Šest najboljših zamenjav za sladkor

Bitka z neustavljivo željo po sladkem ni lahka, zato pomoč pride še kako prav.

8.12.2015 ob 2:00

shutterstock_178295324.jpg

Popolno izločanje sladkorja iz prehrane je za mnoge težko uresničljiv cilj. Ne samo zato, ker je sladkor tudi v živilih, kjer ga ne bi pričakovali, pač pa tudi, ker je sladko tako okusno, da se je tej skušnjavi velikokrat skoraj nemogoče upreti.


Spremljajte nas tudi na Facebooku.

Da pa ne bi v želji po razvajanju brbončic in duše preveč trpeli, si poglejte, katere so njegove prav tako sladke, a veliko bolj zdrave zamenjave.

Med. Izvrstna zamenjava za sladkor. V skoraj vseh receptih lahko sladkor nadomestite z medom.  Čeprav je med sicer bolj zdrav, je bolj kaloričen in sladek od sladkorja, zato velja žlico običajnega sladkorja nadomestiti s polovico žlice medu.

Javorjev sirup. Odlično se poda v peciva, pite, sladke omake in kremaste slaščice, je pa tudi izvrsten preliv za palačinke ali sadje. Skodelico sladkorja nadomestita dve tretjini skodelice javorjevega sirupa, ki je bolj sladek od sladkorja.

Stevija. Rastlina, ki velja za povsem naravno sladilo. A previdno, če si z njo sladite hladne ali vroče pijače, saj je od 300 do 400- krat bolj sladka od sladkorja.

Sadni pire iz jabolk in banan. Hitro poteši željo po sladkem in hkrati telesu zagotovi veliko vlaken, vitaminov in mineralov.

Datlji. Vsebujejo veliko vlaknin, vitaminov in mineralov, ter so odlična rešitev za dneve, ko si zaželite nekaj sladkega. Lahko jih jeste same, ali pa jih dodate sladicam, saj zaradi teksture odlično povezujejo ostale sestavine.

Agavin sirup. Sestoji iz 60 do 90 odstotkov fruktoze ter glukoze, kar temu sladilu zagotavlja izrazito sladek okus in nizek glikemični indeks. Odlično se poda v kremaste slaščice, pudinge in sadne kaše. "Če je narefiniran, je dober nadomestek za bel sladkor. A če z njim pretiravamo in ga pojemo preveč, lahko ob takšnem dolgotrajnem početju pride do preobremenitev jeter in posledično do zamaščenih jeter," pravi nutricionistka Mojca Cepuš in dodaja, da je v mejah normale agavin sirup dober nadomestek za sladkor.

Sicer pa Cepuševa priporoča uporabo različnih sladil, na prvo mesto pa kot Mična postavlja med.

Avtorica: M. F.

Foto: Shutterstock


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)