Sedem korakov do manj stresnega življenja

Tudi vi se lahko izognete zoprni napetosti.

21.4.2017 ob 6:00

stres.jpg

Stres je prisoten v življenju vseh. Če se mu že ni mogoče povsem izogniti, ga lahko vsaj nekoliko omilite. Sledečih sedem korakov vam bo pri tem v pomoč.

Več zanimivih dejstev najdete na Facebooku. 

Prej v posteljo in prej iz nje

Vsi se zavedamo pomena dobrega spanca. A ne samo, koliko spite, pomembno je tudi, kdaj ležete k počitku in kdaj iz postelje vstanete. Če se boste v odeje zvečer zavili prej in zjutraj bolj zgodaj vstali, bo vaše jutro mirnejše, saj se boste izognili siceršnji naglici, kakršne ste navajeni in vam nemalokrat pokvari cel dan. Z zgodnejšim prebujanjem bo vaše jutro mirno in sproščujoče. Na voljo boste imeli dovolj časa za jutranjo rutino, ki naj obvezno vključuje nekaj, kar radi počnete. Branje časopisa, meditacija, dolga prha? Karkoli kar vam lahko polepša začetek dneva.

Napišite seznam

Del jutranje rutine naj bo pisanje seznama vseh opravil, ki vas čakajo preko dneva. To vam bo pomagalo urediti misli in organizirati dejavnosti. Prav posebno zadovoljstvo pa vam bo prineslo, ko boste opravila eno za drugim končali in vsako zaključeno na seznamu prekrižali.

Ne obremenjujte se

S stvarmi, na katere ne morete vplivati. S tem, ko z obupom gledate v siv dan ali izgubljate živce v koloni, povsem po nepotrebnem zapravljate dragoceno pozitivno energijo. Če se še tako razburjate, določenih stvari ne morete spremeniti, zato se z njimi ne obremenjujte, raje življensko moč usmerite v tiste, na katere lahko vplivate.

Naučite se reči ne

En od najučinkovitejših načinov za premagovanje stresa je znati reči ne. Pa naj bo zaradi preobremenjenosti, pomanjkanja časa ali zgolj zato, ker se z nečim ne strinjate ali ne želite storiti. Prevzemanje nase preveč zadolžitev in odgovornosti vodi v stres, strinjane z drugimi zgolj zaradi ljubega hišnega (pisarniškega) miru pa vodi v izgubljanje sebe in notranjega miru. Prav tako boste, če boste znali reči ne, imeli več časa za stvari, ki jih radi počnete in katerim z veseljem rečeta da.

Omejite motnje

V sodobnem svetu na nas vedno prežijo motnje v takšnih in drugačnih oblikah, ki nam tudi v prostih trenutkih ne omogočajo popolne sprostitve. Stalno preverjate družabna omrežja ali ste na drugačne načine izpostavljeni poplavi informaciji, ki vas v bistvu ne zanimajo? Rešitev je preprosta: vsak dan vsaj za dve uri ugasnite televizijo, radio, računalnik, tablice in odložite telefon. Tedaj se raje predajajte kateremu od hobijev, ki bo dobrodošel vašemu duhu in telesu.

Bodite pozorni na hrano

Slaba in neuravnotežena hrana v telesu izzove stres. Le z zdravimi in pravilno sestavljenimi obroki telo dobi dovolj energije za vsakodnevne naloge in tudi za premagovanje napetosti. Torej: jejte čim več sadja in zelenjave, ne pozabite na cela žita, beljakovine, zdrave maščobe. In seveda pijte čim več tekočine. Voda namreč obnavlja zaloge energije ter omogoča pravilno delovanje organizma.

Bodite hvaležni

En od učinkovitih načinov za premagovanje stresa je ozaveščanje stvari, za katere ste lahko hvaležni, a v vsakodnevni naglici nanje pozabljate. Vsak večer zato zapišite vsaj sedem stvari, za katere ste lahko hvaležni. Vprašajte se, kaj se vam je dobrega zgodilo in opazili boste, da tega ni tako malo, kot se zdi na prvi pogled. Vprašanje je lahko odločna iztočnica tudi za pogovor pri večerji z družino ali partnerjem, ki vodi v prijeten zaključek dneva in prežene stres.

Avtorica: M. FL.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)