Resnica o cimetu: zdrav, a če z njim pretiravamo, se lahko zgodi to!

Začimba, ki do izraza pride v hladnih dneh, je zdrava, a z njo ni dobro pretiravati.

20.10.2023 ob 1:15 | Foto: Milan Krasula (naslovna)/Gettyimages | Avtor: M. FL.

Resnica o cimetu: zdrav, a če z njim pretiravamo, se lahko zgodi to!

S prihodom jeseni in z bližajočo se zimo v kuhinji pogosto zadiši po cimetu. Ta je nepogrešljiv v jabolčnih jedeh, toplih napitkih, tudi juhah in kompotih.

Dišeča začimba ne razvaja le z okusom, temveč premore tudi več prednosti za zdravje. Čeprav raziskave, ki se ukvarjajo s tem, še niso dokončne, je po besedah Michaela L. Daningerja, internista in profesorja na medicinski šoli univerze Tufts že sedaj dovolj podatkov, ki pričajo o njegovih pozitivnih učinkih:

"Že sedaj je znano, da približno polovica žličke cimeta dnevno pomaga pri nadzorovanju krvnega sladkorja, pozitivno vpliva na odpornost na inzulin, blagodejno deluje na krvni tlak, na raven holesterola in preprečuje telesna vnetja.

Obetajoči so tudi rezultati, ki so pokazali, da je cimet koristen pri osebah z določenimi zdravstvenimi težavami, zlasti pri obolelih za diabetesom tipa dve."

Prehranski strokovnjak Toby Smithson vsemu temu navkljub opozarja, da je pri uživanju cimeta vendarle na mestu previdnost:

"Dobra novica je, da cimet vsebuje bioaktivne komponente, med drugim antioksidante, ki so se izkazali za koristne z vidika holesterola in trigliceridov v krvi, krvnega tlaka in da lahko nekoliko ublaži porast krvnega sladkorja takoj po obroku, niso pa še dokončno znani njegovi učinki na dolgotrajno količino sladkorja v krvi.

Pozimi večkrat zadiši po cimetu.

Trenutno se strokovnjaki ukvarjajo predvsem z njegovim učinkom na A1C, enoto, ki meri povprečne ravni krvnega sladkorja," je pojasnil.

Prehranska strokovnjakinja Julia Zumpano s klinike Cleveland izpostavlja še eno zadrego:

"Čeprav so nekateri učinki cimeta nedvoumni, še vedno ni podana natančna količina začimbe, ki lahko pomaga do boljšega zdravja. Na tem področju bodo potrebne še nadaljnje študije. Je pa ne glede na to dobro z njim večkrat obogatiti jedi in izkoristiti njegove dobrobiti."

Obstaja več vrst cimeta, zato previdno pri nakupu

Strokovnjaki ob tem opozarjajo, da obstaja več vrst cimeta, ki se razlikujejo po učinkih. Najbolj razširjena sta cejlonski cimet, ki uspeva na Šri Lanki in cenejša različica kitajski cimet, ki izvira iz južne Kitajske, gojijo pa ga tudi na mnogih drugih področjih zahodne in južne Azije.

In ni vseeno, kakšnega kupujete, pojasnjuje Smithson:

"Evropska agencija za varno hrano je zgornjo mejo kitajskega cimeta omejila na polovico žličke na dan. Kajti v njem je znatno zastopana snov kumarin. Te je v cejlonskem cimetu 250-krat manj. Kumarin je, v previsokih odmerkih, povezan z boleznimi jeter, zato je cejlonski cimet boljša izbira.«"

Še eno past pri uživanju cimeta navaja prehranska strokovnjakinja Amanda Frankeny: "Laboratorijske raziskave, pri katerih so preverjali kakovost cimeta, so pokazale, da organski vietnamski cimet v enem gramu vsebuje 6,2 miligrama kumarina. Osebe, ki že imajo težave z ledvicami, bi se mu morale zato strogo izogibati."

Kako uživati cimet

"Naj vas ne zvedejo okusne cimetove rolice. Čeprav so s to začimbo bogate, zaradi ostalih sestavin ne sodijo na seznam zdrave prehrane. Čarobnega učinka ne pripisujte dodatkom iz cimeta, ki so na voljo na trgovskih policah.

Četudi cimet lahko zniža tveganje za nekatere težave, ni pravljična rešitev z vidika zdravja," je povedal Dansinger.

Cimetove rolice res vsebujejo veliko cimeta, a ne sodijo na seznam zdrave prehrane.

Najbolje ga je vključiti v zdrav prehranski režim in v takšen način življenja. Konec koncev je to pot do dolgoročnega zdravja z vidika preprečevanja srčnih bolezni, sladkorne bolezni in drugih težav z zdravjem, ki so največkrat posledice neprimernega življenjskega sloga.

Sploh prehranski strokovnjak opozarja na previdnost pri uživanju dodatkov s cimetom, saj se različne znamke razlikujejo po vsebnosti in učinkovinah. Vsekakor se, če se boste odločili zanje, o primernosti posvetujte z zdravnikom.

Najboljši kot začimba

Veliko bolje kot s prehranskimi dodatki, je cimet v prehrano vključiti drugače: z njim obogatite kavo, kosmiče za zajtrk, palačinke, vaflje, čaj, juhe, kompote, sladice.

"Tudi zato, ker boste tako vsem tem močno povečali količino vlaknin. V samo eni žlički cimeta je teh več kot en gram," navaja prehranska strokovnjakinja Amy Gorin in dodaja, da je cimet kot dodatek primeren še z vidika nadomestka sladkorja.

Zmernost na prvem mestu

Naj se sliši še tako čudovito, tudi preveč dobrih stvari, v tem primeru cimeta, ni priporočljivo.

"V določenih primerih je cimet strupen. Zlasti to velja, kadar ga zaužijemo preveč. Nikoli ne bi smeli na dan pojesti več kot tri žličke te začimbe," opozarja Dansinger.

"Optimalna količina cimeta je sicer odvisna od več dejavnikov, med drugim splošnega zdravja, v nobenem primeru z njim ne bi smeli pretiravati, sploh pa naj bodo pozorne osebe, ki uživajo določena zdravila za zdravljenje že obstoječih stanj," pravi prehranska strokovnjakinja Carissa Galloway.

Williamsova ob tem svari, da pretiravanje s cimetom lahko vodi v obolenja jeter, pretirano nizek krvni sladkor in razjede v ustih.

Kumarin v cimetu zavira delovanje zdravil za redčenje krvi, ki izboljšujejo krvni pretok ter nižajo tveganje za krvne strdke.

Cimet je zdrav dodatek prehrani, nima pa čudežne moči.

Ne glede na vse je na mestu zmernost, če dvomite o primernosti uživanja cimeta zaradi določenih težav z zdravjem, se posvetujte z zdravnikom ali posegajte po drugih, prav tako zdravih začimbah, kot sta denimo kurkuma in ingver.

Povzeto po portalu HuffPost

Preberite še: Trije neobičajni dodatki kavi, ki koristijo prebavi

Morda vas zanima tudi: Ne boste verjeli, kaj vse zdravi cimet in kako si lahko z njim pomagamo


oddajte komentar

preberite tudi

6 stvari, ki jih vsaka ženska potrebuje za dobro in zdravo spolno življenje

Šest posledic prve ljubezni, s katerimi živimo vse življenje

Te nenavadne odločitve lahko rešijo vajin zakon (ali zvezo v krizi)