14 živil, ki jih shranjujemo v hladilniku, pa jih ne bi smeli

Hladilnik je srce vsake kuhinje, a je včasih lahko tudi glavni krivec, da vaša hrana izgubi okus ali hranilno vrednost. Kaj torej ne sodi v hladilnik?

31.5.2016 ob 6:35

hrana_shutterstock_324220241.jpg

Kruh

V marsikaterem domu boste kruh našli v hladilniku. A tudi tam ne bo ostal svež. Na hladnem zraku se hitro posuši in postane trd. Če cele štruce ne boste pojedli v dveh dneh, predlagamo, da ga narežete in zamrznete. Rezine nato odtajate na sobni temperaturi ali v toasterju.

Krompir

Res je, krompir moramo hraniti v hladnem in temnem prostoru. A ne premrzlem! Temperatura v hladilniku je za shranjevanje krompirja prenizka, krompirju najbolj ustreza okoli 7 stopinj celzija. Na nižjih temperaturah se škrob hitreje spreminja v sladkor, kar vpliva na teksturo in okus. Raje kot v plastični, ga shranjujte v papirnati vrečki ali lesenem zabojčku, da bo imel dovolj zraka in ne bo začel gniti. 

Paradižnik

Najboljši paradižniki so tisti, sveže obrani z domačega vrta, ki imajo prav poseben vonj, kaj šele okus. Včasih, nam skoraj takšne uspe dobiti tudi v trgovini, a jih lahko nevede uničimo. Hladen zrak v hladilniku bo ustavil proces zorenja in paradižniku vzel vonj in okus. Mraz bo vplival tudi na njihovo strukturo, saj bo jedro postalo bolj kašasto. Paradižnike raje shranjujte v košari ali stekleni posodi na kuhinjskem pultu.

Česen

Česen ima s prehladnimi prostori podobne težave kot krompir. Shranjujte ga v hladnem in temnem prostoru. V hladilniku lahko začne plesneti, gniti ali celo poganjati.

Čebula

Čebula v hladilniku hitreje postane mehka in plesniva. (Izjema je šalotka, za katero je bolje, da jo hranimo v hladilniku.) Raje jo hranite v suhem, temnem in hladnem prostoru. Vsekakor pa je ne shranjujte skupaj s paradižnikom ali krompirjem, saj se bosta tako oba razgradila hitreje.

Avokado

Avokado je eno bolj kompliciranih živil, saj nas vedno ujame nepripravljene. En trenutek še ni dovolj zrel, naslednji pa je že prezrel. Če ste kupili že dovolj zrele in jih ne boste uporabili takoj, jih shranite v hladilnik, saj bo mraz ustavil zorenje. Če pa želite, da hitreje dozorijo, jih pustite zunaj.

Arašidovo maslo

Če imate naravno arašidovo maslo, ga je pametno hraniti v hladilniku, to pa ne velja za vsa ostala kikirikijeva masla, ki imajo dodano sol in druge aditive. Ohlajeno maslo bo tudi veliko trše in težje za mazanje.

Banane

Podobno kot avokado, bodo tudi banane počasneje zorele na mrazu, a olupek bo v hladilniku hitreje porjavel. Če jih želite pojesti takoj, jih torej raje hranite na sobni temperaturi.

agrumi_shutterstock_96227834.jpg

Agrumi

Limone, pomaranče in limete raje shranjujte na sobni temperaturi na kuhinjskem pultu. A pozor, naj se ne tiščijo preveč skupaj, saj lahko začnejo plesneti.

Med

Nobene potrebe ni, da bi med shranjevali v hladilniku, saj se dobro zaprt ne bo pokvaril niti v shrambi. V hladilniku se bo celo strdil in kristaliziral, zato bo uporaba težja.

Bazilika

Največja težava pri shranjevanju bazilike v hladilniku je ta, da bodo lističi vpili vonje druge hrane, ki jih obkroža in tako izgubili svoj namen. Lističe bazilike raje shranjujte na pultu, v kozarcu sveže vode ali pa jih zavijte v mokro papirnato brisačko. Kadar morate shraniti večje količine bazilike, ki je ne boste porabili v kratkem, pa jo raje zamrznite. Aromo bo najbolj ohranila, če jo zamrznete v modelčkih za led, namesto vode pa vanje lahko vlijete olivno olje. Tako bodo ledene kocke bazilike in olja takoj nared za kuho. Enako velja za peteršilj.

Kava

Podobno kot bazilika, bo vonje sosedov v hladilniku nase navzela tudi kava. Ker je aroma njena ključna lastnost, jo raje ohranite tako, da kavo shranjujete v dobro zaprti posodi v temnem in hladnejšem prostoru.

Olivno olje

Olivno olje bo v hladilniku spremenilo strukturo v bolj gosto, podobno maslu, s tem pa bo otežena njegova uporaba. Raje ga shranjujte v temnem in hladnem prostoru.

Kečap

Paradižnik v kečapu ima dodanih veliko aditivov, zato ni bojazni, da bi se na sobni temperaturi pokvaril. Le pomislite, kje ga shranjujejo v picerijah? Na pultu!

Avtor: F. M.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)