Ste na dieti? To morate narediti pred bogato gostijo

Stradanje ni ena od njih.

4.12.2016 ob 7:00

shutterstock_398191783 (1).jpg

Vsak čas bo tu december, ko se bodo takšne in drugačne pogostitve, srečanja in večerje kar vrstile. Po eni strani se jih veselite, po drugi pa vas malo skrbi, da vsi ti dogodki ne bi izničili vašega truda za lepo postavo. Kako to preprečiti, ne da bi cel dan pred bogato večerjo stradali in na takšen način ublažili učinek obilnega obroka?

Prehranska strokovnjakinja Rebecca Lewis vse, ki so se že, ali se še bodo znašli v tej dilemi tolaži, da kopičenje kilogramov izhaja iz daljšega pretiranega vnosa džulov (kalorij). Ena večerja ne bo povzročila nikakršne škode. Zlasti, če boste po njej nadaljevali z običajnim hranjenjem. V kolikor pa vas vendarle skrbi, da grehi ne bi bili preveč očitni, se na bogate obroke pripravite s pomočjo sledečih korakov.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku. 

V pričakovanju bogatega obroka ne stradajte cel dan

Kadar stradate, vašim celicam primanjkuje goriva, zato se pred pomanjkanjem tega zavarujejo s počasnejšo presnovo. In ko boste z naslednjim obrokom vnesli v telo veliko število džulov, jih bo to hitro pretvorilo v odvečne maščobne obloge. Da bi se temu izognili, se tudi v dnevu pred pojedino nikar ne izogibajte hrani. Že majhni obroki, denimo grški jogurt ali skodelica mandljev bodo v primernih časovnih razmahih poskrbeli, da bo presnova vedno delovala s polno močjo.

Popijte kozarec vode

Želodec lahko v sebi zadrži približno liter tekočine. Če si boste en ali dva kozarca vode privoščili pred obrokom, bo še vedno dovolj prostora za dišečo hrano, ne boste pa je pojedli preveč.

Umijte zobe

Skodelica metinega čaja, eterično olje poprove mete ali umivanje zob s pravo zobno pasto, vam bo pomagalo nadzorovati apetit. Študije namreč dokazujejo, da aroma mete zaviralno deluje na tek. Izogibajte pa se žvečilnim gumijem, čeprav s tem okusom. Žvečenje spodbuja nastajanje sline in s tem se v ustih pojavi večja koncentracija encima, ki razkraja ogljikove hidrate, želja po njih zato naraste.

priprava.jpg

Načrtujte

Načrt zagotavlja nadzor. Prenajedanje je velikokrat posledica skušnjave, ob kateri popustijo zavore. Pri preprečevanju tega pa pomagajo načrti. Odločite se, da se boste izognili aperitivu. Držite se namere, da boste okušali zgolj jedi, ki jih ne poznate, pri sladici ostanite pri tistih, ki so tam z namenom (brez keksov, samo rojstnodnevna torta). Kakršen koli načrt bo, če se ga boste držali, bolje kot nič. Z njim ne boste imeli občutka, da ste za karkoli prikrajšani, deležni boste pravega vzdušja, ne boste pa pretiravali.

Pojejte jabolko

Srednje veliko jabolko približno 15 minut pred obrokom pomeni 15 odstotkov manj s hrano in pijačo vnesenih kalorij. Pri povprečnem obroku to znaša 781 džulov (186 kalorij) manj, kar v resnici ni tako malo. Zasluga za to gre vlakninam, ki so v tem sadežu znatno zastopane ter nasitijo in sitost tudi ohranijo.

Obiščite telovadnico

Preden se pripravite za gala večerjo, skočite v telovadnico. Znojenje v njej bo zavrlo sproščanje hormonov lakote. Bolj zavzeto, kot boste vadili, večji bo učinek vadbe na vaš apetit. Čeprav boste aktivni le pol ure ali celo samo 15 minut, bo vpliv prisoten ves večer in bo količino zaužitih džulov zmanjšal kar za tretjino.

Dobro se naspite

Tudi dober spanec pred kritičnim dnevom lahko znatno pripomore k vaši vitki postavi. Če boste naspani, vam bo bolj, kot visoko kalorična, dišala nizkokalorična hrana. Pomanjkanje spanca zmede ravnovesje med hormonoma leptinom in grelinom, ki nadzorujeta tek, s tem pa zbudi željo po kalorično bogatih jedeh in večja verjetnost je, da boste neprespani posegali prav po njih.

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)