Zakaj se pod stresom redim, prijateljica pa hujša?

Stres različno vpliva na ljudi, nekaterim se apetit poveča, drugi pa ga izgubijo. Med katerimi ste vi?

27.10.2016 ob 5:20

cokolada_shutterstock_422326945.jpg

Gotovo poznate tudi vi koga, ki pravi, da izgubi precej kilogramov, ko je pod stresom, pri nekom drugem pa je situacija povsem drugačna in se mu kilogrami kopičijo iz tedna v teden.

S hrano utišamo občutke

Zakaj je temu tako smo povprašali integrativno psihoterapevtko in izvajalko programa Psihodieta Aljo Fabjan, ki je pojasnila, da stres, tesnoba in depresivna občutja pogosto vplivajo tudi na posameznikove prehranjevalne navade. »Pri nekaterih povzročijo izgubo apetita, pri drugih pa povečanje, oziroma tudi čustveno prehranjevanje, torej, da hrana služi kot mehanizem uravnavanja čustvenih in psihičnih napetosti.«

Fabjanova pojasnjuje, da lahko s hrano »utišamo«, »potlačimo« občutke, preko občutka ugodja, ki nam ga hranjenje prinaša. »Čustveno dogajanje se na ta način ne razreši ustrezno, pogosto pa se pridruži še več neprijetnih čustev, npr. občutek krivde, ker smo pojedli preveč, se zredili...«

--> Preberite še: Se ne morete upreti htani? Morda imate čustvene težave

Za dolgoročno rešitev je potrebna sprememba

Pri vsem skupaj pa je pomembno, da ločimo motnje hranjenja, ki jih uvrščamo med duševne bolezni in med motnjami prehranjevanje. Med prve spadajo dobro poznana anoreksija, bulimija in kompulzivno prenajedanje. Najpogosteje se pojavi pri ženskah in v najstniških letih, v obdobjih za katera je značilna nizka samopodoba, nezadovoljstvo in nizko samospoštovanje. Pri motnjah prehranjevanja pa gre za občasne težave na področju prehranjevanja, posledica tega pa je povišanje telesne teže, neurejena prehrana in skakanje iz ene diete v drugo.

»Vsaka motnja prehranjevanja ima v ozadju določene psihične dejavnike, ki pa so zelo raznovrstni. Večkrat se pojavljajo slaba samopodoba, tesnobnost, s katero se ne spopadajo na ustreznejši način, težave v medosebnih odnosih, osamljenost, nerazrešene travme iz preteklosti, labilnost, občutljivost,« je Fabjanova opisala svoja opažanja.

Dolgoročno lahko te težave rešimo tako, da ugotovimo, kateri so pravi vzroki neustreznega prehranjevanje. »Ugotavljanje in odpravljanje psiholoških vzrokov je lahko naporno in dolgotrajno, vendar prinaša osebnostno spremembo ter spremembo življenjskega sloga, kar je najbolj učinkovito.« Pojasnjuje Fabjanova in doda, da se ravno zaradi tega dolgotrajnega procesa mnogi raje odločijo za diete, restrikcijo pri prehrani, kar pa pogosto traja krajši čas.

Avtor: Pia Pangos
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)