Pet najbolj zdravih vrst oreščkov

Domala vsi oreščki vsebujejo številne zdravju prijazne snovi, nekateri od njih pa posebej izstopajo.

30.11.2020 ob 5:50 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Pet najbolj zdravih vrst oreščkov

Oreščki so zdrava malica, prigrizek ali dodatek različnim jedem. Vsi so bogati z zdravju prijaznimi maščobami in drugimi hranljivimi snovi, nekateri pa po učinkih na zdravje prav posebej izstopajo. Takole pet zvezd med oreščki izpostavlja Reader’s Digest.

Orehi

Po nekaterih podatkih je oreh najstarejše sadno drevo, z njegovimi plodovi naj bi se namreč sladkali že pred 10.000 leti. Orehi pa niso le okusni in krepčilni, temveč upravičeno sodijo na seznam najbolj zdravih oreščkov. Vsebujejo pisano paleto fitokemikajiji, med drugimi fenole, fitosterole in fitate, zaradi katerih na lestvici vodijo.

So odličen vir omega-3 maščobnih kislin, ki ščitijo pred telesnimi vnetji. Med njimi je alfa-linolna kislina, tesno povezana z zdravjem kosti in  srca ter ožilja. Redno uživanje orehov zboljšuje razmerje med dobrim in slabim holesterolom v krvi, kombinacija antioksidantov, kvalitetnih beljakovin in vlaknin v orehih pa varuje tudi pred nekaterimi oblikami raka, zlasti pred rakom na dojkah in debelem črevesju.

Mandlji

V publikaciji Journal of Nuritrition so objavili rezultate raziskave, ki je pokazala, da je mogoče pri preobilnih posameznikih znižati odstotek abdominalne maščobe in krvni tlak tako, da 15 odstotkov dnevno zaužite energije predstavljajo mandlji. Učinki so opazni po 12. tednih.

Ti oreščki prav tako uravnavajo krvni sladkor pri sladkornih bolnikih, so odličen vir vitamina E, kalcija, magnezija in folne kisline ter zaradi kombinacije teh na zdravje spodbudno vplivajo z več vidikov.

Pistacije

Več študiji je dokazalo, da pistacije pozitivno vplivajo na količino holesterola in trigliceridov v krvi ter na količino krvnega sladkorja in tako do določene mere lahko preprečijo nastanek sladkorne bolezni, za kar je med drugim zaslužen v njih prisoten antioksidant resveratrol.

Ob tem so v njih druge antioksidativne snovi, denimo fenoli, flavonoidi in proantocianidini, ki varujejo zdravje srca, možganov in ščitijo pred številnimi oblikami raka.

Diana Taliun/Gettyimages

Makadamija

Tako imenovana kraljica oreščkov izhaja iz Avstralije. Raziskave so potrdile jasno povezavo med rednim uživanjem teh lupinastih plodov in nižjim tveganjem za srčne bolezni.

--> Tako se uporablja cimet

Leta 2015 je primerjava šestih kliničnih študij zaključila, da makadamija znižuje količino skupnega in slabega holesterola v krvi. Hkrati so ti oreščki dober vir tiamina (B1) in magnezija ter tudi zato premorejo mnoge pozitivne učinke na zdravje srca.

Indijski oreščki

Poleg fitokemikaliji, ki se ponašajo s protivnetnim delovanjem, vsebujejo še fosfor, magneziji, baker in mangan.

Nedavno opravljena raziskava je prišla do zaključka, da v telesih moških in žensk z blago povišano količino slabega holesterola ta pade že, če v enem mesecu dnevno zaužijejo od 16 do 36 tovrstnih plodov ter s tem pozitivno vplivajo na zdravje in delovanje srčno-žilnega sistema.

Aleksandr Grechanyuk/Gettyimages

Preberite še: Kaj se bo zgodilo, če boste pojedli dve jajci na dan

Morda vas zanima tudi: Pet najboljših prehranskih nasvetov, s katerimi boste to jesen in zimo ostali zdravi


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)