Šest zvijač za zdravo življenje

Za zdravje in dobro počutje lahko malce pogoljufate.

2.3.2016 ob 12:30

shutterstock_259929356.jpg

Nasvetov za zdravo življenje se v resnici ne manjka, a včasih preprosto ni časa, da bi se jih držali. Tedaj lahko v prid zdravju malce pogoljufate. Poglejte, kako je mogoče osnovne smernice nadomestiti z bolj preprostimi napotki.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Vsak dan 10.000 korakov. Najbrž ste že slišali, da je za zdravje potrebno vsak dan prehoditi 10.000 korakov. A le komu se ljubi šteti vsak korak? Namesto tega bodite pozorni na minute hoje in si vsak dan vsaj trikrat vzemite deset minut časa za hitro hojo. Kot so dokazali strokovnjaki z Norveške, bo učinek prav takšen, kot če bi vsak dan naredili 10.000 korakov. 

Dosledna zaščita pred soncem. Ne pozabite vsaj na predele, ki so na sončne žarke najbolj občutljivi, to so roke in obraz, na prvem mestu pa veke in nos. Prav nos je del obraza, na katerem se najpogosteje pojavlja kožni rak. Zanj so dovzetne tudi veke. Na njih se pojavi od pet do deset odstotkov vseh primerov kožnega raka.

Vsakodnevno nitkanje zob. Čiščenje zob z nitko je res potrebno in zdravo, a žal tudi dokaj zamudno. Če vsak dan nimate časa, uporabite posebne ščetke, ki imajo dodane gumijaste ščetine. Te so izjemno koristne pri zmanjševanju zobnih oblog in tako nižajo tveganja za obolenja zob ter obzobnih tkiv.

Seks trikrat na teden. Reden seks res znižuje tveganje za erektilno disfunkcijo, a če si ga trikrat na teden iz takšnega ali drugačnega razloga ne morete privoščiti, pojdite v telovadnico. Moški, ki naporno vadijo vsaj dve uri na teden, imajo bolj čvrste erekcije od manj aktivnih pripadnikov močnejšega spola.

Vzravnano sedenje. Zgrbljenost na delavnem mestu kvarno vpliva na držo, spodbuja padec energije in povzroča slabo voljo. Če ne morete vedno sedeti vzravnano, se od časa do časa dobro pretegnite in poravnajte hrbet. Poleg tega vsako uro vstanite, roke položite v boke ter se nekajkrat nagnite naprej in nazaj.

Nimate časa kuhati. Nimate časa, da bi si vsak dan pripravili zdrav obrok? Vsaj ne pretiravajte s kalorijami iz hitre prehrane. Te ne jejte več kot trikrat tedensko. Sicer boste tveganje za debelost povečali kar za 81 odstotkov v primerjavi s tistimi, ki je ne jedo niti enkrat tedensko.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)