Kaj se zgodi, če devet dni ne jemo sladkorja

Debelost še zdaleč ni edina posledica uživanja sladkih dobrot.

13.10.2016 ob 5:30

sladkor_shutterstock_414493000.jpg

Izsledki nove študije, ki so bili objavljeni v publikaciji Obesity, jasno nakazujejo, da lahko odrekanje rafiniranemu sladkorju znatno izboljša zdravje. Ob tem izvajalci opozarjajo, da sladkor grožnjo zdravju še zdaleč ne predstavlja zgolj zaradi visoke energijske vrednosti, pač pa telesu škoduje z večjih vidikov. 

 Zlasti kvarno vpliva na presnovne procese. V poizvedbo, ki je omenjeno dokazala,  je bilo vključenih 43 otrok v starosti od osem do 18 let. Kot je povedal njen avtor Robert Lustig,  endokrinolog pediater z otroške bolnišnice San Francisco, je bilo, ko so iz njihove prehrane črtali sladkor, že po devetih dneh opaziti izboljšanje zdravja na večjih ravneh.

Več namigov za zdrav življenski slog najdete na Facebooku.  

"Izboljšalo se je čisto vse," je povedal Lustig in dodal, da bi njegova dognanja nedvomno morala biti v opozorilo staršem, naj znižajo količino sladkorja v svoji in zlasti v prehrani otrok, ter naj jim primerno število džulov zagotovijo z drugo hrano.

Odgovor korporacijam

Izsledki njegove raziskave zavračajo navajanja številnih prehranskih korporaciji, ki poudarjajo, da otroška debelost ni posledica uživanja sladkorja, temveč previsokega energijskega vnosa.

Dr. Lustig je prav za namenom ovreči te trditve skrbel, da so sodelujoči skozi ves potek študije ohranjali enako težo in jim je povečal vnos džulov (kalorij), če je opazil padec te. Mnogi od udeleženih so ob odsotnosti sladkorja bolje prepoznavali občutke sitosti in se jim je zdelo, da hrane zaužijejo preveč, čeprav je bila energijska vrednost te enaka kot tedaj, ko ji je bil sladkor dodan. Že po nekaj dneh se je izboljšalo razmerje med dobrim in slabim holesterolom, prav tako je znatno padla odpornost telesnih celic na inzulin.

Usodne posledice

Kot je za The Daily Telegraph povedal strokovnjak, so kalorije iz sladkorja telesu najbolj škodljive, saj povzročajo zamaščenost jeter, dvigajo odpornost na inzulin in tako povečujejo tveganje za sladkorno bolezen tipa dve, ter za številna druga obolenja jeter in srca. "To je velika klofuta za prehrambeno industrijo, saj se je izkazalo, da so prav s sladkorjem bogata živila glavni krivec za številne kronične bolezni in s tem tudi za visoke stroške zdravljenja." 

Poziv vladam

Soavtor študije Jean-Marc Schwarz se z njim strinja in dodaja, da še nikoli ni bil priča tako pomembnim in hkrati šokantnim rezultatom: "Po zgolj devetih dneh odrekanja sladkorju, se je telesno zdravje sodelujočih izboljšalo na vseh nivojih in to bi morali biti v opozorilom vladam številnih držav, ki zavračajo dodatno obdavčitev sladkorja, saj razloge za debelost iščejo drugje." 

Posledica uživanja sladkorja še zdaleč ni zgolj previsoka teža. Veliko usodnejša je sladkorna bolezen, s katero se sooča 4,05 miljonov prebivalcev Velike Britanije. Za zdravljenje te država letno nameni 14 bilijonov funtov, vlada Camerona pa je pred odstopom zavrnila dodatno obdavčitev tega živila. Število bolnikov se povečuje povsod po svetu, v Sloveniji letno za tri odstotke.

Dr. Lustig sicer dodaja , da njegova raziskava ne dokazuje, da je sladkor edini krivec za presnovne bolezni, je pa nedvomno med najpogostejšimi vzroki zanje. 

Avtorica: M. F.
Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)