Najboljši namigi za čiščenje iz leta 2017

Zlasti si gre zapomniti tretjega.

2.1.2018 ob 6:00

cisto_micna.jpg

Vsako leto nas obdari s številnimi napotki ter namigi, ki so pri čiščenju in urejanju doma v  pomoč. Delijo jih običajne gospodinje in strokovnjaki s tega področja.

Nekateri od njih so bolj, drugi manj uporabni, leto 2017 pa je postreglo z nekaj takšnimi, ki jih nedvomno gre upoštevati tudi v novem letu.

Uporabljajte krpe iz mikrovlaken

Nasvet, ki ste ga najpogosteje slišali ali prebrali. Upravičeno, kajti kot zatrjujejo strokovnjaki za čiščenje, moči krp iz mikrovlaken res ne gre podcenjevati. Vlakna v njih so izjemno majhna in prav zaradi njih je s površin mogoče odstraniti vso, še tako skrito nesnago ter tudi bakterije.

Kot sta za Real Simple povedali lastnici čistilnih servisov ter avtorici številnih priročnikov s tega področja, Debra Johnson in Donna Smallin Kuper, so prav te krpice odlične tudi za čiščenje stekel in ogledal, saj zaradi svoje sestave na njih ne puščajo sledi in so učinkovite brez uporabe čistil. Le rahlo jih zmočite z vodo in do suhega obrišite površine.

Jedilna soda za nego športnih oblačil

Vsakomur, ki se intenzivno ukvarja z vadbo je dobro znano, da zgolj s pranjem včasih ni mogoče iz tkanin pregnati vonja po znoju.

Za vse, ki se soočajo s to težavo, ima nasvet strokovnjakinja za nego perila Mary Marlowe Leverette: "Pred pranjem svoja športna oblačila namočite v mešanici nekaj litrov hladne vode in polovice skodelice jedilne sode."

Je sploh kaj, čemur jedilna soda ne bi bila kos?

Razkuževanje spužvastih gobic v mikorvalovki je nesmiselno

Bolj, kot za nasvet, gre za opozorilo. Ena od leta 2017 izvedenih študiji je dokazala, da s tem, ko v mikrovalovki segrevate spužvaste gobice, ni mogoče iz njih pregnati vseh bakterij, ki se zadržujejo v topli in vlažni notranjosti. Nasprotno, omenjeni postopek celo spodbuja rast in množenje nekaterih v njih prisotnih mikrobov.

Raje zato stare gobice redno nadomeščajte z novimi. Vsaj enkrat na teden. Če se iz gobice širi neprijeten vonj, je zagotovo čas za novo.

Odmerite si čas za čiščenje

Kako preprečiti, da bi vas tedaj, ko ste se namenili počistiti stanovanje, povsem prevzela elektronska pošta ali katero od družabnih omrežji, ob katerih zlahka pozabite na načrte?

Na budilki nastavite alarm. Naj se oglasi čez deset minut, pol ure ali čez celo uro (presodite, koliko časa vam bo delo, ki ste se ga namenili opraviti, vzelo) in dokler ne slišite odrešilnega zvoka, ne odložite krpe. Tako boste ostali osredotočeni na opravilo.

Nato si privoščite deset minutni odmor. Tudi v temu primeru nastavite alarm, ki vas bo opomnil, kdaj je čas za nadaljevanje dela.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)