Teh živil nikar ne pogrevajte v mikrovalovki

Kaj lahko bi sicer ogrozili zdravje.

6.2.2019 ob 4:44

mikrovalovka_pecica_pogrevanje_hrana.jpg

Seveda hrane, ki ste jo pripravili v prevelikih količinah in vam je ostala, ne gre zavreči. "Ostanki so v resnici lahko v novi preobleki povsem okusen obrok, vendar pa previdno pri pogrevanju. Zlasti,  če jih pred tem niste primerno ohladili in varno shranili," je za The Insider povedala prehranska strokovnjakinja Brigitte Zeitlin. Slednja živila so najbolj kritična. Predvsem jih ne gre pogrevati v mikrovalovki. Ne, ker bi ta bila sama po sebi nevarna. Kritična je hitra sprememba temperature, do katere pride v njej in neenakomerno segrevanje, zaradi česar se tveganje za zastrupitev znatno poveča.

Krompir

Pravilno pohlajen, shranjen in kasneje pogret krompir ni nevaren. Če pa boste pripravljenega pustili na sobni temperaturi in ga nato slabo pogreli, lahko vodi v zastrupitev. Na njem se hitro razvije bakterija botulin, katere pogrevanje v mikrovalovki ne bo uničilo. Če boste ostanke pospravili v hladilnik in jih naslednji dan temeljito pogreli v ponvi ali iz njih pripravili nove jedi, se boste zanesljiveje izognili težavam.

Piščanec

Nič ne bo narobe, če boste naslednji dan v mikrovalovki pogreli pripravljenega piščanca. A le, če je resnično temeljito kuhan ali pečen. Prav priprava piščanca je kritična, saj pri kosteh rad ostane surov ali slabše pečen. Hrana v mikrovalovki se velikokrat ne segreje enakomerno in lahko se zgodi, da vročina bakterij na slabše pečenih delih ne bo dosegla. Bolje bi ga bilo dodobra pogreti na štedilniku.

Riž

Kadar že kuhan riž pustite na sobni temperaturi, se na njem hitro razvijejo bakterije, ki lahko povzročijo zastrupitev s hrano. Mikrovalovka teh ne bo uničila. Zato ga, če vam ostane, hitro pohladite in shranite v hladilniku. Klasično pogrevanje bo v tem primeru varnejše.

Gobe

"Gre za živilo, katerega pogrevanje strogo odsvetujem," pravi Zeitlin. "Zaradi mikronutrijentov, ki so v gobah prisotni, lahko ob pogrevanju pride do resnih želodčnih težav. Poleg tega se na njih hitro pojavijo škodljive bakterije. Bolje je zato pojesti sveže pripravljene."

Hrana, ki vsebuje veliko olja

Večina olj prenese visoke temperature, a če so te presežene, začno sproščati zdravju neprijazne snovi. Prav zato se v mikrovalovki izogibajte pogrevanju denimo ocvrtih jedi, saj lahko visoke temperature, katerim so jim izpostavljene površine, spodbudijo nastajanje škodljivih prostih radikalov.

Mleko za otroka

Če imate novorojenčka (ali če ga samo pazite, da si mamica lahko vzame malo časa zase), nikar mleka zanj ne pogrevajte v mikrovalovki. Dokazano je namreč, da se ne segreje enakomerno in lahko povzroči resne opekline pri otroku. Mleko je v steklenički najprimerneje pogrevati v posodi z vročo vodo.

Sicer pa pri pogrevanju hrane velja, da naj bodo ostanki vedno primerno shranjeni (v hladilniku) in dodobra pogreti, prav tako ne jejte tistih, ki so stari več kot tri dni. Tveganje za želodčne težave ali resnejše nevšečnosti boste tako znatno znižali.

Avtorica: M. FL.
Foto: Thinkstock

Preberite še: Pozor, morda vam primanjkuje železa (znaki in kako ukrepati) ali pa 9 zaveznikov močnega spolnega poželenja (umestite jih na svoj jedilnik)

Priporočamo tudi: Sezoni gripe moramo prilagoditi tudi čiščenje doma ali pa Napaka, ki jo delate pri uporabi pomivalnega stroja in ki vas stane denarja


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)