Osem izjemnih učinkov kurkume

Kurkuma se ponaša z močnimi protivnetnimi učinkovinami ter na zdravje vpliva na veliko načinov.

11.10.2020 ob 5:40 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Osem izjemnih učinkov kurkume

Kurkuma je začimba, v kateri je bogato zastopana snov kurkumin, antioksidant, ki na več načinov koristi zdravju in tudi lepoti. Čeprav vsi njeni učinki še niso natančno raziskani in še ni povsem znano, kolikšna količina kurkume prinaša koristi, se strokovnjaki na podlagi številnih študiji strinjajo, da je zdrav dodatek vsakodnevni prehrani. Reader’s Digest  takole navaja, kaj se bo zgodilo, če boste z njo oplemenitili svoje jedi.

Lažje boste nadzorovali težo

V časopisu The European Review for Medical and Pharmacological StudiesFrontiers in Pharmacology, and Endocrine, Metabolic & Immune Disorders Drug Targets so objavili rezultate raziskave, v kateri se je izkazalo, da je kurkuma povezana z izgubo telesne teže in z nižjim indeksoma telesne mase.

Takole jih je komentirala Patricia Bannan, prehranska strokovnjakinja iz Los Angelesa: "Čeprav pretiravanje s kurkumo ne more biti dobra strategija hujšanja, je dejstvo, da zmerno uživanje omenjene začimbe v telesu niža vnetne procese, katerih posledica je tudi višek kilogramov. Prav tako v njej prisoten kurkumin nekoliko spodbuja razgradnjo maščob."

Simptomi artritisa bodo blažji

Kurkumin je polifenol, vrsta antioksidanta, ki premore protivnetne učinkovine. Več študiji, vključno s tisto, objavljeni v publikaciji Journal of Medicinal Food je nakazalo, da prav zaradi kurkumina, kurkuma blaži bolečino, togost in zatekanje sklepov, ki jih povzroča artritis.

Strokovnjaki s Fundacije artritis celo priporočajo, da bi posamezniki s to boleznijo morali uživati kapsule z izvlečkom kurkumina v količini 500 miligramov dnevno.

Vendar pa te količine ne bi smeli preseči, saj po besedah nutricionista Jonathana Valdeza pretiravanje s kurkuminom ovira absorpcijo železa. Prav tako svetuje uživanje kurkumina v kombinaciji z belim poprom, saj se na takšen način poveča njegov izkoristek.

Ameriška Fundacija artritis ob tem opozarja, da previsoke količine kurkume ali kurkumina razdražijo želodec in odsvetuje uživanje kurkume ljudem, ki jedo zdravila za strjevanje krvi, posameznikom, ki so tik pred operacijo, imajo težave z žolčem ter nosečnicam.

Vaše razpoloženje bo boljše

Kurkumin torej blaži telesna vnetja, ki povečujejo tudi tveganje za depresijo. Meta analiza desetih različnih raziskav o vplivu kurkumina na depresijo, objavljena leta 2019 v časopisu Critical Reviews in Food Science and Nutrition je postregla z zaključkom, da lahko ublaži simptome tesnobe in depresije in je najučinkovitejši pri posameznikih, ki že uživajo antidepresive.

 

Nižji bo krvni sladkor

Sladkorna bolezen tipa dve je v od 90. do 95. odstotkih primerov posledica genskih dejavnikov in življenjskega sloga.

Raziskava o kurkuminu, objavljena v publikaciji Journal of Nutrition & Intermediary Metabolism pa je nakazala, da kurkumin lahko deluje kot hipoglikemični agent, kar pomeni, da uravnava količino sladkorja v krvi in tako prepreči ali vsaj upočasni razvoj te presnovne motnje. A kot opozarja Bannanova, bodo za natančne učinke potrebne nadaljnje študije.

Znižali boste tveganje za alzheimerjevo boleznijo

Med prebivalci Indije je v primerjavi s prebivalci Združenih držav Amerike in Evrope znatno manj primerov alzheimerjeve bolezni. Razlogi za to so različni, zagotovo pa en tiči v dejstvu, da je kurkuma ena od priljubljenih začimb v Indiji. Uporablja se pri zdravljenju z ajurvedo, hkrati je nepogrešljiva v tamkajšnji kuhinji.

Strokovnjaki sklepajo, da kurkumin preprečuje nalaganje oblog, ki so povezani s slabšimi nevronskimi povezavami v možganih.

Ima pa kurkuma še en vpliv na male sice celice. Kot navaja Valdez, je z enim gramom kurkume dnevno mogoče izboljšati spomin in kognitivne sposobnosti.

Nižje bo tveganje za raka

Tudi za ta učinek so zaslužne protivnetne snovi. Zgodnejše študije na živalih so pokazale jasno povezavo med uživanjem kurkumina in nižjim tveganjem za številne oblike raka.

"Kurkumin je znan po svojem protivnetnem delovanju, kar pomeni, da blaži otekline in vnetja," je povedala Bannanova.

Čeprav rezultatov študij, izvedenih na živalih, ni mogoče kar preslikati na ljudi, poteka več raziskav o vplivu kurkume na raka pri ljudeh in bodo za natančne zaključke potrebne nadaljnje raziskave, so pa si strokovnjaki enotni, da zmerno uživanje kurkume lahko preventivno deluje tudi v tej smeri.

Nižje bo tveganje za srčne bolezni

Po podatkih svetovne zdravstvene organizacije so srčne bolezni najpogostejši krivec za smrtnost v sodobnem svetu. K njihovemu nastanku pripomore več dejavnikov, en od njih so telesna vnetja.

Leta 2020 v časopisu Biotechnology Advances objavljena raziskava je pokazala, da je kurkumin učinkovit borec proti vnetjem, ki ogrožajo srce ter s tem varuje tudi njegovo zdravje in zdravje ožilja.

Onemogočeno bo delovanje nevarnih molekul

Kurkumin onemogoča delovanje nestabilnih molekul kisika, znanih pod imenom prosti radikali. Tem manjka en elektron, s svojim delovanjem pa poškodujejo druge molekule, saj skušajo iz njih pridobiti manjkajoči elektron.

To njihovo delovanje sčasoma vodi v poškodbe ožilja, rast tumorjev in prezgodnje staranje.

Antioksidanti, kakršen je kurkumin, nas varujejo pred prostimi radikali, saj nestabilnim molekulam kisika dovajajo manjkajoči elektron in s tem nevtralizirajo njihovo škodo, ne da bi sami postali prosti radikali.

Preberite še: Že poznaš zlato mleko? Je prava zakladnica zdravja

Morda vas zanima tudi: Tako se boste znebili madežev kurkume in karija in pa Začimba, ki nadomesti vadbo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)