Zakaj bi morali spati goli (11 odličnih razlogov)

Obstaja veliko razlogov, zaradi katerih je zvečer pred spanjem dobro odvreči vse krpice.

17.6.2022 ob 5:10 | Foto: Gettyimages | Avtor: M. FL.

Zakaj bi morali spati goli (11 odličnih razlogov)

Seveda imate radi svojo udobno in mehko pižamo. Spati v njej je prijetno, ne glede na to, ali ste med rjuhami sami ali v dvoje. A bližajoče se poletje ponuja odlično priložnost, da jo pospravite v omaro in jo pustite tam, kajti spanje brez pižame prinaša mnoge koristi.

11 odgovorov na vprašanje, zakaj bi morali spati goli, ima Pure Wow.

Bolje boste spali

V poletnih nočeh temperature ostajajo visoke in s tem predstavljajo oviro do izdatnega spanca, vi se zato nemirno obračate po postelji, se premetavate, na vaše telo pa se lepi tkanina, iz katere je izdelana pižama.

Če boste spali brez nje, se bo vaše telo lažje shladilo, prav tako nočno oblačilo ne bo povzročalo dodatnega nelagodja, zaradi katerega bi se prebujali iz sna.

Hitreje boste zaspali

Zato, ker vam ne bo vroče in zato ker vam ne bo neugodno.

Sicer znanstvene razlage, zakaj ljudje brez pižame zaspijo hitreje, ni, a prej omenjeni dejstvi nedvomno govorita temu priporočilu v prid.

Na splošno se bo izboljšal spanec

Ponoči se telo naravno ohlaja. Idealna temperatura prostora za spanje znaša nekje od 15 do 19 stopinj Celzija. V časopisu Journal of Physiological Anthropology leta 2012 objavljena raziskava je pokazala, da nočno pregrevanje telesa moti cikadialni ritem, ovira faze globokega spanja in na sploh škoduje spancu, s tem je ta manj izdaten.

En od načinov, kako telesu pomagati pri nočnem ohlajanju je tudi ta, da ponoči spite goli. Rezultat bo izdatnejši počitek.

Nižje bo tveganje za glivične okužbe

Da, spanje brez pižame (in spodnjega perila) je dobro tudi za intimno zdravje. Kajti toplo in vlažno okolje, ki se ponoči v družbi hlačk in pižame ustvarja na intimnem področju, je idealno za prekomerno množenje glivic.

Na drugi strani odsotnost obojega omogoča dostop zraka do spolovil, s tem je manj verjetnosti, da bi se glivice pretirano namnožile ter povzročile zmedo.

Izboljšala se bo plodnost moških

Ne le za ženske, tudi za moške spanje brez pižame in spodnjih hlač prinaša prednosti.

Zlasti za testise, katerim bolj, od visokih, odgovarjajo nižje temperature, previsoke na drugi strani slabo vplivajo na plodnost. Spanje v Adamovi obleki torej lahko to izboljša.

Boljša sprostitev ter manj tesnobe

Če ste imeli slab dan, je spanje brez oblačil ob partnerju odličen način sproščanja. Kot so zapisali strokovnjaki, zbrani v Fundaciji spanje so partnerji, ki se med spanjem dotikajo s kožo, redkeje pod stresom, saj se ob tem sprošča veliko oksitocina, hormona, ki zagotavlja pomiritev, občutek varnosti in niža tesnobo.

Višja samozavest

Še en pozitiven učinek spanja brez pižame je višja samozavest.

Sprva bo morda malo neprijetno, a sčasoma se boste privadili, sprejeli svoje telo ter postali ponosni nanj, kar se bo zagotovo odražalo na vaši samozavesti.

Za višji libido

Spanje brez oblačil je dobro za spolno življenje. Kajti le kdo ne bi imel malo umazanih misli tedaj, ko se ob njegovo privije drugo, prav tako golo telo.

Okrepila se bo intimnost

Res je, spanje brez pižame okrepi libido, kar pomeni, da je seks pogosteje na dnevnem redu, se pa na takšen način okrepi tudi intima.

Da je ta veliko širši pojem od seksa in da je za dober odnos še celo pomembnejša od prvega, je povsem jasno in večkrat dokazano dejstvo.

Pospešila se bo presnova

Ne samo na libido, spanje brez oblačil pozitivno vpliva tudi na presnovo. Zakaj? Zato, ker zagotavlja boljši spanec.

Leta 2011 opravljena študija je pokazala, da so osebe, ki spijo slabo, dovzetnejše za kopičenje odvečnih kilogramov v primerjavi z osebami, katerih spanec je kakovosten in trden.

Še nekaj: telo potrebuje več energije, kadar je v hladnem okolju, s tem se je več porablja in manj kopiči v obliki maščobnih oblog, kar je še en plus za vitko postavo.

Koža bo lepša

Zadnja postavka na dolgem seznamu prednosti spanja brez oblačil je pozitiven učinek na kožo. V časopisu Clinical and Experimental Dermatology leta 2014 objavljena raziskava je pokazala, da ima kvaliteta spanca znaten vpliv na kožo, natančneje, slab spanec pospešuje staranje.

In ker je spanec brez oblačil boljši, je posledica tega tudi lepa in dlje mladostna polt, kot kadar telo noč za nočjo pokrivajo oblačila, pa naj bodo še tako udobna.

Preberite še: Nudizem v Sloveniji: kje se lahko goli nastavite soncu, pa vas policisti ne bodo oglobili

Morda vas zanima tudi: Trik z banano za vse, ki ne morete spati (ali spite slabo)


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)