Mikrovalovka neučinkovita pri razkuževanju spužvastih gobic

Sam postopek prav nič ne pomaga.

8.9.2017 ob 8:27

ThinkstockPhotos-517074450.jpg

Ne spomnite se več natančno, kje ste slišali ali prebrali, da je spužvasto gobico, s katero pomivate posodo (in na kateri se hitro nakopiči ogromno bakterij) pametno vsake toliko segreti v mikrovalovki. To naj bi bil odličen način za razkuževanje tega nepogrešljivega pripomočka.

Več uporabnih nasvetov vas čaka na Facebooku. 

Pa vendar ne bo držalo

Kot namreč izsledke najnovejše študije povzema časopis Scientific Reports ima mikrovalovka na gobico, natančneje na v njej nakopičene mikrobe, ravno nasproten učinek: segrevanje v njej jih ne uniči, zaradi samega postopka pa je bakterij na gobici le še več.

Zakaj?

V resnici vročina pomori nekaj mikrobov, a vendar tistim, najbolj nevarnim, ne pride do živega in ti se veselo množijo naprej, ter lahko povzročijo prenekatero težavo z zdravjem.

Tudi drugi načini razkuževanja gobic (denimo prekuhavanje ali pranje v pomivalnem stroju) niso prav nič učinkovitejši in v končni fazi bakterijam omogočajo še hitrejše množenje.

Edina rešitev

Vsaj enkrat na teden gobico nadomestite z novo. V resnici so cenovno dostopne, skormen izdatek pa bo vselej poplačan z zdravjem.

 

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)