po čiščenju z njim pa prostore objame prijeten vonj.

Vodikov peroksid

Od leta 1920 se uporablja kot antiseptik za razkuževanje ran, prav zaradi te lastnosti je tudi močno čistilo, ki uničuje bakterije, učinkovit je celo pri premagovanju madežev plesni in trdovratnih madežev na belih oblačilih. Previdnost pa velja pri čiščenju obarvanih tkanin, saj lahko vodikov peroksid poškoduje njihovo barvo.

Eterična olja

So čudovitega vonja, hkrati se eterična olja ponašajo s širokim spektrom uporabe. Med njimi sta tudi premagovanje bakteriji in plesnivih spor. Dodana vodki ali milnici povečajo njuno čistilno moč, najboljša za dezinfekcijo doma so eterična olja čajevca, citronele, geranije, limonske trave, pomaranče in pačulija.

Para

Preprosta kombinacija vode in vročine tvori odlično, naravno čistilno sredstvo. Kadar para preseže 200 stopinj Celzija, ne odstranjuje le madežev in nakopičenih maščob, temveč tudi bakterije s trdih in mehkih površin. Res je sicer, da je čiščenje s paro nekoliko dolgotrajnejše (20 sekund za popolno dezinfekcijo področja), a v tolikšnem času odstrani bakterije, viruse, prah, pršice in druge patogene organizme.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)